Protesty opozice i bouchání do lavic. Sněmovna dál jedná o důchodech, koalice chtěla hlasování v 16:00

Protesty opozice vyvolal požadavek koalice, aby Sněmovna stanovila pro hlasování o potvrzení stavu legislativní nouze ke schvalování snížení červnové valorizace penzí pevný čas na dnešních 16:00. Opozice k návrhu předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného vznesla desítku protinávrhů, další protinávrhy předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nechtěla připustit a nakonec vyhlásila přestávku v jednání na poradu zástupců poslaneckých klubů. Schůzka skončila bez dohody.

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Výborný opřel svůj návrh o pasáž jednoho z nálezů Ústavního soudu. Podotkl, že k dnešním 10:00 vystoupilo v diskusi o potvrzení stavu legislativní nouze 63 opozičních poslanců s 214 příspěvky. Opoziční poslanci následně začali předkládat své protinávrhy, aby Sněmovna stanovila čas hlasování na určité hodiny v pátek. Pekarová Adamová je následně přerušila s argumentem, že může jít o zneužití předkládání protinávrhů a chtěla nechat hlasovat.

S přednostním právem však vystoupil předseda SPD Tomio Okamura, který chtěl k legislativní nouzi ještě vystoupit s projevem. "Předseda klubu KDU-ČSL mi brání v projevu v tomto bodě. Mám připraveno 200 stran," prohlásil. Navrhl, aby Sněmovna o stavu legislativní nouze hlasovala v pátek ve 21:00. "To, že chcete okrást tři miliony důchodců, to si tady nevyboucháte," komentoval počínání zástupců koalice, kteří začali tlouct do lavic.

Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová pak chtěla od Pekarové Adamové zdůvodnění, proč některé poslance z možnosti podávat protinávrhy vyřadila. "Takové jednání se dá označit za chování, které odporuje jednacímu řádu," řekla Schillerová. Předsedkyně Sněmovny s poukazem na stanovisko sněmovní legislativy odpověděla, že předkládání neúměrného počtu protinávrhů lze vnímat jako chování, které odporuje jednacímu řádu.

Koalice prosadila už ráno omezení řečnické doby v debatě o legislativní nouzi na nejvýše deset minut. Poslanci od té doby vedli spor, zda byl takový postup oprávněný, nebo ne. Například Taťána Malá (ANO) označila stav legislativní nouze s omezením řečnické doby za flagrantní porušování jednacího řádu a dalších práv poslanců. Lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek postup koalice hájil, návrh na omezení řečnické doby na rozdíl od návrhu na přerušení schůze, o což se také vedl spor, podle něho možný je.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) následně navrhovala přerušit projednávání potvrzení stavu legislativní nouze do čtvrtečních 09:00, aby se vytvořil prostor pro vyjasnění procedurálních záležitostí. "Je to nehlasovatelné, protože se nenacházíme v bodě," odmítla požadavek na hlasování Pekarová Adamová. Šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) označil to, že opoziční návrhy koalice nepřipustila k hlasování, za čistou zvůli. Bouchání do lavic od opozičních poslanců pak znělo při vystoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), když opozici prosil o to, aby nedělala „blbce“ ze sebe, z koalice, z veřejnosti a případně z Ústavního soudu.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější