Předsednictvo Starostů našlo kandidáta do čela resortu školství, v užším výběru je Balaš

Petra Gazdíka, který končí k 30. červnu v čele ministerstva školství kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, by mohl nahradit poslanec STAN, ústavní právník Vladimír Balaš. ČTK potvrdil, že je v úzkém výběru.

Ministerstvo školství

Celostátní sněm hnutí STAN bude kandidáta doporučeného předsednictvem schvalovat dnes večer. Jeho jméno chce představit až po projednání s koaličními partnery. Předsednictvo ve čtvrtek vybíralo podle informací ČTK ze tří osobností. Předseda STAN Vít Rakušan dnes dopoledne uvedl, že představu hnutí už má, ale ještě to není oficiální nominace.

O Balašovi jako Gazdíkovu nástupci média spekulovala. "Říkal jsem, že si umím představit řadu jiných kandidátů. A pak jsem říkal, že si sice nemyslím, že bych to byl já, ale že kdyby náhodou ta volba padla, tak vím, kterým směrem se ubírat a eventuálně s kým a jak," řekl k dřívější informaci, podle které nominaci odmítl.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Bruselu novinářům řekl, že zná jména kandidátů a chce znát konečné rozhodnutí STAN do pondělí, kdy by měl večer potenciálního ministra prodiskutovat s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ČTK bez uvedení konkrétního jména možného nového ministra napsal, že jeho strana informaci o kandidátovi obdržela a s nominací souhlasí. Piráti kandidovali v podzimních sněmovních volbách v koalici se STAN.

Gazdík ministerstvo opustí po půl roce v době, kdy úřad řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a úpravy učebních plánů škol. Jeho nástupce bude také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podnikům, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů právě on. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 12. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

Předsednictvo STAN našlo kandidáta do čela MŠMT

Vedení Starostů (STAN) našlo kandidáta na nového ministra školství. Dnes večer bude nástupce Petra Gazdíka, který rezignoval na funkci k 30. června kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, schvalovat celostátní výbor STAN. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí hnutí Sára Beránková.

Podle informací ČTK vybírali ve čtvrtek večer během on-line jednání členové předsednictva ze tří kandidátů. Jejich výběr je doporučením pro širší vedení. To dnes bude zasedat opět on-line. Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan dnes dopoledne ČTK řekl, že hnutí představu o kandidátovi má, ale ještě to není oficiální nominace.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Bruselu novinářům řekl, že zná jména kandidátů a chce znát konečné rozhodnutí STAN do pondělí, kdy by měl večer potenciálního ministra prodiskutovat s prezidentem Milošem Zemanem. Beránková uvedla, že jméno kandidáta hnutí nezveřejní, dokud ho nepředstaví koaličním partnerům.

Rakušan dnes jméno neřekl. "Představu máme, ale ještě to není schváleno orgány hnutí, takže to ještě není oficiální nominace," uvedl. V pondělí hovořil o tom, že kandidát na ministra školství nebude mimo vládní hnutí. Nabídku vést školství už podle médií odmítli poslanci STAN Viktor Vojtko, Vladimír Balaš, Jan Berki nebo místostarostka středočeských Psár Martina Běťáková. Server Seznam Zprávy již dříve uvedl, že kandidaturu zvažuje poslanec STAN Ondřej Lochman, který v minulosti pracoval jako odborný pracovník v Národním institutu dětí a mládeže. Rakušan ale nevyloučil ani návrat bývalého ministra a Gazdíkova náměstka Roberta Plagy do čela ministerstva, ten ale není členem hnutí. Ministrem byl za nyní opoziční hnutí ANO.

"Znám ty kandidáty, o kterých STAN uvažuje," řekl dnes novinářům během summitu EU v Bruselu Fiala. Poté, co mu strana představí svůj výběr, bude další jednání velmi rychlé, dodal.

Lochman se dnes na dotaz ČTK ke své možné kandidatuře na ministra odmítl vyjádřit. "Nezlobte se, ale dohodli jsme se, že až do oficiálního představení kandidáta na post ministra školství nebudeme tuto věc komentovat," řekl. Rakušan již dříve zmínil také senátory Jiřího Drahoše a Miroslava Plevného (oba za STAN) . Plevný v pondělí uvedl, že nabídku nedostal a Drahoš, že s ní nepočítá. Osloven nebyl ani senátor a dlouholetý ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN). "A ani nevím, o koho se jedná," řekl ČTK. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) pak vyloučil i možnost, že by resort dočasně převzal Rakušan a po předsednictví ČR v EU by ho třeba nahradil on sám. Bek spolu s Gazdíkem vedl předvolební program STAN pro školství.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podnikům, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů právě on. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 13. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější