Švýcarsko přijme protiruské sankce, Finsko dodá Ukrajině zbraně

Švýcarsko přijme sankce proti ruským činitelům a firmám po vzoru postihů Evropské unie a zmrazí také jejich majetek, oznámila dnes švýcarská vláda. Alpská země v posledních dnech lavírovala mezi tradiční neutralitou a solidaritou se Západem a dnešní rozhodnutí je pro ni velice nezvyklé, poznamenávají média.

Švýcarsko

Podle švýcarského prezidenta Ignazia Cassise jde o unikátní a těžký krok, který vyžadoval pečlivé posouzení. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell švýcarské rozhodnutí označil za skvělé.

"Ve světle pokračující ruské intervence na Ukrajině se Spolková rada 28. února rozhodla přijmout balík sankcí, který uvalila EU 23. a 25. (února)," uvedla ve vyjádření švýcarská vláda.

Švýcarsko k tomu zavedlo s okamžitou účinností finanční postihy proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, premiérovi Michailu Mišustinovi a šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi. Ministryně spravedlnosti Karin Kellerová-Sutterová rovněž oznámila, že alpská země nově nepovoluje vstup na své území pěti ruským oligarchům, kteří mají údajně blízko k Putinovi. Úřady je však odmítly jmenovat.

"Švýcarsko znovu vyjadřuje svou solidaritu s Ukrajinou a jejím lidem; doručí podpůrné dodávky lidem, kteří utekli do Polska," pokračovala ve vyjádření vláda a znovu se nabídla, že je ochotna ve sporu mezi Moskvou a Kyjevem působit jako prostředník.

EU schválila v pátek balík sankcí, jehož cílem je omezit ruský přístup ke kapitálu, míří rovněž na energetiku, dopravu či obchod. Podle EU se postihy dotýkají 70 procent ruského bankovního trhu a mají znemožnit ruské elitě ukládat peníze v Evropě, zakázat dodávky klíčových součástek ruským rafinériím či omezit přístup Ruska ke klíčovým technologiím.

"Bez zapojení Švýcarska by naše opatření nebyla tak účinná jako s ním," ocenil dnes rozhodnutí Borrell. Zdůraznil, že zvláště v boji proti "černým penězům", z nichž těží ruští oligarchové napojení na Kreml, je švýcarská pomoc zásadní.

Švýcarský ministr financí Ueli Maurer dnes řekl, že se balík švýcarských sankcí od těch přijatých zeměmi EU nijak neliší. Zároveň podotkl, že obchod s ruskými komoditami zůstane i po zavedení postihů v podstatě nedotčen, protože na ten nemířily ani evropské sankce. Švýcarsko je klíčovým obchodním uzlem pro ruské komodity, poznamenává agentura Reuters.

Podle tisku patří Švýcarsko k zemím, kam bohatí Rusové s oblibou posílají své peníze. Stanice RTS uvedla, že Rusové do země v předloňském roce poslali 2,5 miliardy dolarů (55 miliard korun) a v první polovině loňského roku dalších 1,8 miliardy dolarů (téměř 40 miliard korun). To je více než do Británie či USA.

Podle odhadů švýcarského velvyslanectví v Moskvě je alpská země nejoblíbenějším místem pro zahraniční vklady Rusů. Švýcarská národní banka uvádí, že ruští občané měli ve švýcarských bankách v roce 2020 vklady ve výši 10,4 miliardy švýcarských franků (246 miliard Kč). Ženevou navíc prochází zhruba 80 procent obchodů s ruskou ropou.

Neutrální Finsko učinilo "historické" rozhodnutí" a dodá zbraně Ukrajině

Finsko, které není součástí žádné vojenské aliance, ale je členem Evropské unie, dodá zbraně Ukrajině. Půjde o útočné pušky, munici i pancéřové pěsti, oznámila dnes finská premiérka Sanna Marinová. "Finsko poskytne vojenskou pomoc Ukrajině. Pro Finsko je to historické rozhodnutí," uvedla Marinová na tiskové konferenci.

Ministr obrany Antti Kaikkonen konkretizoval, že zásilka bude zahrnovat 2500 útočných pušek, 150.000 nábojů, 1500 protitankových zbraní a 70.000 balíčků s proviantem.

Ukrajina čelí vojenskému vpádu ze strany sousedního Ruska. Mnoho aliančních zemí včetně České republiky už Kyjevu pomoc ve formě zbraní zaslalo.

Monako zmrazí majetky některých Rusů

Monako, které je považováno za daňový ráj pro velmi bohaté, zmrazí majetky a uvalí sankce na některé Rusy. Oznámil to dnes podle agentury Reuters knížecí palác, aniž by upřesnil, o které Rusy půjde.

Monako sankcemi reaguje podobně jako ostatní západní země na ruskou invazi na Ukrajinu. Monacký kníže Albert podporuje úsilí o zastavení bojů na Ukrajině a vyzývá ke stažení ruských ozbrojených sil z ukrajinského území, uvedl palác.

"Knížectví bezodkladně zavedlo postupy směřující ke zmrazení fondů a ekonomické sankce shodné s těmi, které zavedla většina evropských států," uvedl knížecí palác v dnešním prohlášení.

Témata: Švýcarsko | Rusko | Finsko | Monako

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější