PŘEHLED: Velký průvodce volbami do Poslanecké sněmovny

Už za necelý měsíc si Česko zvolí nové obsazení Poslanecké sněmovny. Podívejte se na přehledný souhrn informací o tom, jak volit, jak fungují preferenční hlasy, či kolik si strany mohou za volby vydělat.

Volby, ilustrační foto

Kdy se bude volit?

Volby se budou konat v pátek 8. října 2021 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 9. října 2021 od 08:00 do 14:00 hodin.

Kdo může volit?

Právo volit má občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl 18 let a je podle zákona způsobilý. Občané, kteří budou v době voleb mimo své trvalé bydliště, si mohou předem od příslušného obecního úřadu, kde jsou vedeni ve stálém seznamu voličů, vyžádat voličský průkaz. S ním pak mohou hlasovat v kterémkoliv okrsku.

Jak se volí?

Hlasovací lístky obdrží volič nejpozději tři dny před volbami. Volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost pasem nebo občanským průkazem. Pokud volí na voličský průkaz, odevzdá ho komisi. Poté dostane prázdnou obálku a komise mu případně může vyměnit chybějící či poškozené hlasovací lístky.

Na voličský průkaz může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Žádost o vydání voličského průkazu se podává u obecního úřadu v místě trvalého pobytu voliče, a to do 1. října poštou nebo datovou zprávou, osobně až do 6. října.

Pokud se občan nemůže dostavit do volební místnosti například ze zdravotních důvodů, může požádat obecní úřad a okrskovou volební komisi, aby za ním přišli s urnou domů nebo například do nemocnice. Okrsková volební komise však může vysílat své členy s přenosnou volební schránkou pouze v rámci svého volebního okrsku. Mimo území ČR nelze hlasovat do přenosné volební schránky.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

Jak se lístky upravují?

Volič musí jít do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků a tam vložit do obálky jediný lístek - kandidátní listinu vybrané strany. Na něm může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u čtyř jmen vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Jiné písemné úpravy nemají vliv. Obálku pak volič vhodí do volební schránky.

Jak volit v zahraničí?

Lidé s českým občanstvím, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí, mohou hlasovat na zastupitelských úřadech. Musí se ale předtím nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů. Pokud budou chtít volit mimo místo svého zahraničního bydliště, musí mít navíc voličský průkaz. O ten požádají zastupitelství, pod nějž náleží.

Pokud chce v cizině hlasovat český občan, který vyjel pouze na krátkodobou návštěvu, stačí mu voličský průkaz. Voliči v zahraničí budou letos vybírat z kandidátů pro Ústecký kraj.

Jaký je způsob voleb?

Do sněmovny se volí pomocí poměrného sytému. ČR je rozdělena na 14 volebních obvodů, které kopírují krajské zřízení a celkově se přiděluje 200 mandátů. Při rozdělování mandátů stranám se používá přepočet pomocí klasické d'Hondtovy metody, která lehce zvýhodňuje úspěšnější strany. Podle letošní novely volebního zákona platí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty, který opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale méně než dosud. Novela také upravila hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Volebním koalicím bude stačit méně hlasů než v minulosti: u dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných 11 procent hlasů. Pětiprocentní práh pro jednotlivé strany a hnutí zůstal, stejně jako 14 krajů.

Jak fungují kandidátní listiny?

Strana nebo hnutí může podat kandidátní listinu v libovolném počtu ze 14 volebních obvodů (krajů). Maximální počty kandidátů pro jednotlivé kraje jsou dány přílohou zákona, nejvíce kandidátů, 36, mohou strany navrhovat v Praze a Moravskoslezském kraji, nejméně, 14, v kraji Karlovarském. Strana tak může ve všech krajích navrhnout maximálně 343 kandidátů. Do letošních voleb se přihlásilo 22 volebních uskupení, z nichž deset má maximální počet kandidátů; celkem kandiduje 5256 osob. Volebních uskupení je o devět méně než při minulých volbách v roce 2017. Na rozdíl od nich se letos do voleb přihlásily dvě koalice. Některé strany a hnutí se rozhodly pro společnou kandidátku jedné volební strany.

Jak fungují preferenční hlasy?

V rámci jednotlivých politických subjektů se mandáty přidělují podle pořadí, jak jsou kandidáti uvedeni na hlasovacím lístku. Volič však může dát nejvýše čtyřem kandidátům takzvaný preferenční hlas. Jestliže některý z kandidátů získá alespoň pět procent preferenčních hlasů z celkového počtu hlasů pro tuto politickou stranu v rámci volebního kraje, připadne mandát přednostně jemu.

Kolik si strany vydělají?

Politické subjekty, které se chtějí zúčastnit voleb, musejí zaplatit příspěvky na volební náklady ve výši 19.000 korun za každý kraj, kandidují-li ve všech krajích celkem 266.000 korun. Pokud strany získají alespoň 1,5 procenta z celkového počtu hlasů, obdrží za jeden hlas 100 korun.

Vedle jednorázové částky za voličské hlasy mohou dostat úspěšné strany i další peníze od státu - příspěvek na provoz strany a příspěvek za mandáty poslanců. Roční příspěvek na provoz strany je šest milionů korun pro stranu, která získala ve volbách tři procenta hlasů. Za každou další desetinu procenta hlasů obdrží 200.000 korun. Získá-li více než pět procent, příspěvek se již dále nezvyšuje - maximum je tedy deset milionů korun. Příspěvek na mandát poslance činí ročně 900.000 korun.

Témata: Volby | Volby 2021

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější