Rozpočet na příští rok je podle Fialy válečný a krizový

Rozpočet na příští rok je rozpočet válečný a krizový. Zajistí bezpečnost i nutné investice a občanům zajistí nadstandardní pomoc. Je výsledkem "doslova krizového managementu". Před poslanci to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS), když představoval návrh rozpočtu na příští rok.

Petr Fiala

Navrhovaný schodek rozpočtu 295 miliard korun je podle něj vyšší, než by si přál. Ujistil však, že vláda nevzdala svůj cíl konsolidovat veřejné finance. Jednou z příčin tohoto schodku jsou podle něj rostoucí výdaje na důchody. Proti letošnímu plánu se zvyšují o 81 miliard korun. Pokud tomu situace bude přát, přijde vláda na jaře s plánem jak růst výdajů státu omezit, dodal.

Vláda se v žádném případě nevzdává jednoho ze svých hlavních cílů, který slíbila voličům i Sněmovně. Je to snižování dluhu a celková konsolidace státních financí, popsal premiér. "Tyto plány jsme byli nuceni posunout a odložit kvůli důsledkům války na Ukrajině. Pokud se ale ekonomická rozpočtová situace v průběhu příštího jara bude vyvíjet alespoň trochu uspokojivě, přijdeme s akčním plánem, jak růst výdajů našeho státu razantně a zcela systematicky krotit," slíbil premiér. "Zdravý a nezadlužený efektivně fungující stát zůstává naším hlavním cílem," prohlásil.

Fiala řekl, že vláda občanům i firmám kompenzuje dopady vysokých cen elektřiny a plynu, platí výdaje spojené s pomocí uprchlíkům, navyšuje investice do vnitřní i vnější bezpečnosti. Rizika, kterým stát čelí, se skokově zvýšila, varoval. "Rusko nás každý den vydírá a my musíme narychlo a draze shánět alternativní suroviny a zajistit České republice dostatek energií na příští roky," řekl premiér. Na pomoc s cenami energií podle něj půjde z rozpočtu celkem 200 miliard korun. Z toho 100 miliard má směřovat na kompenzace za stanovení maximálních cen energií. Zbylá částka pak bude směřovat například na valorizace důchodů, příspěvek na bydlení nebo na odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií.

Premiér také řekl, že počty úředníků nerostou, ale naopak klesají. "Netajím se tím, že to není tak rychlé a důsledné jak bychom si přáli,“ podotkl. Ujistil však, že vláda do konce svého mandátu sníží počty úředníků o 13 procent, jak slíbila.

Vláda podle premiéra investuje do strategických oblastí, které zajistí, že se země bude úspěšně rozvíjet. Rozpočet nepřináší dramatické zatížení ekonomiky, výdaje kapitol jsou opodstatněné, dodal.

Sněmovna dnes projednává návrh rozpočtu v prvním čtení. Má schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek.

Okamura (SPD): Návrh rozpočtu je paskvil, vláda může přivést zemi k bankrotu

Návrh rozpočtu na příští rok je podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury paskvil. Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) může přivést zemi k bankrotu a ke kolapsu, prohlásil Okamura v úvodním kole sněmovního projednávání předlohy. Obdobně jako předsedkyně poslanců opozičního hnutí ANO se lídr SPD pozastavil nad tím, že část očekávaných příjmů není podložena platnými zákony.

"Plánovanou výši schodku lze proto označit za spekulativní," uvedl Okamura k navrhovanému deficitu 295 miliard korun. Má být o 80 miliard korun nižší než schválený schodek pro letošní rok.

Okamura také volal po odbourání podle něho "extrémně přebujelé byrokracie", a to zjednodušením úředních procesů a snížením počtu potřebných razítek a potvrzení. Ministerstvo vnitra naopak podle Okamury chystá "cenzorský úřad" a ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením předsedy Pirátů Ivana Bartoše prosazuje vznik státní digitální agentury, podle lídra SPD pro uplatnění pirátských straníků. "Na to lze říci pouze jediné: Demisi," prohlásil Okamura.

Vládu ve vystoupení navíc obvinil z toho, že neřeší zdražování, ale Ukrajině a Ukrajincům podle Okamury "sype doslova miliardy" na dluh. "Česká vláda prostě preferuje zájmy Ukrajiny před zájmy vlastní země a vlastních občanů," řekl.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější