Problémy se v německém zpracovatelském sektoru se kvůli Číně prohloubily

Problémy se zásobováním v německém zpracovatelském sektoru se v květnu prohloubily, a to v důsledku koronavirových uzávěr v Číně. Vyplývá to z výsledků průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo. Na potíže při nákupu surovin a polotovarů si stěžovalo 77,2 procenta dotazovaných průmyslových podniků, zatímco v dubnu to bylo 75 procent.

Ilustrační foto

Zhruba polovina podniků zasažených problémy v zásobování v květnovém průzkumu uvedla, že situaci zhoršily nynější koronavirové uzávěry v Číně. Negativní důsledky těchto uzávěr podle průzkumu pocítil zejména automobilový průmysl. Čína se drží strategie nulové tolerance vůči koronaviru ve snaze zabránit jeho šíření.

"Dodavatelské řetězce jsou pod stálým tlakem," uvedl ekonom Ifo Klaus Wohlrabe. "Uzavření některých přístavů v Číně znamenalo pro řadu podniků další zhoršení situace," dodal.

Výrobci po celém světě se už delší dobu potýkají s výpadky v dodavatelských řetězcích, které je v mnoha případech nutí k omezování produkce. Problémy se zásobováním, které narušují zotavování globální ekonomiky z koronavirové krize, v posledních měsících prohloubila také válka na Ukrajině.

Témata: Čína | Německo | průmysl

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější