Rusko: Bělorusko obnovilo dodávky proudu do Černobylské elektrárny

Bělorusko obnovilo dodávky elektrického proudu do ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu. Uvedlo to dnes podle agentury Reuters ruské ministerstvo energetiky. Kyjev ve čtvrtek oznámil, že odstavená elektrárna má proud jen ze záložních generátorů na dva dny a že elektřina je nutná k chlazení spotřebovaného jaderného paliva.

Černobyl, ilustrační fotografie.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dnes ale upozornil, že jeho organizace nemá obnovení dodávek proudu potvrzeno. Předtím nicméně MAAE uvedla, že přerušení dodávek elektřiny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém.

Podle ukrajinské společnosti Enerhoatom by včasné neobnovení dodávek proudu do elektrárny poblíž běloruských hranic mohlo vést k úniku radiace, protože elektřina je nutná k chlazení 20.000 článků spotřebovaného jaderného paliva uskladněného v areálu elektrárny. Jejich oteplování by mohlo vést k uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí, dodal Enerhoatom s tím, že obnovení zásobování elektrickým proudem znemožňují pokračující boje.

V dnešním prohlášení MAAE uvedla, že radioaktivní materiál v černobylské elektrárně je přes výpadek proudu nadále bezpečně uložen. Zásobení elektřinou je sice podle agentury zásadním bezpečnostním faktorem, ale v Černobylu je vyhořelé palivo uloženo v dostatečně velkých chladicích nádržích, které i bez elektřiny odvádějí dostatek tepla. "V tomto případě MAAE nevidí kritický dopad na bezpečnost," ujistila organizace.

Šéf MAAE Grossi dnes řekl, že potvrzení o obnově dodávek elektřiny v Černobylu MAAE nemá. Grossi rovněž řekl, že komunikace s černobylskou elektrárnou i se Záporožskou jadernou elektrárnou se zhoršila a situace je podle něj znepokojivá. Mezitím však dnes ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax bez dalších podrobností uvedlo, že souhlasilo s tím, aby ukrajinský opravářský tým mohl k elektrickému vedení kolem černobylské elektrárny.

Jaderné elektrárny v Černobylu se zmocnila ruská vojska na začátku invaze, přívod elektrického proudu byl přerušen v důsledku bojů. MAAE už ve středu uvedla, že ztratila spojení se systémy, které v JE Černobyl monitorují bezpečnostní situaci. Podobný problém hlásila o den později také ze Záporožské jaderné elektrárny, kterou rovněž obsadily ruské invazní síly.

Grossi řekl, že MAAE nemá vyšetřovací schopnost na to, aby zjistila, proč byla přerušena komunikace s bezpečnostními systémy. Ukrajina a Rusko podle něj jsou připraveny s MAAE spolupracovat. Organizace oběma zemím v příštích hodinách představí své návrhy ohledně zajištění bezpečnosti jaderných elektráren a "velmi brzy" k tomu pravděpodobně bude schůzka, řekl šéf MAAE.

"Docela mě povzbudila jedna důležitá věc: Ukrajina a Ruská federace s námi chtějí spolupracovat a souhlasily, že s námi budou spolupracovat," řekl Grossi na tiskové konferenci po cestě do Turecka, kde se zvlášť setkal s ministry zahraničí Ruska a Ukrajiny, Sergejem Lavrovem a Dmytrem Kulebou. "Musíme jednat rychle," zdůraznil Grossi.

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější