Shoda na omezení ruské ropy je výborný výsledek, Česko dostane výjimku, řekl Fiala

O výborném výsledku pro Evropskou unii i pro Českou republiku hovořil dnes český premiér Petr Fiala poté, co se lídři sedmadvacítky v první den summitu v principu dohodli na částečném zákazu dovozu ruské ropy. Embargo bude podle něj zahrnovat výjimku bez "časového limitu" pro ropu dováženou ropovody. Ze zákazu obchodování s produkty vyrobenými z ruské ropy dostane ČR 18měsíční výjimku, řekl Fiala. Přesná podoba šestého balíku protiruských sankcí včetně ropného embarga by mohla být známá v nejbližších dnech.

Petr Fiala

"Klíčové problémy se podařilo během toho večerního jednání odstranit... protože všichni prokázali vůli dosáhnout jednotného postoje," uvedl premiér na ranním brífinku s českými novináři.

Předseda unijních summitů Charles Michel v pondělí pozdě večer ohlásil dohodu o zákazu ruské ropy přivážené tankery poté, co se členské země zejména kvůli výhradám Maďarska skoro měsíc na podobě ropného embarga nedokázaly domluvit. Platit má začít na konci roku, přičemž podle unijních činitelů bude znamenat snížení dovozu o dvě třetiny. Skrze ropovody bude moci ruská ropa do EU proudit dál, ovšem Polsko a Německo ohlásily plán zastavit dodávky prostřednictvím severní větve ropovodu Družba, a proto se mluví dokonce o 90procentním snížení dovozu.

Podle Fialy čtvrteční jednání ukázala, že EU je schopna dosahovat jednotného postoje proti "ruskému agresorovi" a udržovat tento postoj. Vyjednávací taktiku Maďarska, které si podle všeho kromě možnosti pokračovat v odběru ruské ropy jižní větví ropovodu Družba zajistilo i výjimku pro případy "náhlého narušení dodávek", příliš český premiér komentovat nechtěl. Místo toho vyzdvihoval postup české vlády.

"My jsme nehrozili žádným vetem a nevykřikovali jsme nic do médií, ale jednali jsme a snažili jsme se vysvětlit naše postoje a naše problémy," řekl. Zdůraznil přitom, že závěry přijaté v pondělí podpořil i maďarský premiér Viktor Orbán, přičemž tyto závěry neobsahují "konkrétní výjimky pro konkrétní země".

Finální znění ropného embarga stále není hotové, ovšem výjimka pro ropovody je podle posledních návrhů spojená se zákazem přeprodávat a nakupovat produkty z ruské ropy. Česko kvůli závislosti na naftě ze zahraničí požadovalo v tomto bodě dočasný odklad a podle Fialy s tímto požadavkem uspělo.

"Česká republika bude mít výjimku 18 měsíců, po kterou bude možné dovážet produkty (z ruské ropy)," uvedl český premiér. Dodal, že české vládě by nevadilo zastropování těchto nákupů, protože hlavním cílem je zajistit "dostatek nafty pro naše občany, naše firmy". Nepředpokládá prý, že by konečná podoba připravovaného sankčního balíčku obsahovala "časový limit" ukončení dodávek ropovody. Osmnáctiměsíční výjimku chce Česko podle Fialy využít k posílení kapacity ropovodu TAL, přes který z italského Terstu proudí ropa i na české území, a rovněž k zajištění dodávek nafty, kterou Česko kvůli nedostatečným vlastním výrobním kapacitám musí dovážet a která nebude pocházet z ruské ropy.

Fiala odmítl úvahy o tom, že by "nějaký stát na tom mohl vydělávat na úkor ostatních". V závěrech summitu se mluví o tom, že Evropská komise bude monitorovat uplatňování ropného embarga ve snaze zajistit spravedlivé podmínky na unijním trhu. Český premiér prohlásil, že všechny členské státy musí ctít závazek o ukončení závislosti na ruské ropě a že EK může stanovit, kdy už nejsou projednávané výjimky opodstatněné.

Ropné embargo je součástí širšího odklonu od ruských fosilních paliv, o nějž se EU snaží ve světle útoku Ruska na Ukrajinu. Podle Lukáše Kovandy budou mít z embarga prospěch asijské země, konkrétně třeba Indie nebo Čína. Rusko jim totiž bude muset ropu prodávat levněji, dle jeho odhadů až o 34 dolarů na barel.

"Zatímco EU se bude muset smířit s vysokými cenami ropy a pohonných hmot a Rusko s citelným poklesem ropných příjmů, Indie, Čína a další asijské země budou ruskou ropu nakupovat v historicky rekordní slevě," poznamenal ekonom.

Už dříve se unie dohodla na zákazu dovozu ruského uhlí, nejsložitější je situace v souvislosti s plynem, jehož odběr chce sedmadvacítka ukončit do roku 2027.

Kromě tohoto bodu se pondělní závěry summitu týkají také finanční pomoci Ukrajině nebo podpory pro země zasažené uprchlickou vlnou, kterou válka spustila. ČR v tomto směru patří k nejzasaženějším zemím, Fiala proto dnes vyzdvihoval shodu na tom, že Evropská komise v této věci "najde v rozpočtu další prostředky". Vývoj hodnotil jako výraz evropské solidarity.

Témata: ropa | Rusko | Petr Fiala (ODS)

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější