Rusku hrozí velké problémy. Podle ekonoma ho čeká extrémní zdražování

Ruský ekonomický profesor Igor Lipsic tvrdí, že Rusko směřuje k situaci, kdy se roční inflace v zemi bude pohybovat v rozmezí od 20 do 100 procent.

Rusko, Kreml

Během rozhovoru s televizní stanicí Nastojaščeje vremja také vyjádřil názor, že oficiální představitelé v Rusku nemohou obhájit rychlý pokles hodnoty rublu invazí na Ukrajinu a omezením zahraničního obchodu, a proto hledají záminku v centrální bance.

"Rubl bude nadále oslabovat... Rusko se ocitá v situaci rychlé inflace. Rychlá inflace znamená růst cen od 20 do 100 procent za rok," uvedl Lipsic.

V současné době se inflace v Rusku pohybuje kolem čtyř procent, v pondělí ale oslabil pod psychologicky významnou hranicí 100 rublů za dolar. Podle Lipsice bude rubl i nadále ztrácet na hodnotě.

Jedinou možností, jak by se ruská měna mohla zachránit, by byl export zboží za platby v stabilních měnách, jako jsou dolar nebo euro. Tuto možnost však Rusko nemá kvůli západním sankcím, které byly zavedeny v reakci na ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině.

"Existuje vtip, který říká... ‚Rubl nemá kurz, rubl má pouze směr. A tím směrem je ztráta hodnoty.‘ A ten vtip je pravdivý," míní s tím, že ještě závažnější než vysoká inflace je nejistota ohledně inflace, což může ohrozit podnikání.

"Když lidé nevědí, jak se ceny budou měnit, není předvídatelnost, což těžce zasahuje do podnikání. Při rychlé inflaci začíná podnikání upadat," dodal Lipsic.

Témata: Rusko | ekonomika

Související:

Nejnovější