O stálé přítomnosti americké armády v Česku se podle Fialy nejedná

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude dojednávat obrannou smlouvu se Spojenými státy, kterou má většina zemí v regionu. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Debata o americké základně podle něho nemá smysl, protože ji Česku nikdo nenabízí.

Petr Fiala

O přítomnosti amerických vojáků na českém území se začalo diskutoval po sobotním vyjádření ministryně obrany Černochové, která Deníku N řekla, že po Velikonocích při jednání ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem chce otevřít i téma americké přítomnosti v ČR.

"Vítám všechny kroky, které vedou k posilování obranyschopnosti," uvedl Fiala. Dodal, že o konkrétní základně se nejedná. "Co bude (ministryně Černochová) dojednávat, je obranná smlouva s USA, kterou má většina zemí v našem regionu," uvedl.

"Je to určitě pěkné téma. Pro mě jako občanského demokrata se to pěkně poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání," řekl Fiala už dříve serveru Aktuálně.cz k možnosti stálé americké vojenské přítomnosti v ČR. Téma se podle Fialy objevilo víceméně náhodou poté, co europoslanec a exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra na víkendovém kongresu ODS připomněl svůj dva roky starý projev a řekl, že v Česku chybí americká vojenská základna. Černochová poté o nápadu mluvila v médiích.

Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, podle níž Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory Parlamentu.

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by zřízení americké základny v Česku nepodpořil, považuje je za zbytečné. Nejlepší by podle něj bylo udělat o tématu referendum, uvedl v pondělí na sociálních sítích. Svůj postoj zdůvodnil tím, že Severoatlantická aliance v současnosti vytváří v zemích na své východní hranici obranné systémy a společné alianční jednotky, takzvané battlegroups. "Tak proč bychom ještě měli dělat nějaké základny u nás, když tyhle základny pomáháme budovat?" řekl s odkazem na účast českých vojáků na vytváření mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku.

Slovenský parlament letos v únoru schválil smlouvu, která americkým vojákům umožní využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť na Slovensku. Projednávání dokumentu provázely protesty a obstrukce opozičních stran. České ministerstvo obrany tehdy na dotaz ČTK uvedlo že ČR se Spojenými státy o smlouvě nejedná, pokud ale americká strana uzavření navrhne, Česko je připravené se návrhem zabývat.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v pořadu Partie CNN Prima News řekl, že pro případ přítomnosti Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově. O konkrétních lokalitách se ale nyní nejedná, uvedlo v neděli večer na webu ministerstvo obrany. Černochová má podle úřadu při nadcházející návštěvě USA potvrdit zájem Česka jednat o dohodě, která by právně zastřešila obrannou spolupráci obou zemí.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější