Řada restaurací stále používá na smažení přepálené oleje, zjistily kontroly

Řada restaurací stále používá k přípravě smažených jídel přepálené fritovací oleje. Vyplývá to z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Restaurace, ilustrační foto

Při loňských kontrolách nevyhovělo 13 procent vzorků z 54, řekl dnes novinářům při kontrole jedné z restaurací v centru Brna mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj sice postupně zlepšuje, ale jen velmi zvolna, proto je potřeba stálého kontrolního tlaku.

Lidé se však podle Kopřivy nemusí obávat, že by zhruba každá sedmá restaurace používala přepálený olej. "Cíle kontroly se vybírají na základě hodnocení rizika," řekl Kopřiva. Což znamená, že inspektoři volí kontroly tam, kde lze pravděpodobněji očekávat nějaký problém. Tam, kde inspekce problémy zjistí, ukládá posléze ve správním řízení pokutu. "Ta musí být dostatečně vysoká, aby byla výchovná, nikoli však likvidační. Obvykle je to pro provozovatele takové poučení, že už se prohřešek neopakuje. Ale stává se, že se to stane znovu, a potom je další pokuta už citelně vyšší než první," uvedl Kopřiva.

Jídla připravovaná na přepáleném oleji jsou pro lidský organismus nevhodná kvůli tomu, jaké v něm vznikají při smažení látky. Inspektoři nejprve odebraný olej senzoricky ohodnotí. Zjišťují, jakou má vůní, chuť a barvu, případně, jestli v něm jsou zuhelnatělé zbytky. Měří také tzv. polární látky. Poté putuje vzorek do pražské laboratoře. "U dvou vzorků jsme loni zjistili dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu a u několika vzorků jsme v laboratoři zjistili násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu," řekl Kopřiva.

V restauraci kontrolovala inspekce také značení alergenů a to, zda značení na jídelním lístku odpovídá skutečnosti. Více než pětina kontrolovaných restaurací totiž neměla značení v pořádku. Jde tedy nejen o nutnost alergeny na lístku vyznačit, ale zároveň inspekce kontroluje, zda v jídle není ještě nějaký nedeklarovaný alergen. Tuto povinnost mají restauratéři od roku 2015.

Třetí věcí, kterou inspekce kontrolovala, je druhová pravost masa. U pětiny odebraných vzorků loni analýza potvrdila částečnou přítomnost druhu masa, o kterém se zákazník nedozvěděl.

Výsledky kontrol najde zájemce v příslušných sekcích na webu Potraviny na pranýři.

Témata: restaurace

ANO vládne průzkumům. Mohlo by mít samo většinu

21.11.2024 21:55 Sněmovní volby by na začátku listopadu vyhrálo nejsilnější opoziční hnutí ANO. Dostalo by 35,3 %…

Pavel by pověřil Babiše sestavením vlády, pokud bude mít ANO většinu

20.11.2024 18:46 Prezident Petr Pavel je po sněmovních volbách v příštím roce připraven pověřit Andreje Babiše…

Fiala vysvětlil, proč slibuje platy jako v Německu

18.11.2024 16:51 Premiér Petr Fiala (ODS) v den 35. výročí začátku sametové revoluce apeloval na voliče, aby jeho…

Česko si dnes připomíná události 17. listopadu

17.11.2024 09:37 Česko si dnes připomíná události 17. listopadu 1989, které vedly k pádu komunistického režimu.…

Ministr Válek je po operaci nádoru prostaty

14.11.2024 21:04 Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je po operaci nádoru prostaty. Uvedl to na síti X. 

Tuzemské trestní právo čeká velká modernizace, schválila ji vláda

13.11.2024 19:56 České trestní právo projde velkou modernizací, jejímž cílem je zrychlení a zvýšení efektivnosti…

Mlhy způsobí problémy v dopravě, varují meteorologové před pondělím

10.11.2024 21:57 Problémy v dopravě jsou na začátku týdne poměrně časté za jakýchkoliv okolností. Už dnes ale…

Důchodová reforma ještě musí projít Senátem. Pavel ji pak podepíše

09.11.2024 21:47 Prezident Petr Pavel hodlá podepsat důchodovou reformu, kterou v pátek schválila Poslanecká…

Hřib střídá Bartoše v čele Pirátské strany

09.11.2024 14:35 Novým předsedou Pirátů se v sobotu stal náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. V čele bývalé…

Dostavba Dukovan se dále komplikuje. Francouzi se odvolají

09.11.2024 12:51 Problémy kolem dostavby jaderné elektrárny Dukovany budou pokračovat. Francouzská EDF připravuje…

Související:

Nejnovější