Rusko má dodávky amerických střel Kyjevu za červenou linii. Cení si postoje Číny

Rusko si velmi cení vyrovnaného postoje, který Peking zaujal vůči "krizi na Ukrajině", řekl dnes ruský prezident Vladimir Putin svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi. Rusko-čínská spolupráce podle Putina hraje klíčovou roli při zajišťování stability. Si Ťin-pching pak Putina ujistil, že Čína je ochotná spojit se s Ruskem proti USA a dalším západním zemím, s nimiž mají Peking i Moskva napjaté vztahy.

Vladimir Putin

Politici se sešli na okraj dvoudenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Uzbekistánu.

"Velmi si ceníme vyrovnané pozice, kterou naši čínští přátelé zaujali vůči ukrajinské krizi. Chápeme i vaše otázky a obavy. Na dnešním setkání samozřejmě naši pozici vysvětlíme," řekl podle agentury Reuters Putin. Čína se ve veřejných prohlášeních k ruské invazi na Ukrajinu staví spíše na ruskou stranu, ačkoliv k přímé vojenské či finanční podpoře zatím nesáhla.

Čínský prezident dnes Putina podle agentury Kjódó ujistil, že Čína je připravena "prohlubovat silnou vzájemnou podporu v otázkách, které se týkají hlavních zájmů obou zemí". Si Ťin-pching kromě toho podle TASS řekl, že Peking chce po boku Moskvy hrát vedoucí roli ve snaze "nasměrovat velmi rychle měnící se svět na cestu udržitelného a přínosného rozvoje".

Také Putin hovořil o společné snaze Ruska a Číny vytvořit "spravedlivý světový řád" a se zjevným odkazem na USA kritizoval "unipolární svět". Zahraničněpolitický tandem Moskvy a Pekingu označil za vzor mezinárodní spolupráce, který podle něj sehrává "klíčovou roli při zajišťování globální a regionální stability".

Státníci se tak ujistili o vzájemné podpoře v době, kdy Rusko i Čína mají napjaté vztahy s USA i zbytkem Západu, podotkla DPA. Moskva se po rozpoutání války na Ukrajině potýká s ekonomickými sankcemi uvalenými západními zeměmi. Peking zaznamenal výrazné zhoršení svých vztahů se Spojenými státy, Evropou i Japonskem kvůli čínským manévrům v Tchajwanském průlivu.

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, vzrostlo po srpnových návštěvách amerických zákonodárců včetně předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově. Čína na tuto cestu reagovala dosud největším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými kroky.

"Žádná země nemá právo být v problematice Tchaj-wanu soudcem," řekl dnes podle Kjódó čínský prezident. Jeho poznámka podle agentury přitom mířila na USA. Putin pak čínského lídra ubezpečil, že Moskva podporuje politiku jedné Číny a odmítá "provokace" Spojených států v Tchajwanském průlivu.

Si a Putin se dnes setkali poprvé tváří v tvář od začátku únorové ruské invaze na Ukrajinu, uvádí Reuters. Ruský prezident v této souvislosti řekl, že "od té doby se toho hodně událo", neměnnou věcí však zůstává "přátelství mezi Čínou a Ruskem". Pro čínského prezidenta je summit v Samarkandu, druhém největším městě Uzbekistánu, první zahraniční cestou od začátku pandemie covidu-19.

Rusko označilo dodávky amerických dalekonosných střel Kyjevu za červenou linii

Pokud Spojené státy dodají Ukrajině střely dlouhého doletu do raketometů HIMARS, bude to překročení pomyslné červené linie. Podle agentury TASS to dnes uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

"Jestli se Washington rozhodne dodat Kyjevu rakety delšího doletu, překročí červenou linii a stane se přímou stranou konfliktu," řekla Zacharovová. "V takovém případě budeme nuceni adekvátně reagovat," dodala.

Americké salvové raketomety HIMARS mohou zasáhnout cíl až ve vzdálenosti 500 kilometrů, USA však Ukrajině zatím dodávají jen rakety s dostřelem 80 kilometrů. Kyjev podle médií vyjádřil zájem o munici s dostřelem 300 kilometrů. V porovnání s výzbrojí používanou Ruskem je americký systém výrazně přesnější, což Ukrajinci úspěšně využívají k útokům na ruskou týlovou logistiku.

Rusko dlouhodobě kritizuje Spojené státy a další spojence za jejich dodávky zbraní pro Ukrajinu a dřívější poskytnutí raketometů HIMARS označilo za "krajně negativní".

Témata: Rusko | Vladimir Putin | Čína

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější