Proč Polsko nezavře důl Turów?

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy - Podle pondělního rozhodnutí Soudního dvora EU má Polsko platit pokutu půl milionu eur denně za to, že nezastavilo těžbu na hnědouhelném dole Turów. Tato pokuta však není dostatečná, aby vedla k ekonomické nesmyslnosti těžby. Tím pádem nelze předpokládat, že na jejím základě Varšava těžbu v dole zastaví.

Ilustrační fotografie.

V Polsku se v předpadandemickém roce 2019 vyprodukovalo 172 terawatthodin elektřiny. Zhruba 5,5 procenta z tohoto množství elektřiny se vyrobilo díky uhlí z dolu Turów. To odpovídá 9,5 terawatthodiny. Cena velkoobchodní elektřiny se v roce 2019 v Polsku pohybovala kolem průměrné hodnoty 230 zlotých za megawatthodinu.  

Vzhledem k tomu, že jedna terawatthodina odpovídá jednomu milionu megawatthodin, vyprodukovala se na základě těžby v dole Turów v posledním předpandemickém roce elektřina v ceně 2,18 miliardy zlotých. Podle tehdejšího kursu se jedná o zhruba 506 milionů eur. Denně se tedy díky uhlí z dolu vyrobí elektřina za 1,39 milionu eur. To je suma, která převyšuje částku pokuty zhruba 2,8násobně.  

Když navíc uvážíme, že důl a navázaní dodavatelé a odběratelé jsou důležitými zaměstnavateli v celém daném regionu Polska, je zjevné, že pokuta 0,5 milionu eur denně nebude dostatečná, aby vedla k ukončení těžby. Pokud by byla částka desetinásobná, tedy pět milionů eur denně, pak už by se skutečně těžba ani po zohlednění dalších přínosů v podobě tvorby pracovních míst Polsku nevyplácela.  

K tomu je třeba doplnit, že ceny velkoobchodní elektřiny nyní stoupají a jsou celoevropsky dramaticky výše než v roce 2019. To z dolu činí pro Polsko ještě výdělečnější podnik než v roce 2019.

Související:

Nejnovější