Podle Fialy je nutné, aby si EU uvědomila, že Ukrajina nebojuje jen za sebe

Je třeba, aby si celá Evropská unie byla schopna uvědomit, že Ukrajina nebojuje jen za sebe, ale také o demokracii, svobodu, práva a nezávislost. V projevu před dnešním video vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v českém Parlamentu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Petr Fiala

Ministerský předseda hovořil mimo jiné o snaze Česka pomáhat Ukrajině v dodávkách zbraní i o počtech uprchlíků, převážně žen a dětí, které Česko přijalo po napadení Ukrajiny Ruskem. Zmínil také dvě české oběti bojů na Ukrajině. Premiér uvedl, že Zelenskyj byl přinucen obléct se do uniformy a přijímat těžká rozhodnutí. "Bojuje a potřebuje pomoci," konstatoval.

Rusko jako agresor podle Fialy ukazuje, že jsou mu cizí hodnoty jako demokracie a právo, a jeho nejmenší ambicí je obnova Sovětského svazu. Pokud se nepodaří agresora zastavit, dalšími oběťmi budou Pobaltí a země střední Evropy, uvedl premiér. "To je přímé nebezpečí pro naše životy a to nemůžeme připustit," konstatoval. Se Zelenským je podle svých slov v pravidelném kontaktu, řeší pomoc s dodávkami zbraní i pomoc uprchlíkům.

Pekarová Adamová: Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu

Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu, prohlásila v dnešním úvodním slově před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zelenského označila za hrdinu.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem je podle Pekarové Adamové bojem mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím a mezi pravdou a lží. Nejedná se podle ní o běžnou válku.

"Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí - od zabíjení civilistů a vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a další infrastruktury. Záměrné ničení zásob obilí, které hrozí vyvolat hlad v řadě zemí. Vyhánění a násilné přesuny obyvatel. To není nic jiného než projev terorismu," řekla Pekarová Adamová. Soudí, že Zelenskyj patří patří k vůdcům, kteří "svým příkladem vedou národy k vítězství i navzdory pochybovačům".

Předsedkyně Sněmovny také připomněla, že Sněmovna už v první den ruské vojenské invaze na Ukrajinu 24. února tento podle ní barbarský akt odsoudila. Dolní komora tehdy také podpořila územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích a vyzvala Rusko, aby vojenskou akci ihned zastavilo a stáhlo své jednotky z ukrajinského území.

Vystrčil: Ukrajina bojuje za celý svobodný svět, potřebuje podporu

Ukrajina podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bojuje proti ruské agresi za celý civilizovaný a svobodný svět. Je třeba ji podporovat nejen slovy, ale také činy, uvedl dnes Vystrčil před vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před oběma komorami českého parlamentu.

"My si uvědomujeme, že nebojujete jenom za svoji územní celistvost, za svoji svobodu a za svoji nezávislost, ale že bojujete za celý civilizovaný a svobodný svět," prohlásil Vystrčil.

Předseda Senátu slíbil, že Česko bude Ukrajinu nadále podporovat nejen slovy, ale i činy. Jako příklad uvedl humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům a finanční pomoc na nákup zbraní pro Ukrajinu. Poděkoval za ni vládě i českým obyvatelům.

Češi podle Vystrčila s ohledem na nacistickou okupaci po roce 1938 a sovětskou okupaci po roce 1968 velmi dobře rozumí tomu, co lidé na Ukrajině prožívají. Tyto události podle šéfa horní komory umožňují, "abychom měli sílu a motivaci vás silně podporovat, cítit s vámi a být s vámi solidární".

Vystrčil připomenul, že od zahájení ruské invaze na Ukrajinu uplynuly téměř čtyři měsíce. Zmínil také svou návštěvu v Kyjevě a okolí. "My víme, jak to u vás vypadá, máme očité informace," uvedl. Podle předsedy Senátu je třeba odvahu Ukrajinců velmi ocenit nejen slovy, ale také činy. Senát po vystoupení Zelenského chystá usnesení, v němž by mimo jiné apeloval na členské státy EU, aby na nadcházejícím summitu vyhověli žádosti Ukrajiny a uznaly ji za kandidátskou zemi EU.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější