Polovina voličů ještě měsíc před volbami nevěděla, koho volit

Téměř polovina voličů nebyla měsíc před letošními sněmovními volbami pevně rozhodnuta, komu dá hlas. Každý desátý se rozhodoval až v den voleb, vyplývá z výsledků povolebního výzkumu agentury STEM/MARK. Důležitou roli v rozhodování voličů podle něj měly televizní debaty lídrů stran a koalic, ve kterých si podle respondentů nejlépe vedl předseda Starostů Vít Rakušan.

Volby, ilustrační foto

Volby do Poslanecké sněmovny se letos konaly 8. a 9. října. Téměř polovina voličů se definitivně rozhodla koho volit až v posledním měsíci před volbami. Z toho přibližně třetina až v posledním týdnu, plyne z průzkumu.

Míra nerozhodnosti před volbami byla letos vyšší než v roce 2017, uvedl ředitel STEM/MARK Jan Tuček. "Už to, že se pět stran spojilo do dvou koalic, může působit jako ústupek voličům v jejich rozhodování, ale to se nakonec nepotvrdilo. Právě rozhodování mezi dvěma velkými koalicemi bylo velmi častým rébusem," poznamenal.

Častěji váhali se svým hlasem voliči menších subjektů, jako hnutí Přísaha, Volný blok nebo uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci. Naopak vysoký podíl rozhodnutých byl mezi voliči hnutí ANO a komunistů.

Lidé, kteří si v posledním měsíci před volbami rozmysleli svou volbu, nejčastěji hlasovali pro koalici Spolu či hnutí Přísaha. Naopak menší část z nich se přiklonila k vládnímu hnutí ANO. Zároveň se podle STEM/MARK ukázalo, že si hnutí ANO dále "kanibalizovalo" své potenciální koaliční partnery, především sociální demokracii a KSČM.

Významný vliv na rozhodování lidí u voleb měly televizní debaty. Alespoň jednu z nich vidělo šest z deseti voličů. Téměř pětina voličů v průzkumu uvedla, že právě volební debaty je utvrdily v definitivním rozhodnutí koho volit.

Z vystupování na obrazovce těžil hlavně předseda Starostů Rakušan, který byl hodnocen nejlépe ve všech věkových skupinách respondentů do 60 let. S druhým nejlepším hodnocení vyšel z průzkumu předseda ODS Petr Fiala a třetí premiér Andrej Babiš. Předseda ANO dosáhl nejlepšího hodnocení u respondentů nad 60 let. Čtvrté místo patří předsedovi SPD Tomio Okamurovi a páté šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi.

Velkým tématem letošních voleb bylo udělování preferenčních hlasů kandidátům. Na takzvané kroužkování doplatili Piráti, kteří šli do voleb spolu se Starosty. Podle výzkumu nebyly hlavní motivací voličů ke kroužkování kampaně jako Kroužkuj ženu či výzva spolku Milionu chvilek pro demokracii, ale především osobnostní profil kandidáta, který zahrnuje vzdělání, profesí, pohlaví či veřejnou známost.

Téměř polovina dotázaných, kteří u voleb kroužkovali, využila všechny čtyři preferenční hlasy. Častěji tomu bylo u voličů koalice Pirátů se Starosty a koalice Spolu. "Zatímco u voličů Spolu převažovala spíše pozitivní motivace v rámci kroužkování, tedy volba kandidáta, ke kterému mají důvěru či vztah, tak u voličů Pirátů a Starostů se projevovala často i negativní motivace, cca čtvrtina kroužkovala z nevole vůči Pirátům," uvedl vedoucí výzkumu STEM/MARK Jan Burianec.

Do povolebního výzkumu se zapojilo 1302 lidí ve věku od 18 let. Respondenti byli vybráni tak, aby byl výzkum je reprezentativní dle pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště, regionu a socio-ekonomického postavení.

Témata: Volby

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější