Pavel bude do inaugurace využívat vládní Hrzánský palác

Zvolený prezident Petr Pavel od dnešního dne přijímá hosty v Hrzánském paláci na pražských Hradčanech. Do vládního objektu se s ním přesouvá i celý jeho tým. ČTK to dnes sdělila manažerka komunikace Pavlova týmu Markéta Řeháková. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes řekl serveru Blesk.cz, že o využívání paláce do březnové inaugurace požádal tým Pavla, předseda vlády žádosti s radostí vyhověl.

Petr Pavel a Petr Fiala

Považuje za vhodné i praktické, aby budoucí prezident sídlil v budově nedaleko Pražského hradu do doby, než se 9. března po slavnostním složení slibu oficiálně ujme funkce i hradní kanceláře.

"Bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě. Nás v této otázce nikdo z Hradu zatím nekontaktoval, proto jsme využili možnosti dočasně sídlit v Hrzánském paláci, který je dostatečně reprezentativní pro účely schůzek s nejvyššími ústavními představiteli i zahraničními médii," uvedla Řeháková. "Od úterý tedy pan prezident hosty přijímá v Hrzánském paláci, spolu s ním se na místo přesouvá i celý jeho tým. Místo bylo vybráno i na základě doporučení Ochranné služby Policie ČR, která objekt střeží," doplnila.

Hrzánský palác v Loretánské ulici slouží k reprezentačním účelům vlády a premiéra, který tam například přijímá některé zahraniční návštěvy. V době například oprav Strakovy akademie se tam schází i kabinet. Fiala po svém jmenování premiérem v listopadu 2021 měl v tomto historickém objektu s jedinečným výhledem na Prahu také zázemí do doby, než byli jmenováni i ministři jeho vlády. Svému nástupci v čele vlády nabídl palác k využívání tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Fiala dnes zopakoval, že volební kampaň před přímou volbou hlavy státu byla ze strany Pavlova protikandidáta Babiše nepřijatelná a za hranou. Šířením lží a strachu či neustálým strašením válkou expremiér podle něj překročil hranice, v nichž se může pohybovat i vyhrocená kampaň, a vyvolal strach mezi lidmi včetně dětí. "Je přirozené, že máme strach o své blízké, je ale nepřijatelné to zneužívat," řekl předseda vlády serveru. Zdůraznil, že Česko se může spolehnout na kolektivní obranu NATO, jejíž státy by si v případě napadení navzájem pomohly, i na svou profesionální armádu. Za naprosto neetické a nesprávné označil i Babišovu výzvu, aby si na jeho vítězství lidé vsadili ve výhodném kurzu. Za nejtypičtější považuje, že Babiš a jeho spolupracovníci ani dodatečně neuznali, že to bylo "přes čáru".

Premiér věří, že Pavel je osobností, která dokáže společnost uklidnit a spojovat a v čele státu bude prosazovat slušnost, důstojnost i respekt k ústavě. Prezident má k tomu podle něj řadu možností a nástrojů. "Možná nám všem ještě dojde, jaká je to změna poté, co deset let vykonával tuto funkci Miloš Zeman," dodal Fiala.

Předseda vlády dnes také uvedl, že se s dosluhujícím prezidentem setká v neděli na pravidelné schůzce. Dodal, že komunikace mezi premiérem a hlavou státu je nutná, i když má se Zemanem na řadu věcí úplně jiný názor a reprezentují pravděpodobně i jiné skupiny voličů. S končící hlavou státu se Fiala hodlá setkávat i nadále a důstojně se s ním v jeho funkci rozloučit.

Novému prezidentovi hodlá vláda znovu navrhnout, aby povýšil do generálské hodnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Dosavadní prezident byl ke Koudelkovi a k celé BIS silně kritický a opakovaně ho odmítal jmenovat generálem. "Je to myslím napravení křivdy, která tady byla a jasný signál, že nová hlava státu ve spolupráci s vládou bere bezpečnostní složky a zpravodajské služby vážně," zdůvodnil Fiala, proč chce návrh podat nové hlavě státu znovu. Pavel už po pondělním setkání se šéfem civilní kontrarozvědky uvedl, že ho generálem hodlá jmenovat při nejbližší možné příležitosti.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější