Rusové si místo Chersonu jako nové oblastní centrum vybrali Heničesk

Prozatímním oblastním centrem Ruskem okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny se stal Heničesk, okresní město ležící na pobřeží Azovského moře. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na okupační úřady. Stalo se tak poté, co v pátek ukrajinští vojáci osvobodili Cherson, ležící na pravém, západním břehu řeky Dněpr poblíž jejího ústí do Černého moře.

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

"Prozatímním správním střediskem Chersonské oblasti je nyní Heničesk. Jsou tam soustředěny všechny hlavní úřady," uvedl mluvčí Rusy dosazené oblastní správy Alexandr Fomin.

"Vítězíme v bitvách, ale válka pokračuje," řekl dnes šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v kambodžském hlavním městě Phnompenhu.

Heničesk dobyly ruské jednotky 27. února, připomněl TASS. Město je známo svým přístavem a lázněmi. Před válkou zde podle dostupných údajů žilo asi 20.000 lidí.

Cherson, který je správním střediskem stejnojmenné oblasti, byl prvním velkým ukrajinským městem, dobytým ruskými jednotkami po vpádu na Ukrajinu z 24. února. Rusové jej okupovali od 2. března. Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném lidovém hlasování, jehož výsledky svět neuznal, podobně jako v případě dalších ukrajinských území, která se ruský prezident Vladimir Putin pokusil připojit k Rusku.

Kreml nadále pokládá Chersonskou oblast za součást Ruska, uvedl v pátek Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ve stažení z pravého, západního břehu Dněpru včetně Chersonu nevidí nic ponižujícího.

Rusové při ústupu poškodili severní část přehrady na Dněpru

Ruské okupační síly vážně poškodily hráz Kachovské vodní elektrárny v Chersonské oblasti, uvedla dnes ukrajinská televize Hromadske s odvoláním na satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies. Podle ní severní část přehrady a vrata zdymadel byly zničeny.

Ruský list Izvestija dnes na svém webu zveřejnil video údajně zachycující vyhození silničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny u Chersonu do povětří. "Na záběrech je vidět jasný záblesk a následný silný výbuch," napsal deník, aniž zmínil, že inkriminovaný most - podobně jako další mosty v Chersonu a okolí - zničili Rusové při ústupu za řeku Dněpr. Ten podle ruského ministerstva obrany ruské jednotky dokončily v pátek ráno.

Obě znepřátelené strany se vzájemně opakovaně obvinily z plánů prolomit přehradu za pomoci výbušnin, což by způsobilo zaplavení velké oblasti po proudu řeky a nejspíše způsobilo velké škody v okolí Chersonu. To bylo jediné oblastní centrum, které Rusové dobyli po invazi zahájené na konci února, připomněla agentura Reuters. Ukrajinští vojáci osvobodili Cherson v pátek.

Rusové při ústupu zničili sedm mostů, z toho čtyři přes Dněpr, včetně silničního a železničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny, uvedl dnes server Ukrajinska pravda s odvoláním na satelitní snímky. Rusové při ústupu poničili i klíčový Antonivský most.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč ale podle agentury Unian dnes prohlásil, že Antonivský most nevyhodili do povětří Rusové, ale poničil jej zásah raketou vypálenou ukrajinskými jednotkami z raketometu HIMARS během pronásledování kolony ustupujících ruských vojsk. Mimořádnou sílu exploze na mostě vysvětloval tím, že raketa buď zasáhla vůz s municí, anebo nálože, které na mostě rozmístili Rusové.

Tvrzení znepřátelených stran nelze během válečného konfliktu ověřit z nezávislých zdrojů.

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější