Slovensko zakázalo dovoz vybraných zemědělských produktů z Ukrajiny

Slovenská vláda dnes schválila návrh časově neomezeného zákazu dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin z Ukrajiny, tranzit tohoto zboží přes Slovensko zůstane povolen. Opatření, které vstoupí v platnost v úterý, se bude vztahovat například na obilí a olejniny, řekl novinářům šéf slovenské veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Ilustrační foto

K podobnému zákazu už přistoupily Maďarsko a Polsko ve snaze ochránit domácí zemědělce před dovozem například levné ukrajinské pšenice. Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly zatím nechystá zákaz dovozu obilí a dalších zemědělských komodit z Ukrajiny; ministerstvo o víkendu uvedlo, že kvůli zvýšené přepravě obilovin z Ukrajiny přes EU bude Česko pokračovat v jejich intenzivních kontrolách.

Kabinet slovenského premiéra Eduarda Hegera neschvaloval seznam výrobků, jejichž dovoz bude zakázán. Například ministrovi zemědělství ale uložil, aby oznámil, kterých výrobků se restrikce dotknou. Materiál ministerstva zemědělství, který projednala vláda, počítá s tím, že opatření se bude vztahovat nejen na obilí a olejnatá semena, ale také například na kukuřici, ovoce, zeleninu, cukr, med a včelí produkty.

"Jde o opatření na ochranu slovenského agropotravinářského sektoru a ochranu zdraví spotřebitelů. Na rozdíl od Polska jsme nezakázali tranzit," řekl novinářům o rozhodnutí vlády ministr zemědělství Samuel Vlčan. Seznam produktů, na které se bude vztahovat slovenský zákaz dovozu, bude moci průběžně měnit ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem hospodářství.

Vlčan řekl, že Bratislava už dříve navrhla, aby Evropská komise zřídila finanční nástroj na výkup obilí přímo na Ukrajině a jeho prodej mimo EU.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora rozhodnutí vlády uvítala. "Momentálně se nacházíme v tak mimořádně závažné situaci, že bez zavedení takovéto formy restrikce bychom způsobovali ztráty slovenským pěstitelům s dopadem na stabilitu trhů a snižování konkurenceschopnosti našich firem," napsal v tiskovém prohlášení předseda komory Emil Macho. Podle komory rozhodnutí vlády umožní slovenských farmářům prodat obilí ještě z loňské sklizně, aniž by museli cenově konkurovat levné produkci z Ukrajiny.

Minulý týden Slovensko zakázalo zpracovávat už uskladněné ukrajinské obilí; toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. Bratislava tak učinila poté, co v dovezeném ukrajinském obilí testy potvrdily výskyt pesticidu, který podle ministerstva zemědělství není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Už dříve začalo Slovensko plošně kontrolovat obilí z Ukrajiny, které je určeno na slovenský trh nebo k tranzitu přes jeho území do jiných států.

Evropská komise o víkendu v reakci na polské a maďarské rozhodnutí zakázat dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny uvedla, že jednostranné kroky týkající se obchodu podnikané jednotlivými členskými státy Evropské unie jsou nepřijatelné.

Levná ukrajinská pšenice se dostala na trhy středoevropských zemí, když Kyjev po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února začal při vývozu obilí využívat alternativní trasy. Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější