Putin chce jadernými zbraněmi podle Británie odvést pozornost od potíží na Ukrajině

Uvedením jaderných sil do pohotovosti chce ruský prezident Vladimir Putin odvést pozornost od nedostatečného postupu ruské armády na Ukrajině, je přesvědčen britský ministr obrany Ben Wallace. Řekl to televizi Sky News.

Vladimir Putin

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Times Radio zase vyjádřil přesvědčení, že Putin jaderné zbraně kvůli Ukrajině nepoužije. List The Times dnes napsal, že v Kyjevě je přes 400 ruských žoldáků, kteří mají za úkol zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Neměli bychom opravdu zapomínat na to, že je to snaha odvést pozornost od potíží na Ukrajině právě vypouštěním těchto slov do mediálního prostoru," řekl Wallace o Putinově nedělním rozhodnutí uvést ruské síly strategického odstrašení, jejichž součástí jsou i jaderné zbraně, do vysokého stupně bojové pohotovosti.

Ruský prezident se podle Wallace útokem na Ukrajinu zachoval iracionálně, britský ministr ale nechce spekulovat o tom, co Putin udělá dále. Je však přesvědčen, že jaderné zbraně budou i nadále sloužit jako odstrašující prostředek. Wallace si nemyslí, že by Putin chtěl jít tak daleko, aby je v souvislosti s útokem na Ukrajinu skutečně nasadil.

The Times zatím napsal, že žoldáci z ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny řízené jedním z nejbližších spolupracovníků Putina mají za úkol v Kyjevě najít a zabít prezidenta Zelenského. Slíbenou za to prý mají vysokou odměnu. V Kyjevě jsou podle listu už několik týdnů. Ukrajinské úřady se o plánu dozvěděly v sobotu ráno a krátce poté vyhlásily 36hodinový zákaz vycházení, aby mohly ruské sabotéry ve městě snadněji vypátrat.

Británie oznámila další sankce, nebude pouštět do přístavů ruské lodě

Británie oznámila další sankce vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Nebude pouštět do svých přístavů ruské lodě či lodě plující pod ruskou vlajkou a zmrazí aktiva dalším ruským bankám. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ministry britské vlády.

Britský ministr dopravy Grant Shapps na twitteru oznámil, že požádal britské přístavy, aby nevpouštěly lodě plující pod ruskou vlajkou, registrované v Rusku či vlastněné nebo provozované Ruskem. "Vzhledem k Putinově akci na Ukrajině jsem dal jasně najevo, že tato plavidla nejsou vítána, příslušná legislativa bude následovat," napsal Shapps.

Další protiruské sankce dnes oznámila v parlamentu ministryně zahraničí Liz Trussová. Dodala, že Británie a její západní spojenci budou muset kvůli těmto sankcím vydržet určité ekonomické potíže, které ale nejsou nic proti tomu, co zažívá ukrajinský lid.

Podle Trussové je cílem nových sankcí zcela odstřihnout Rusko od přístupu na britské kapitálové trhy. Přes 50 procent ruského obchodu se odehrává v dolarech či britských librách, takže to "zničí ruskou schopnost obchodovat se světem", uvedla Trussová.

Nové sankce se mají týkat mimo jiné tří ruských bank: Sovkombank, Otkritie FC Bank a státní rozvojové agentury VEB.RF.

Británie se podle Trussové ve spolupráci se svými spojenci chystá během několika dnů zmrazit aktiva všem ruským bankám.

Trussová také řekla, že Británie zvažuje i druhotné sankce, jejichž cílem by byly osoby profitující z mezer na trhu, způsobených už uvalenými protiruskými sankcemi. Sekundární sankce by přitom byly použity k potrestání subjektů ve třetích zemích, které usilují o obchodování s Ruskem. "Ano, zkoumáme to," potvrdila Trussová na příslušný dotaz v parlamentu.

Ministryně rovněž upozornila, že pokud bude v Británii zakázána ruskou vládou podporovaná zpravodajská televize RT, mohlo by to vést k obdobnému zákazu BBC a dalších stanic v Rusku. Británie přitom minulý týden RT obvinila z toho, že jde o nástroj kremelské desinformační kampaně. O případném zákazu má rozhodnout mediální regulátor.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější