Severní Korea odpálila další balistickou raketu, Japonsko varovalo svoje občany

Severní Korea dnes odpálila balistickou raketu středního, nebo delšího doletu směrem nad Japonské moře. Informovaly o tom agentury Jonhap a Reuters. Podle jihokorejské armády se jednalo o nový typ střely, pravděpodobně využívající pevné palivo.

Ilustrační fotografie.

Japonská vláda krátce poté vydala varování, že raketa může dopadnout poblíž ostrova Hokkaidó, a vyzvala zdejší obyvatele, aby se okamžitě schovali. Později varování odvolala a raketa skutečně dopadla mimo nejsevernější z hlavních japonských ostrovů.

Tokio více než pěti milionům občanů na druhém nejrozlehlejším japonském ostrově doporučilo, ať se ukryjí v budovách nebo v podzemí. Asi 20 minut poté uvedlo, že systém nouzového varování před nebezpečím upřesnil předchozí nesprávné informace o dopadu rakety a nebezpečí už nehrozí.

Jihokorejská armáda sdělila, že raketa odpálená z blízkosti severokorejské metropole Pchjongjangu uletěla asi 1000 kilometrů, než dopadla do Japonského moře. Soul to označil za "vážnou provokaci".

Podle nejmenovaného jihokorejského vojenského činitele byl při testu zjevně použit nový zbraňový systém, který KLDR nedávno předvedla na vojenské přehlídce. Armáda analyzovala trajektorii a dolet střely a domnívá se, že by mohlo jít o raketu na tuhé palivo. Severní Korea se snaží pracovat na výrobě většího množství raket na tuhé palivo, které se snáze skladují i přepravují. Navíc je lze odpálit téměř bez varování nebo času na přípravu, poznamenala agentura Reuters.

Jestliže se potvrdí, že byla odpálena raketa s tuhým palivem, jednalo by se o první severokorejský test podobné zbraně, uvedla agentura AP. Severní Korea dosud používala mezikontinentální balistické rakety na kapalný pohon, který se musel před odpálením doplňovat. "KLDR sice již testovala rakety krátkého doletu na tuhé palivo, netestovala ale rakety dlouhého doletu tohoto typu," uvedl k tomu Bruce Bennett, obranný analytik společnosti RAND Corporation.

Právě raketa na tuhý pohon je jednou ze zbraní, o které severokorejský vůdce vždy usiloval, aby mohla jeho země, jak říká, čelit americkým vojenským hrozbám. Kim Čong-un by rovněž chtěl i ponorku s jaderným pohonem, hypersonickou střelu a špionážní satelit.

Kim Tong-jup, bývalý důstojník jihokorejského námořnictva a odborník na KLDR v soulském Ústavu studií Dálného východu, uvedl, že testována nejspíš byla mezikontinentální balistická raketa odhalená v únoru na vojenské přehlídce. Poháněl ji motor na tuhé palivo testovaný loni v prosinci.

Japonská pobřežní stráž nemá žádné informace o tom, že by dopad střely způsobil problémy lodím poblíž ostrova Hokkaidó.Tokio svolalo zasedání národní bezpečnostní rady a vyjádřilo "silný protest". Soul test označil za jasné porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN a také svolal zasedání své bezpečnostní rady.

I když japonské úřady varování pro ostrov Hokkaidó brzy odvolaly, školy v oblasti kvůli výstraze zahájily později vyučování a zastaveny byly rovněž i některé vlaky. Jak popsal jeden ze studentů, varování vyvolalo chvilkový poplach. "Na vteřinu zavládla ve vlaku panika, ale zaměstnanec stanice řekl, aby se lidé uklidnili, a ti tak učinili," popsal student japonské veřejnoprávní televizi NHK.

Odpálení rakety přichází několik dní poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval svou zemi, aby byla připravena kdykoli provést jaderné útoky k odvrácení války. KLDR podle něj musí čelit tomu, co nazvala "agresí Spojených států". USA poslední ze série raketových testů odsoudily, zopakovaly ale rovněž nabídku k zahájení rozhovorů.

"Pro diplomacii se dveře nezavřely, Pchjongjang ale musí okamžitě ukončit své destabilizační akce a místo toho si zvolit diplomatickou cestu," uvedla Adrienne Watsonová z americké Národní bezpečnostní rady. Severní Korea kritizovala nedávná vojenská cvičení amerických a jihokorejských jednotek a označila je za "eskalaci napětí".

Jižní Korea podle agentury Jonhap dále sdělila, že její severní komunistický soused v posledních dnech neodpovídá na běžné přeshraniční hovory učiněné prostřednictvím mezikorejských styčných a vojenských komunikačních linek.

KLDR už letos podle agentury AP odpálila kolem 30 raket, loni jich bylo rekordních více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější