Celý svět už má rok 2024

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.

Ilustrační foto

Kiritimati s asi 5000 obyvateli je prvním obydleným ostrovem, který pravidelně vstupuje do nového roku. Letos se však nekonaly žádné velké oslavy. Tamní obyvatelé tradičně slaví změnu roku pečeným prasetem a dalšími tradičními pokrmy, které oplachují kokosovou šťávou.

Stát Kiribati kdysi protínala datová hranice, den se proto lišil na západní a východní části souostroví. V roce 1995 však Kiribati posunulo tuto linii tak, aby všechny jeho ostrovy měly stejný den v přibližně stejnou dobu.

Zajistilo si také příliv turistů, kteří sem přijíždějí na oslavy příchodu nového roku. Celé souostroví se táhne přes tři časová pásma a střídání starého a nového roku na Kiribati skončilo ve 14:00.

Atol Kiritimati leží více než 2000 kilometrů jižně od Honolulu na americkém souostroví Havaj, kde se ale příchod nového roku slaví o celý den později. Největším městem je Tabwakea s 3000 obyvateli.

Ve 12:00 vstoupil do nového roku Nový Zéland. Auckland a známou věž Sky Tower ozářil ohňostroj a laserová show. Tradičně se podobná podívaná očekávala i v Austrálii. Sydney přivítalo nový rok ve 14:00 a Japonsko v 16:00.

Čína vstoupila do nového roku v 17:00 a předvedla mimo jiné i velkolepý ohňostroj v Hongkongu. Evropa, včetně České republiky, pak přivítala rok 2024 o půlnoci místního času.

Některá česká města oslavy odstartovaly předčasně, a to včetně ohňostroje. Záznamem ze sobotní oslavy příchodu nového roku se na sociální síti pochlubil například Mníšek pod Brdy. Jiná města pak silvestrovské ohňostroje nepořádají.

Namísto toho je odpálí v pondělí na Nový rok k večeru. Sedm a půl minuty dlouhý novoroční ohňostroj čeká 1. ledna 2024 v 18 hodin například Plzeň. Ve stejnou dobu se odehraje i v Ostravě nebo v Protivíně, který je novoročním ohňostrojem vyhlášený.

Tu dobou ale už bude na celém světě rok 2024. Spojené státy oslavily příchod nového roku k našemu ránu a americká Samoa vstoupila do nového roku jako jedna z posledních, a to v pondělí v době, kdy bylo v Česku 12:00 hodin. Celý svět tak už může psát nový letopočet.

Příchod nového roku slaví i Česko, v Praze hlídkují policisté

Silvestrovské oslavy se pochopitelně nevyhýbají ani Česku, a především Praze, kde se lidé ve velkém shromáždili na náměstích, ačkoliv se letos nepořádají ani ohňostroje, ani videomapping. Naopak v metropoli platí zákaz pyrotechniky, na který dohlížejí policisté.

"Policisté s příchodem silvestrovské noci již řešili několik přestupků kvůli použití pyrotechniky v centru města. Všem přestupcům uložili pokuty a nadále budou další takové jednání aktivně řešit. Všem ostatním, kteří vyhlášku dodržují, moc děkujeme," napsali na síti X.

"Do pražských ulic jsme nasadili i policisty s dlouhými zbraněmi, a to proto, aby jste se cítili, pokud možno, co nejvíce v bezpečí. Společně se svými kolegy dohlížejí na veřejný pořádek a jsou připraveni udělat maximum pro Vaše klidné prožití oslav příchodu Nového roku," dodali.

Policisté už dříve upozornili, že na bezpečnost všech obyvatel a návštěvníků hlavního města Prahy v průběhu dnešní silvestrovské noci dohlédnou stovky policistů a připomněli dva roky platnou vyhlášku o zákazu používání volně prodejné pyrotechniky v citlivých částech města.

"Jedná se například o historickou část města, parky, náplavky, nemocnice, domovy seniorů, různá zařízení pečující o zvířata a jejich okolí. Za použití pyrotechniky hrozí pokuta ve výši až 10 000 Kč nebo ve správním řízení až 100 000 Kč," upřesnili.

Dodali, že stejně jako každý rok dojde v centru metropole k částečnému omezení dopravy. Ve večerních hodinách tak bylo uzavřeno Václavské náměstí a byl částečně omezen provoz u Staroměstského náměstí a na Smetanově nábřeží.

Témata: Silvestr | Nový rok

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Blinken: Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez…

27.04.2024 09:51 Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v…

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Související:

Nejnovější