Podmínky v průmyslu se v září znovu zhoršily

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v září znovu zhoršily, zejména kvůli poklesu objemu výroby i nových zakázek při vysokých inflačních tlacích. Index nákupních manažerů (PMI) ukázal zhoršení čtvrtý měsíc v řadě.

Ilustrační foto

V září byl pokles nejvýraznější, když PMI činil 44,7 bodu, v srpnu to bylo 46,8 bodu. Je to největší pokles od května 2020. Informovala tom dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

Poslední data podle firmy ukázala na prudké zhoršení provozních podmínek v celém českém zpracovatelském sektoru. Rostou ceny energie a materiálů, což firmy promítají do vyšších prodejních cen. Inflace ale tlumí poptávku domácích i zahraničních zákazníků. Výrazně klesla rozpracovanost, což je podle S&P Global důsledek náborů zaměřených na zpracování nedodělků.

"Riziko růstu cen neustupuje a pokračující vysoká míra inflace velmi pravděpodobně bude dál mařit prodejní snahy. Očekávání výroby v příštím roce následně klesla, s pesimistickým výhledem zaregistrovaným poprvé od května 2020. Předpokládáme, že průmyslová výroba v roce 2022 vzroste o pouhé 0,3 procenta," uvedla k výsledkům PMI vedoucí ekonomka S&P Global Market Intelligence Sian Jones.

Témata: průmysl

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější