Světová ekonomika je lepší, než se čekalo. V EU klesá inflace

Světová ekonomika je teď v lepší kondici, než se kvůli dopadům pandemie a válce na Ukrajině čekalo. Na okraj zasedání skupiny velkých světových ekonomik G20 v indickém Béngalúru to dnes novinářům řekla americká ministryně financí Janet Yellenová. Spojené státy podle ní počítají s dalšími sankcemi vůči Rusku a naopak s další pomocí napadené Ukrajině.

Ilustrační foto

"Globální ekonomika je v lepší kondici, než mnozí před několika měsíci předpovídali," řekla Yellenová. "Problémy, kterým čelíme, jsou reálné a budoucnost je stále nejistá, ale vyhlídky se zlepšily," dodala podle tiskových agentur.

Sankce uvalené na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu mají podle americké ministryně velmi významný negativní dopad na ruskou ekonomiku. "Rusko má teď značný rozpočtový deficit," uvedla Yellenová. To je podle ní příklad, jak protiruské sankce fungují.

Yellenová se zasazuje o posílení finanční podpory Ukrajině a Spojené státy připravují v nadcházejících týdnech další ekonomickou pomoc v objemu deseti miliard dolarů (téměř 224 miliard Kč). Ministryně vystoupila na tiskové konferenci v Indii v předvečer prvního výročí ruské invaze.

Podle Yellenové je velmi důležité, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) urychleně přistoupil k plně financovanému úvěrovému programu pro Ukrajinu. "Jak řekl prezident (Joe) Biden, budeme stát při Ukrajině v jejím boji - tak dlouho, jak to bude potřeba," uvedla Yellenová. "Pokračující a důrazná podpora Ukrajiny bude hlavním tématem jednání během mého pobytu zde v Indii," dodala.

Yellenová se v pátek připojí k dalším ministrům financí a šéfům centrálních bank zemí 20 na setkání v letovisku poblíž technologického centra Béngalúru. Jde o první významné setkání v rámci ročního předsednictví Indie v tomto bloku, který zahrnuje ekonomicky vyspělé země G7 a dále například Rusko, Čínu, Brazílii a Saúdskou Arábii.

Ministryně také řekla, že Spojené státy obnoví s Čínou dialog o ekonomických tématech "ve vhodnou dobu". Pro zbytek světa je podle Yellenové důležité, aby Spojené státy a Čína spolu dál komunikovaly. Washington má také v úmyslu co nejdříve nominovat kandidáta na šéfa Světové banky, což je sesterská organizace MMF.

Inflace v EU v lednu klesla na deset procent, v Česku je třetí nejvyšší z unie

Míra inflace v Evropské unii v lednu pokračovala v poklesu z předchozích dvou měsíců a snížila se na deset procent. Tempo meziročního růstu cen zpomalilo z prosincových 10,4 procenta, oznámil dnes evropský statistický úřad Eurostat. Naproti tomu v České republice inflace po prosincovém poklesu opět zrychlila. S hodnotou 19,1 procenta byla třetí nejvyšší v celé unii.

Eurostat zároveň zpřesnil dřívější odhad lednové inflace v eurozóně, která z prosincových 9,2 procenta klesla na 8,6 procenta. Úřad ji původně odhadoval na 8,5 procenta. Inflace se přes postupné snižování stále pohybuje výrazně nad průměrem posledních let. Loni v lednu činila v EU 5,6 procenta, v eurozóně pak 5,1 procenta.

Stejně jako v předchozích měsících rostly i v lednu ceny výrazně nejrychleji v Maďarsku (26,2 procenta), následovaném Lotyšskem (21,4 procenta) a Českem, kde se inflace zvýšila na 19,1 z prosincových 16,8 procenta. Naopak nejnižší inflaci vykázalo Lucembursko (5,8 procenta), Španělsko (5,9 procenta) a Kypr s Maltou (6,8 procenta).

V porovnání s prosincem klesla meziroční inflace v 18 členských zemích a vzrostla v devíti.

Leden potvrdil klesající vliv zpomalujícího zdražování energií na celkovou inflaci v eurozóně. V prvním měsíci roku se na něm nejvíce podepsaly ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků podílem 2,94 procentního bodu. Podíl energií klesl na 2,17 procentního bodu. Následovaly služby (1,80 bodu) a neenergetické průmyslové zboží (1,73 bodu).

Témata: ekonomika

Související:

Nejnovější