Šance, že se v příštích letech svět oteplí o 1,5 stupně, je 50procentní

Pravděpodobnost, že se svět v příštích pěti letech oteplí o více než 1,5 stupně Celsia, je nyní téměř padesátiprocentní. Vyplývá to z nové analýzy výzkumníků z britského meteorologického úřadu Met Office, o které dnes informoval server BBC News. Takové oteplení by podle meteorologů bylo nejspíš dočasné, i tak se ale obávají toho, jakým směrem se bude nárůst teplot vyvíjet.

Globální oteplování

Je také téměř jisté, že meteorologické úřady v letech 2022 až 2026 zaznamenají rekordě teplý rok. Podle autorů analýzy to zřejmě bude příští rok, kdy očekávají intenzivní klimatický jev El Niňo.

Vzhledem k tomu, že v posledních třech desetiletích se zvýšila koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, se teploty zvyšují průběžně po celé planetě. V roce 2016 vstoupila v platnost klimatická dohoda z Paříže, jejímž cílem je udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia ve srovnání s úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně. Představitelé téměř 200 zemí světa loni na konferenci COP26 ve skotském Glasgow znovu potvrdili tento závazek.

V posledních sedmi letech se globální oteplení drželo kolem hranice jednoho stupně, přičemž roky 2016 a 2020 byly nejteplejší v historii. Vědci tvrdí, že už při oteplení o zhruba jeden stupeň Celsia svět čelí významným dopadům, jako jsou bezprecedentní požáry, které loni sužovaly Severní Ameriku, nebo drastické vlny veder, které v současnosti trápí Indii a Pákistán.

Podle nové analýzy nikdy nebyla vyšší šance na dočasné překročení hranice 1,5 stupně v jednom z příštích pěti let. Autoři studie uvádí, že v letech 2022 až 2026 budou teploty o 1,1 až 1,7 stupně Celsia vyšší než v předindustriálním období. Pravděpodobnost, že překročí hranici 1,5 stupně je přibližně 48 procent.

"Myslím si, že lidé se již změny klimatu docela obávají, a je znepokojující, když se ukazuje, že planetu nadále oteplujeme a blížíme se k této první hranici, která byla stanovena v pařížské dohodě. Musíme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom omezili využívání fosilních paliv," uvedl hlavní autor studie Leon Hermanson.

Vědci tvrdí, že překročení hranice 1,5 stupně Celsia na jeden rok není totéž jako trvalý nárůst, kdy teplota neklesne pod tuto hodnotu. Je pravděpodobné, že pokud bude překročena v příštích pěti letech, opět klesne pod hranici 1,5 stupně.

"Dokud budeme vypouštět skleníkové plyny, bude teplota i nadále stoupat," dodal ale Petteri Taalas ze Světové meteorologické organizace (WMO). "A spolu s tím se budou nadále oteplovat a okyselovat naše oceány, mořský led a ledovce budou tát, hladina moří bude stoupat a počasí bude stále extrémnější," uvedl.

Větší dopad oteplování než zbytek světa bude podle studie pociťovat arktická oblast. Vědci uvádějí, že rozdíl teplot oproti dlouhodobému průměru bude v těchto oblastech třikrát větší.

Počasí: Meteorologové vydali výstrahy před mrazem a větrem

25.03.2024 13:35 V Česku se bude v tomto týdnu oteplovat, ale ještě nadcházející noc může být mrazivá. Příslušnou…

Teplé jarní počasí pokračuje. Poprvé bylo přes 20 stupňů

15.03.2024 21:37 Meteorologové v Česku letos poprvé naměřili teplotu nad 20 stupňů. Nejtepleji bylo v pátek v…

Počasí: Nová výstraha před větrem. Udeří i na dalších místech

10.03.2024 12:00 Nejen v sobotu, ale také dnes trápí některé oblasti v Česku silný vítr. Meteorologové v průběhu…

Počasí: Silný vítr hrozí dnes i zítra, varovali meteorologové

09.03.2024 13:15 Česko během probíhajícího víkendu potrápí silný vítr. Během sobotního dopoledne začala platit…

Na jihu Čech udeřilo zemětřesení, epicentrum bylo na Písecku

07.03.2024 15:16 Česko zasáhlo ve čtvrtek před polednem zemětřesení o síle téměř čtyř stupňů, jehož epicentrum bylo…

Počasí: V noci bude mrznout, varují meteorologové

07.03.2024 13:03 Mrazivé počasí ještě neřeklo poslední slovo, ačkoliv už začalo meteorologické jaro. Český…

Zima, jaká tu mockrát nebyla. Byla druhá nejteplejší za více než 60 let

05.03.2024 12:50 Uplynulá zima v Česku byla druhá nejteplejší a nejsrážkovější od roku 1961, kdy meteorologové…

Víkendové počasí: Nová výstraha před povodňovými jevy

24.02.2024 13:09 Meteorologové v sobotu upřesnili platnou výstrahu před povodňovými jevy, nově se týká menší oblasti…

Počasí: Meteorologové nově varují i před sněžením

23.02.2024 14:39 Meteorologové v pátek upřesnili výstrahy před vydatnými srážkami a povodňovými jevy a přidali…

Související:

Nejnovější