Oživení globálního trhu práce potrvá déle, než se původně předpokládalo

Oživení globálního trhu práce potrvá déle, než se původně předpokládalo, a nezaměstnanost zůstane nad úrovní z doby před pandemií nejméně do roku 2023. Důvodem je nejistota ohledně dalšího vývoje a trvání pandemie. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní organizace práce (ILO).

Práce, zaměstnání

ILO odhaduje, že v letošním roce bude o 52 milionů pracovních míst méně, než v době před pandemií. To je přibližně dvojnásobek předchozího odhadu z loňského června. Narušení trhu práce bude pokračovat i v roce 2023. To má být zhruba o 27 milionů pracovních míst méně. Oživení pak bude pomalé a nejisté.

"Výhled pracovního trhu se od poslední prognózy ILO zhoršil, návrat k výkonu před pandemií pro většinu světa zůstane v nadcházejících letech pravděpodobně nedosažitelný," uvádí se ve zprávě.

Rychlost oživení se podle zprávy v jednotlivých regionech liší. Nejpovzbudivější signály vykazují Evropa a Severní Amerika, zatímco jihovýchodní Asie a Jižní Amerika zaostávají.

Proti loňskému a předloňskému roku se však situace na pracovním trhu patrně zlepší. Loni bylo přibližně o 125 milionů pracovních míst méně než před pandemií a v roce 2020 to bylo o 258 milionů méně.

Celkově ILO odhaduje, že v letošním roce bude po celém světě bez práce kolem 207 milionů lidí. Dopady však budou zřejmě výrazně vyšší, protože mnoho lidí opustilo pracovní trh a ještě se na něj nevrátilo. Je mezi nimi vysoký počet žen, často proto, že vykonávají neplacenou práci v domácnosti, jako je například výuka dětí při uzavření škol nebo péče o nemocné v domácnosti. Zpráva předpovídá, že nepřiměřené dopady pandemie na zaměstnanost žen se v nadcházejících letech sníží, ale zůstanou značné rozdíly.

Témata: práce

Související:

Nejnovější