Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně zhoršila

Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně zhoršila, oznámil v sobotu hlavní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskij.

Ruská armáda, ilustrační foto

"Je to způsobeno zejména výrazným zintenzivněním ofenzívy nepřítel (v období) po prezidentských volbách v Rusku," uvedl Syrskij, kterého cituje AFP.

Nepřítel podle jeho slov aktivně útočí na ukrajinské pozice v okolí měst Lyman a Bachmut v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny a využívá útočných skupin i obrněných vozidel. V okolí města Pokrovsk se pokusil prolomit obranu nasazením desítek tanků a obrněných transportérů.

Velitel Syrskij dodal, že ukrajinská armáda přijala rozhodnutí s cílem posílit nejproblematičtější oblasti prostředky elektronické války a systémy protivzdušné obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že útoky ruské armády na ukrajinská energetická zařízení jsou součástí procesu "demilitarizace" Ukrajiny, protože mají vliv na její vojensko-průmyslový komplex.

Jak informovala agentura AFP, Putin na setkání se Západem neuznaným běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem dodal, že tyto údery byly i reakcí na útoky ukrajinské armády mířené na energetickou infrastrukturu v Rusku.

Ruský prezident současně doplnil, že z "humanitárních důvodů" ruská armáda v zimě nepodnikly žádné podobné útoky, protože nechtěla nechat sociální ústavy, nemocnice a podobná zařízení bez dodávek elektrického proudu.

"Ale po útocích na naše energetická zařízení jsme byli nuceni reagovat," prohlásil Putin citovaný agenturou AFP odvolávající se na agenturu Interfax.

Ruské jednotky v posledních týdnech zvýšily intenzitu útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu: ruští vojáci téměř každý den odpalují drony a rakety na taková zařízení v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Charkovský primátor Ihor Terechov 1. dubna informoval, že ve městě byla zničena téměř celá energetická infrastruktura.

V důsledku útoku v noci na 11. dubna byla zcela zničena i Trypilská tepelná elektrárna v Kyjevské oblasti, která byla nejvýkonnější elektrárnou v regionu, přičemž vyráběla přibližně polovinu veškeré tam vyrobené elektrické energie.

Putin ve svém prohlášení neupřesnil, na které ruská energetická zařízení Ukrajina útočila, pravděpodobně však měl na mysli ropné rafinerie a sklady ropy. Od začátku roku 2024 ukrajinská bezpilotní letadla provedla více než deset takových útoků.

Rusko zasáhlo v posledních týdnech na Ukrajině 80 procent tepelných elektráren a polovinu vodních elektráren, šlo přitom o nejhorší takové útoky od začátku války. Oznámil to v pondělí ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko, uvedl server The Guardian.

Moskva podniká od konce března téměř denně útoky na ukrajinskou energetickou síť. V severovýchodním městě Charkov způsobuje velké výpadky elektřiny.

"Útočili na 80 procent tepelných elektráren. Na více než polovinu vodních elektráren a na velké množství transformen," řekl Haluščenko novinářům v Kyjevě. Podle jeho slov je to největší útok na energetický sektor Ukrajiny od začátku války.

Před invazí Ruska byla výroba elektřiny na Ukrajině rovnoměrně rozložena mezi uhlí, zemní plyn a jádro, menší procento se vyrábělo ve vodních elektrárnách.

Největší ukrajinská jaderná elektrárna v Záporoží je pod ruskou kontrolou téměř od začátku války.

Haluščenko řekl, že "rozsah a následky těchto útoků jsou mnohem větší" než po předchozích útocích během zimy z let 2022 a 2023, kdy miliony lidí trpěly v mrazivých teplotách bez elektřiny a vytápění.

"Vidíme, že Rusko změnilo zbraně," uvedl ministr. Upřesnil, že nyní Rusové používají výbušné drony íránské výroby a rakety, které způsobují větší škodu na jeden útok.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější