Omezení globálního oteplování visí na vlásku. Klimatické konferenci hrozí krach

Generální tajemník OSN António Guterres dnes v rozhovoru s agenturou AP řekl, že kýžený cíl omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia "visí na vlásku" a je velmi pravděpodobné, že se na něm státy jednající na klimatické konferenci v Glasgow neshodnou.

Globální oteplování

O finální verzi dohody, z níž vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26, nyní jednají delegace téměř 200 zemí zastoupených na setkání, které končí v pátek. "Do poslední chvíle je třeba zachovat naději," dodal nicméně Guterres. Později prohlásil, že sliby na snížení emisí jsou prázdné, dokud se celý svět nezbaví závislosti na fosilních palivech.

Guterres AP řekl, že rozhovory jsou nyní "v klíčovém okamžiku". "Nejhorší by bylo dosáhnout dohody za každou cenu s minimálním společným jmenovatelem, který by nereagoval na obrovské výzvy, kterým čelíme,“ řekl Guterres. Podle generálního tajemníka OSN je cíl omezit oteplování od předindustriálních dob na 1,5 stupně Celsia "stále na dosah, ale visí na vlásku", jelikož teplotní nárůst od příchodu průmyslové revoluce již dosáhl 1,1 stupně.

Guterres dodal, že pokud se vyjednavačům nepodaří dosáhnout ambiciózních cílů v oblasti snižování skleníkových plynů, což je podle něj velmi pravděpodobné, budou muset příští rok představit nové závazky.

"Sliby vyznívají naprázdno, když fosilní průmysl nadále dostává tisíce miliard na subvencích (...), nebo když země nadále staví uhelné elektrárny," řekl pak na konferenci Guterres. "Oznámení tady v Glasgow jsou povzbudivá, ale zdaleka nejsou dostatečná," dodal.

Předseda konference Alok Sharma vyjednavače vyzval, aby zvýšili úsilí ve snaze vyřešit rozdíly ve financování změn klimatu, a otevřeli tak cestu k dohodě.

"Ještě tam ale nejsme. Ještě je potřeba odvést mnohem více práce... Rád bych se dnes vyjádřil ke kritické potřebě zvýšit úsilí, abychom se dostali tam, kde potřebujeme být, abychom dosáhli podstatných výsledků týkajících se financí," prohlásil Sharma.

"Stále jsme ve fázi možností," řekl jeden z vyjednavačů anonymně AP. "Ale jde to kupředu. Ale stále ještě potřebujeme postrčit," uvedl.

Rakouská ministryně zahraničí Leonore Gewesslerová dnes řekla, že se připravuje na den či dva těžkých vyjednávání s tím, že rozhovory zřejmě budou pokračovat i po nocích.

Organizátoři ve středu zveřejnili první návrh dohody. Sedmistránkový text vyzývá vlády, aby v boji proti klimatickým změnám přijaly ambicióznější plány týkající se aktuálního desetiletí. Chudší státy trvají na tom, že nepodpoří žádnou dohodu, která neřeší jejich potřebu finančních prostředků na pomoc při snižování emisí a přizpůsobení se důsledkům globálního oteplování, což je problém, ke kterému přispěly nejméně.

V tomto smyslu se dnes vyjádřil vyjednávací blok 24 rozvojových zemí, podle nějž se bohaté státy snaží v jednáních uvalit jednotné závazky na všechny státy, aniž by braly v potaz, že průmyslově rozvinuté země nesou největší zodpovědnost za stav, ve kterém se nyní klima na Zemi nachází. "Musíme bojovat s karbonovým kolonialismem rozvinutých zemí," řekl dnes hlavní vyjednavač Bolívie Diego Pacheco Balanza, který mluvil jménem vyjednávacího bloku, v němž působí rovněž Čína nebo Indie. Rozvojové země by podle něj byly společnými závazky navrhovanými bohatšími státy "uvězněny" a neměly by prostředky na jejich dosažení.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který má na starosti klimatickou politiku, na konferenci řekl, že bohaté země musí co nejrychleji zajistit, aby posílaly ročně 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) na boj se změnami klimatu v chudších zemích. K tomu se zavázaly před několika lety, nicméně svůj slib dosud nesplnily. Vyjednavač za Evropský parlament Peter Liese řekl, že zákonodárný sbor EU bude usilovat o to, aby bylo tohoto cíle dosaženo "rozhodně příští rok".

Vyjednavači doufají, že středeční bilaterální dohoda mezi Spojenými státy a Čínou o spolupráci v boji proti změně klimatu poskytne vyjednavačům impuls do posledních hodin rozhovorů. Spojené státy a Čína, které do ovzduší vypouštějí nejvíce skleníkových plynů ze všech zemí světa, se shodly na prohloubení spolupráce a navýšení svých závazků v oblasti ochrany klimatu. Peking zpřísní své emisní cíle a vypracuje národní plán na snížení emisí metanu. Obě země se rovněž dohodly na boji s odlesňováním.

Britský premiér Boris Johnson ve středu vyzval své světové protějšky, aby zavolali svým vyjednávacím týmům do Glasgow a poskytli jim politickou podporu k dosažení ambiciózní dohody.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější