Nord Stream zřejmě někdo vyhodil do vzduchu úmyslně. Plyn tudy už do zimy nepoteče

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. Oznámilo to dnes švédské seismologické středisko. Kvůli únikům svolaly na dnešek obě severské země krizové štáby, uvedla agentura DPA. Podle informací, které mají k dispozici Švédsko a Dánsko, bylo poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři pravděpodobně úmyslným činem. Prohlásila to dnes švédská premiérka Magdalena Anderssonová. O akt sabotáže šlo pravděpodobně i podle švédské ministryně zahraničí Ann Lindové.

Masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn

Příčina celkem tří úniků na plynovodech Nord Stream 1 a 2 je předmětem vyšetřování, Dánsko, Kreml ani experti nevyloučily sabotáž. Provozovatel plynovodu v pondělí nahlásil pokles tlaku v potrubí, které vede z Ruska do Německa a které donedávna bylo hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie.

"Není pochyb o tom, že šlo o výbuchy," řekl televizi SVT pracovník švédského seismologického centra SNSN v Uppsale Björn Lund. Kolegové v Dánsku a Švédsku podle něj silné exploze zaznamenali v pondělí. Dvojici výbuchů poblíž dánského ostrova Bornholm v den náhlého poklesu tlaku v plynovodech eviduje také německé geofyzikální centrum GFZ.

Švédsko dnes dopoledne vydalo varování před dvěma úniky z plynovodu Nord Stream 1. První se nachází ve švédské ekonomické zóně a druhý v dánské ekonomické zóně severovýchodně od Bornholmu. Úřady se snaží zajistit, aby se žádná loď nedostala příliš blízko k místu úniku. Dánská armáda zveřejnila video zachycující na vodní hladině kruh o průměru zhruba jednoho kilometru, jak čeří bubliny unikajícího plynu.

Vlády v Kodani a ve Stockholmu na dnešní večer svolaly krizové štáby. Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová si podle deníku Aftonbladet v souvislosti s úniky telefonovala se svým dánským protějškem Jeppem Kofodem.

V pondělí dánské úřady požádaly plavidla, aby se vyhýbala okruhu pěti námořních mil (asi devět kilometrů) od místa jihovýchodně od ostrova Bornholm. Důvodem byl únik plynu do Baltského moře z paralelního plynovodu Nord Stream 2. Zprovoznění tohoto plynovodu zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska v únoru napadla Ukrajinu. Později téhož dne provozovatel plynovodu Nord Stream 1 rovněž ohlásil pokles tlaku v obou větvích plynovodu.

"Poškození, které se odehrálo ve stejný den současně na třech větvích podmořských plynovodů systému Nord Stream, nemá obdoby," uvedl dnes provozovatel plynovodu Nord Stream AG. "Zatím není možné odhadnout, kdy bude infrastruktura pro přepravu plynu obnovena," dodala společnost. Ačkoliv jsou nyní oba plynovody mimo provoz, jsou stále naplněné plynem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz agentury TASS, zda mohou být úniky výsledkem sabotáže, řekl, že "v tuto chvíli nelze vyloučit žádnou možnost". Uvedl také, že potrubí zaznamenalo poškození nejasného charakteru, což je podle něj velmi znepokojivá zpráva s ohledem na energetickou bezpečnost celé Evropy.

Možnost sabotáže nevyloučila ani dánská premiérka Mette Frederiksenová. Je podle ní těžko představitelné, že šlo o náhodu. Šéfka dánské vlády to dnes uvedla při slavnostním zprovoznění plynovodu Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích.

Podle nejmenovaného evropského bezpečnostního experta osloveného agenturou Reuters existují náznaky, že v případě úniků plynu z Nord Streamu jde o úmyslné poškození. Na závěry je podle něj ale zatím příliš brzy. Klíčová otázka podle něj zní, kdo by měl z poškození plynovodu prospěch.

Evropská komise (EK) dnes uvedla, že vývoj kolem Nord Streamu bedlivě sleduje a že analyzuje možný dopad úniku metanu do ovzduší. O příčinách úniků je podle ní předčasné spekulovat.

Současné úniky plynu podle Reuters znamenají konec veškerých nadějí, že by do Evropy ještě do začátku topné sezony mohl plynovodem Nord Stream 1 opět začít proudit ruský plyn.

Cena plynu pro evropský trh se kvůli únikům z potrubí Nord Stream zvyšuje

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dnes v reakci na zprávy o únicích plynu z potrubí Nord Stream zvyšuje. Klíčový termínový kontrakt na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku kolem 16:00 SELČ vykazoval růst o více než pět procent na 183 eur (zhruba 4500 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Přes den cena vystoupila až zhruba na 195 eur za MWh. Nachází se tak na několikanásobně vyšší úrovni než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Úniky plynu byly zjištěny na potrubí Nord Stream 1 i Nord Stream 2. Ani jeden z těchto plynovodů sice v současnosti plyn do Evropské unie nedodává, úniky však vyvolaly obavy ohledně bezpečnosti evropské plynové infrastruktury, uvedla agentura Reuters.

V souvislosti s úniky se objevily spekulace o možné sabotáži. "Úniky plynu u Nord Streamu 1 i Nord Streamu 2 nevypadají jako náhoda," uvedl analytik Tom Marzec-Manser ze společnosti ICIS.

Nord Stream poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení, říkají seismologové

Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra dnes potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltském moři poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy, uvádí agentura Reuters.

Dva otřesy, které zaznamenali seismologové v Německu, Dánsku a Švédsku v noci na pondělí, připomínaly mnohem spíše výbuchy než zemětřesení, uvedlo dnes dánské geologické středisko při Kodaňské univerzitě.

Odborníci z Uppsalské univerzity ve Švédsku potvrdili, že otřesy o síle srovnatelné se 100 kilogramy dynamitu měly centrum ve vodě, nikoli v zemi. "Jsme si jistí, že šlo o výbuchy, a ne zemětřesení nebo sesuv," řekl podle Reuters nejmenovaný švédský seismolog.

Dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová dnes řekla, že úniky v plynovodech jsou následkem "úmyslné akce".

Dánský ministr pro energetiku Dan Jörgensen dodal, že velikost děr v poškozených plynovodech, které jsou 70 až 80 metrů pod hladinou moře, je taková, že je nemohla způsobit například lodní kotva.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes uvedl, že Spojené státy zatím nemohou potvrdit zprávu o tom, že výbuchy a následné úniky z plynovodů Nord Stream 1 a 2 jsou následkem sabotáže. Pokud jsou, není to v ničím zájmu, dodal Blinken.

Německý týdeník Der Spiegel dnes citoval nejmenované zdroje, podle kterých americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) Německo varovala před možnými cílenými útoky na plynovody už před několika týdny.

Témata: Švédsko | Rusko | Nord Stream

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Související:

Nejnovější