Očekávání dalšího růstu úroků ve střední Evropě zůstává vysoké

Očekávání dalšího růstu úrokových sazeb ve střední Evropě zůstává vysoké. Poslední statistické údaje o růstu inflace v Polsku a zpomalení ekonomického růstu v České republice jen málo ovlivnily trhy, které v tomto regionu očekávají výrazné zpřísňování úrokových sazeb ještě do konce letošního roku. Uvedla to agentura Reuters.

Ilustrační foto

Centrální bankéři ve střední Evropě se zaměřili na zvyšování úrokových sazeb v rámci boje s rychle rostoucí inflací. Tu podporují globální problémy s dodávkami a růst nákladů na energie, ale také sílící poptávka spotřebitelů a napjatá situace na trhu práce, která tlačí na zvyšování mezd.

Míra inflace v Polsku podle odhadu tamního statistického úřadu činila v říjnu 6,8 procenta a proti září se zvýšila o jeden procentní bod. Analytici očekávají další růst, a to na sedm až osm procent.

"Polská centrální banka musí pokračovat ve zpřísňování a já si myslím, že tyto údaje zvyšují pravděpodobnost, že v listopadu se dočkáme dalšího zvýšení úrokových sazeb," řekl analytik Piotr Bielski z finančního ústavu Santander Bank Polska. Čekat se podle něj dá zvýšení o půl procentního bodu.

Polští bankéři přistupovali k úrokovým sazbám opatrněji z obav, aby nezbrzdili hospodářské oživení. Když ale míra inflace vzrostla na maximum za desítky let, oznámili překvapivé zvýšení o 0,4 procentního bodu na 0,5 procenta.

Polsko tak následovalo centrální banky v Maďarsku a České republice, které zvýšily sazby v červnu. Úrokové sazby zvýšilo také Rumunsko, které se rovněž snaží potlačit cenové tlaky.

Evropská centrální banka (ECB) označuje prudký růst inflace za dočasný. Bankéři ve střední Evropě se však obávají zakořenění růstu inflačních očekávání.

Maďarská centrální banka ve zvyšování úroků pokračuje a viceguvernér Barnabás Virág uvedl, že napjatý trh práce, rostoucí mzdy a šoky na straně nákladů jsou nebezpečným mixem.

Česká národní banka (ČNB) v září zvýšila základní úrok o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Podle analytiků je možné, že na listopadovém zasedání bankovní rady ČNB se úroky zvýší stejným tempem. Nejnovější údaje o hrubém domácím produktu (HDP) za třetí čtvrtletí očekávání příliš nezměnily, přestože ukázaly zpomalení růstu, neboť průmysl se potýká s nižší zahraničí poptávkou a s problémy v dodávkách.

"(Česká) ekonomika si ve třetím čtvrtletí vedla o něco hůře, než se čekalo, a zpomalí pravděpodobně i v tomto čtvrtletí. To ale pravděpodobně nezabrání dalšímu výraznému zpřísňování měnové politiky," uvedli analytici společnosti Capital Economics.

Témata: ekonomika

Související:

Nejnovější