Ruská invaze na Ukrajinu je dle Lipavského barbarským aktem agrese

Ruskou invazi na Ukrajinu dnes ráno odsoudil ministr ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle něj je to barbarský akt agrese, rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelné a zcela v rozporu s mezinárodním právem, napsal Lipavský na twitteru.

Jan Lipavský

Podobně se vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který dnes na twitteru označil Putinovu invazi na Ukrajinu za protiprávní, nespravedlivý mocenský krok. Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je nutné na "ruský barbarský útok" odpovědět rázně, uvalit nejtvrdší sankce a Rusko mezinárodně izolovat. Všichni tři politici spolu s dalšími vyjádřili podporu Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian.

"Se vším důrazem odsuzuji ruskou invazi na Ukrajinu. Rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelný a zcela v rozporu s mezinárodním právem. Spolu se spojenci odpovíme na tento barbarský akt agrese," napsal Lipavský. Podle historika a poslance ODS Pavla Žáčka se Putin přiřadil k nejhorším diktátorům minulého století. "Stojíme za Ukrajinou. Doslova. Válka je blíž, než si sami dokážeme připustit. Podporou Ukrajiny bráníme i naši zemi. Hranice svobody České republiky i naší společné Evropy," vyjádřil podporu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Jsme zemí, kde několik generací ví, co znamená probudit se do země, která je okupována," uvedla Pekarová Adamová. "Na ruský barbarský útok musíme odpovědět rázně. Uvalit nejtvrdší sankce vůči Rusku a naprosto jej mezinárodně izolovat. Ukrajině dát veškerou podporu, o kterou zažádá. Jde i o naši svobodu," dodala předsedkyně TOP 09 i Sněmovny.

Místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že bezdůvodně byla napadena svobodná země. "Šílencem, který otevřeně mluví o uspořádání Evropy a sfér vlivu z konce minulého století! Do dnešního dne to někteří ruští švábi u nás hájili a bagatelizovali!," napsal. Podle něj nyní musí přijít tvrdé sankce vůči Putinovu režimu ze strany EU a spojenců.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura na twitteru odsoudil "válečné řešení konfliktu na Ukrajině". "Válka není řešení. Vláda musí při svých jednáních zajistit v první řadě bezpečnost našich občanů a obranu ČR. I nadále podporujeme mírová a diplomatická řešení. Žádáme vládu, aby přispěla k jednáním vedoucím k ukončení bojů," uvedl.

Babiš odsoudil útok Ruska na Ukrajinu, NATO a EU musí posílit

Bývalý premiér Andrej Babiš i další politici opozičního hnutí ANO odsoudili útok Ruska na Ukrajinu a podpořili Kyjev. Invazi označili za chladně promyšlenou, bezohlednou a ničím nevyprovokovanou. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost mnohem vážněji než dosud, uvedl ráno na twitteru expremiér Babiš. Chování Moskvy ostře kritizovali jako nepřípustné i vládní politici.

"Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud," uvedl šéf nejsilnějšího opozičního hnutí.

"Ruská agrese na Ukrajině je akt bezohlednosti, který není možné tolerovat. Čelit mu lze pouze, pokud budeme jednotní, a to jak na mezinárodní, tak národní úrovni. Proto musí naše vláda dostat podporu v dalších krocích, které budou plně v souladu s postupem NATO a EU," napsal na twitteru místopředseda ANO a Poslanecké sněmovny Karel Havlíček.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že se bohužel naplnil ten nejhorší scénář. "Mé myšlenky jsou s celým ukrajinským národem. NATO a EU musí reagovat," dodala.

MZV: Reakce na ruskou invazi bude mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku i rozvoj

Reakce na ruskou invazi na Ukrajinu včetně sankcí bude mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, tudíž i na kvalitu života ruských občanů. Vinou svého vedení budou nuceni žít v zemi, která na dlouhou dobu ztrácí svou kredibilitu a prestiž, uvedlo v dnešním prohlášení ministerstvo zahraničí. V 10:00 vystoupí po jednání resortního krizového štábu na tiskové konferenci ministr Jan Lipavský (Piráti).

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva podle Putina nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

"Přestože země demokratického společenství vyvinuly maximální úsilí, aby vyhrocená situace, kterou v posledních měsících rozdmýchávalo Rusko, byla vyřešena výhradně diplomatickými prostředky, jsme svědky neobhajitelné a ničím nepodložené agrese Ruska vůči Ukrajině," uvedlo ministerstvo. Ruská federace podle něj pošlapává základní principy evropské bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití mezi národy. "Po letech pracně budované stability Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu nevinných Ukrajinců, ale i svým občanům a dalším Evropanům," dodal úřad.

Ruskou invazi nemohou podle ministerstva v žádném případě ospravedlnit masivní dezinformační kampaň a uměle vytvořené důvody agrese. Resort připomněl, že ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij během středečního předvolání na ministerstvo odmítl "nepodložená obvinění" Moskvy z agrese vůči Ukrajině a zprávy o přítomnosti ruských vojenských oddílů v Donbasu označil za dezinformace západních médií. "Je tedy bohužel očividné, že lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci, včetně diplomacie," dodalo ministerstvo.

Chování Ruska česká diplomacie odsoudila. Návrat Kremlu k "historicky překonaným tradicím imperiální, rozpínavé a bezohledné politiky Sovětského svazu" nemůže podle ní přinést nic dobrého ani ruským občanům. "Naše reakce, včetně sankcí, bude mít zcela zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, a tudíž i na kvalitu života každého z nich. A vinou svého vedení budou nuceni žít v zemi, která na dlouhou dobu ztrácí svou kredibilitu a prestiž, a to se všemi důsledky," poznamenal úřad.

Česko stojí společně se spojenci v NATO, EU a s dalšími partnery na straně Ukrajiny, kterou budou podporovat ve snaze nezávisle rozhodovat o vlastním osudu a usilovat o demokratickou budoucnost a euro-atlantickou orientaci. Česká diplomacie opět důrazně vyzvala Rusko k ustoupení od vojenské agrese, stažení vojsk z Ukrajiny a návratu k jednacímu stolu. "Jinak bude čelit masivním důsledkům svého jednání," dodalo ministerstvo.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější