Soudci nejvyššího soudu USA podle uniklých informací podpoří zrušení práva na potrat

Návrh stanoviska amerického nejvyššího soudu o zneplatnění legalizace potratů, který v noci na dnešek publikoval server Politico, je autentický, nepředstavuje však verdikt ani konečnou pozici kteréhokoli ze soudců. Uvádí to dnešní prohlášení nejvyšší soudní instance Spojených států. Její předseda John Roberts hovoří o závažném narušení důvěry uvnitř soudu a avizoval vyšetřování úniku výbušného dokumentu.

Soud, ilustrační fotografie.

Web Politico jej publikoval s tím, že jde o návrh většinového stanoviska soudu, který sepsal soudce Samuel Alito a k němuž se připojili další čtyři členové devítimístného soudního senátu. Přijetí tohoto stanoviska by znamenalo zneplatnění precedenčního verdiktu z roku 1973, který ukotvil právo žen na potrat po celých USA. Soudci jej údajně připravili ve sporu kolem protipotratového zákona ve státě Mississippi, v němž se oficiální rozhodnutí očekává během léta.

"Včera (v pondělí) jistá zpravodajská organizace publikovala kopii návrhu stanoviska v probíhajícím případu. Soudci si návrhy stanovisek interně vyměňují běžně, jde o nedílnou součást důvěrné rozhodovací práce soudu. Jakkoli je dokument popsaný ve včerejším textu autentický, nepředstavuje verdikt soudu ani finální postoje kteréhokoli člena k otázkám v daném případě," uvádí tisková zpráva soudu.

Předseda Roberts označil vývoj za "ojedinělé a hrubé porušení důvěry" a za útok na nejvyšší soud. Příslušného pracovníka instituce prý pověřil zahájením vyšetřování s cílem zjistit, jak předběžné stanovisko uniklo do médií. Zároveň ujišťoval, že kauza neoslabí "integritu našich operací" a že práce soudu "nebude žádným způsobem ovlivněna".

Na únik stanoviska, spíše než na jeho obsah, se ve svých reakcích soustředili také představitelé Republikánské strany, která omezování přístupu k interrupcím podporuje. Lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell například mluvil o "ohromujícím" prohřešku a "útoku na nezávislost nejvyššího soudu", přičemž bez důkazů obviňoval "radikální levici" ze stupňování tlaku na soudce. Vyzval soud i ministerstvo spravedlnosti, aby záležitost vyšetřily, a volal po trestním stíhání.

Politico uvádí, že v "moderních dějinách" nejvyšší americké soudní instance nikdy nedošlo ke zveřejnění návrhu rozhodnutí, zatímco daný případ stále běžel. List The Washington Post ovšem podotýká, že do médií unikl i verdikt z roku 1973, který brání americkým státům v zakazování potratů před dosažením životaschopnosti plodu. Časopis Time tehdy o přelomovém rozhodnutí informoval těsně před jeho oznámením.

Nový únik odsoudili i lídři republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy, Steve Scalise a Elise Stefaniková. "Modlíme se za rozhodnost našich soudců a za rozhodnutí, které ochrání naše nejzákladnější a nejcennější právo, právo na život," uvedli ve společném prohlášení. I McCarthy následně vznášel obvinění o "koordinované kampani s cílem zastrašovat" členy nejvyššího soudu.

Obsah uniklého dokumentu naopak ve své reakci zdůrazňovala republikánská senátorka Susan Collinsová, u níž odklony od stranické linie nejsou ničím neobvyklým. "Jestli tento vypuštěný návrh stanoviska představuje konečné rozhodnutí, bylo by to v naprostém nesouladu s tím, co soudce (Neil) Gorsuch a soudce (Brett) Kavanaugh říkali při svých (schvalovacích) slyšeních a při naších setkáních v mé kanceláři," uvedla.

Politico zveřejnil únik o hlasování soudců v pondělí a hned večer se konal před budovou amerického Nejvyššího soudu protest, který trval do ranních hodin. Podle The New York Times mezi účastníky panovalo rozhořčení i smutek. Někteří seděli tiše před řadou svíček, další provolávali nesouhlas.

Soudci se vyslovili k rozsudku v kauze známé jako Roeová versus Wade z roku 1973, který potraty zlegalizoval na federální úrovni.

"Roeová se od začátku ohromně mýlila,“ napsal podle Politico soudce Samuel Alito v prvním návrhu stanoviska z 10. února. "Domníváme se, že rozhodnutí Roeová versus Wade má být zrušeno. Přerušení těhotenství je hluboce morální věc. Ústava občanům jednotlivých států nezakazuje regulovat nebo zakázat interrupci. Nevyhnutelný závěr je, že právo na potrat není hluboce zakořeněno v historii a tradici národa," uvedl Alito s tím, že ústava toto právo žádný způsobem nechrání.

V případě, že se USA vrátí do situace před rokem 1973, budou o své legislativě k potratům rozhodovat jednotlivé státy. Podle NYT se očekává, že více než polovina států potraty povolí, avšak státy zejména na jihu a středozápadě je buď zakážou nebo dostupnost potratů ztíží. Ženy z těchto oblastí tak budou muset cestovat do států, kde se budou potraty provádět.

V soudu pro návrh podle Politico kromě Alita pro návrh hlasovali čtyři další soudci jmenovaní republikány – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Amy Coneyová Barrettová. Tři soudci jmenovaní demokraty - Stephen Breyer, Sonia Sotomayorová a Elena Kaganová - podle Politico pracují na nejméně jednom nesouhlasném stanovisku. O tom, jak se nakonec vysloví předseda John Roberts, se zatím jenom spekuluje.

Šest z devíti soudců nejvyššího soudu jmenovali republikánští prezidenti, zbývající tři demokratičtí prezidenti. V soudu tak konzervativci převažují v poměru šesti ku třem. "Je možné, že od té doby (10. února) došlo k nějakým změnám," řekl stanici MSNBC reportér a spoluautor článku Josh Gerstein.

Návrh většinového stanoviska připravuje jeden ze soudců po úvodním hlasování, kterému předcházejí ústní argumenty. Někdy se stává, že mezi úvodním hlasováním a zveřejněním rozhodnutí některý ze soudců změní názor. Rozhodnutí je konečné až poté, co jej soud oficiálně zveřejní.

Pokud by se informace, které přinesl Politico, ukázaly být přesné, šlo by podle právníka Neala Katyala o historicky první významný únik informací z amerického nejvyššího soudu. Podle stanice CBS Roberts zřejmě nařídí, aby bylo zahájeno vyšetřování, do kterého bude zapojen Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Agentura AP ale připomenula, že z jednání soudu se rozhodnutí vynesla předčasně už dřív, například v roce 1973 David Beckwith, který pracoval pro časopis Time, informoval o výsledku případu Roeová versus Wade předtím, než soud rozhodnutí publikoval. Jelikož jde ale o týdeník, Beckwithovo odhalení bylo známo jen několik hodin před oficiálním zveřejněním.

Nejvyšší soud si v prosinci vyslechl ústní argumenty, které se týkají snahy státu Mississippi oživit zákaz potratů od 15. týdne těhotenství. Republikány podporovanou novelu předtím zablokovaly soudy nižší instance. Podle Politico se únorový návrh stanoviska nejvyššího soudu zřejmě týká tohoto případu.

Precedenční rozsudek Roeová versus Wade z roku 1973 uznal, že právo na soukromí plynoucí z ústavy Spojených států chrání možnost ženy ukončit těhotenství. Soud v tomto rozhodnutí, stejně jako u dalšího případu v roce 1992, uvedl, že jednotlivé státy nesmějí zakázat provádění potratů ve fázi těhotenství, kdy plod ještě není schopen přežít mimo dělohu. Ve druhém případu soud zároveň zakázal zákony, které nepřiměřeně komplikují přístup k potratům.

Podle NYT demokratičtí guvernéři nejméně 16 amerických států již uvedli, že v jejich státě budou potraty nadále legální. Je mezi nimi Nové Mexiko, Michigan nebo Severní Karolína. Kalifornský guvernér Gavin Newsom řekl, že navrhne úpravu, která "zakotví právo volby" do ústavy. "V otázce práva na potrat nemůžeme důvěřovat SCOTUS (nejvyššímu soudu), takže to uděláme sami," napsal Newsom na twitteru. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová se v reakci na zprávu Politico nechala slyšet, že New York bude vždy garantovat právo na interrupci.

Na únik informací už reagovala předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf senátní většiny Chuck Schumer. Oba demokraté ve společném prohlášení uvedli, že pokud je informace správná, "pak je nejvyšší soud na cestě k největšímu omezení práv za minulých 50 let".

Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) uvedl, že rozhodnutí "připraví polovinu národa o základní ústavní právo, jehož miliony žen požívaly 50 let".

V roce 2019 bylo podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v USA provedeno zhruba 630.000 interrupcí. Většina připadá na ženy ve věku 20 až 30 let. Velké počty potratů jsou evidovány také mezi černoškami, mezi kterými jich na 1000 žen ve věku 15 až 44 let připadá 27.

Témata: USA | soudy | potraty

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější