Odvolání ukrajinského velvyslance v Česku některé politiky překvapilo

Odvolání ukrajinského velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise první místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Věru Kovářovou (STAN) překvapilo. Jeho práci v Česku ocenila. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček se pozastavil nad tím, proč Ukrajina k rotaci velvyslanců ve válečné době přistoupila.

Věra Kovářová (STAN), první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) v sobotu na twitteru vyjádřil názor, že Perebyjnis mohl ještě v České republice "nějaký čas dělat dobrou službu své vlasti". Poděkoval mu za práci a ocenil jeho nasazení. Předseda SPD Tomio Okamura je za odvolání rád, Perebyjnis podle něj bagatelizoval zločiny banderovců za druhé světové války. Politici to dnes řekli v televizní debatě na CNN Prima News.

Perebyjnise odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu společně s velvyslanci z Německa, Maďarska, Norska a Indie. Rotaci ambasadorů označil za běžnou součást diplomatické praxe. Podle ukrajinské ambasády je důvodem výměny to, že Perebyjnis již odsloužil v čele ambasády čtyři roky. Deník N v sobotu citoval Perebyjnisovu reakci, kterou mu velvyslanec napsal: "Jsem tady 5,5 roku. Normálně mise trvá 4 roky. To je jediný důvod. Vracím se na Ukrajinu."

Kovářovou krok ukrajinského prezidenta překvapil. Perebyjnise i jeho manželku za práci ocenila. "Můžeme pouze spekulovat, proč tato rotace, která patří do mírových časů, byla uskutečněna v době v podstatě válečné a jestli to je na místě, jestli v tomto směru se Ukrajina domnívá, že se může chovat stejně jako v mírových časech, ale je to čistě jejich záležitost, ne naše," řekl dnes Vondráček.

Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) byla spolupráce s ukrajinským velvyslancem bezvadná. "Na straně druhé to, jaký diplomat v dané zemi funguje, záleží na té zemi, která ho vysílá. Tudíž v tomto smyslu je na ukrajinské straně, koho chce mít v České republice jako svého velvyslance," řekl. Jaké jsou důvody odvolání, ví podle něj pouze ukrajinská strana.

Poděkování Perebyjnisovi na twitteru vyslovilio i mnoho dalších politiků. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že Perebyjnis bude v České republice ještě několik týdnů, a bude mít tedy možnost velvyslanci za jeho práci osobně poděkovat.

Perebyjnise kritizoval předseda SPD Okamura, ukrajinský velvyslanec podle něj po svém nástupu obhajoval zvěrstva banderovců za druhé světové války. Okamurovi vadí, že se ukrajinský velvyslanec po svém nástupu do funkce veřejně vymezil proti odvysílání filmu Volyně v České televizi. Film režiséra Wojciecha Smarzowského zachycuje polský pohled na genocidu na Volyni, při které byly za druhé světové války zabity desítky tisíc Poláků banderovci (příslušníky ukrajinských nacionalistických bojůvek). Perebyjnis v září 2018 zaslal České televizi dopis, ve kterém protestoval proti jeho odvysílání, tehdy uvedl, že některé "zavádějící a nepravdivé záběry z filmu hodně Ukrajinců považuje za urážející". Promítání filmu v Kyjevě bylo již dva roky předtím na žádost ukrajinského ministerstva zahraničí zrušeno.

Perebyjnis je velvyslancem v České republice od roku 2017. Dříve stál v čele zastupitelského úřadu v Lotyšsku, působil také jako mluvčí ukrajinské diplomacie. V 90. letech a na počátku tisíciletí působil rovněž na velvyslanectví v Praze postupně v roli druhého tajemníka, prvního tajemníka a rady.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější