Trump chtěl po volbách ovládnout ministerstvo spravedlnosti, tvrdí demokraté

Vysocí činitelé amerického ministerstva spravedlnosti a právníci Bílého domu hrozili na začátku ledna tehdejšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi hromadnou rezignací, pokud by Trump nahradil tehdejšího dočasného ministra spravedlnosti svým spojencem ve snaze zapojit úřad do snah o zvrácení volebních výsledků.

Donald Trump

Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou ve čtvrtek zveřejnili demokraté ze senátního právního výboru. Republikáni ve výboru ve vlastní zprávě tvrdí, že Trump pouze dělal to, co by se od prezidenta v podobné situaci očekávalo.

Téměř 400stránková zpráva demokratů detailně pojednává o tom, jak se Trump snažil vyvíjet tlak na ministerstvo spravedlnosti v posledních týdnech svého prezidentství, kdy se jeho tým pokoušel různými prostředky nabourat proces po listopadových volbách, v nichž zvítězil demokrat Joe Biden. Trump opakovaně tvrdil, že volby provázely rozsáhlé podvody, což se mu však nepodařilo dokázat.

Závěry zprávy vychází z rozhovorů se třemi bývalými činiteli ministerstva a řady dokumentů a e-mailů. Trump podle ní od poloviny prosince do začátku ledna devětkrát telefonoval nebo se sešel s vysokými činiteli ministerstva a přímo a opakovaně je vyzýval, aby "zahájili vyšetřování, podali jeho jménem žaloby a veřejně prohlásili volby z roku 2020 za zkorumpované," uvádí zpráva.

V polovině prosince rezignoval tehdejší ministr vnitra William Barr a na jeho místo nastoupil Jeffrey Rosen. Toho chtěl však Trump nahradit Jeffreym Clarkem, vysokým činitelem ministerstva, který přišel společně s prezidentem s plánem, jak by úřad mohl zasáhnout do povolebního procesu ve státu Georgia a následně i v dalších státech, kde Biden vyhrál jen velmi těsně. Rosen a další činitelé ministerstva nicméně Clarkův plán odmítali uskutečnit.

Na 3. ledna pak Trump svolal schůzku s právníky Bílého domu a vysokými představiteli ministerstva, na níž se jednalo především o tom, zda by měl nahradit Rosena Clarkem. Vedení úřadu však pohrozilo tím, že v takovém případě hromadně odstoupí, a dodalo, že by se vlna rezignací mohla rozšířit i mezi státní zástupce a další činitele. Podle zprávy se účastníkům schůzky nakonec podařilo přesvědčit Trumpa, aby od svého plánu ustoupil, nicméně až ke konci asi tříhodinového jednání.

Podle demokratů přitom vyvíjeli tlak na ministerstvo i někteří další činitelé Trumpovy administrativy nebo exprezidentovi naklonění členové Kongresu.

Republikáni z právního výboru vydali vlastní verzi zprávy, v níž tvrdí, že demokraté přepisy rozhovorů s činiteli ministerstva špatně interpretovali. Závěr, že se Trump snažil zneužít ministerstvo spravedlnosti k vlastním politickým cílům a zvrácení výsledku voleb, je podle nich nesprávný.

"Dostupné důkazy ukazují, že prezident Trump dělal to, co bychom od prezidenta ve věci podobné důležitosti očekávali: poslouchal svoje nejbližší poradce a řídil se jejich radami a doporučeními," uvedl ve vyjádření republikánský senátor Chuck Grassley.

Demokratický předseda výboru Dick Durbin nicméně ve čtvrtek v televizi CNN prohlásil, že Spojené státy byly začátkem ledna "půl kroku od ústavní krize".

Události se podle Durbina odehrály ve třech fázích. "V první fázi se Trump obrátil na soudy. Prohrál všechny žaloby, v nichž tvrdil, že ve volbách došlo k podvodům. Následně se rozhodl ovládnout ministerstvo spravedlnosti a jeho šéfa a přimět jej k tomu, aby řekl státům, že by měly přestat zasílat (Kongresu) součty hlasů ve svých sborech volitelů. Když toto selhalo (...), bylo třetím krokem vypustit dav na Kapitol v den, kdy se hlasy (volitelů) sčítaly," řekl Durbin s odkazem na útok Trumpových příznivců na sídlo Kongresu z 6. ledna.

Američané šli k urnám začátkem listopadu, vzhledem k americkému nepřímému a decentralizovanému volebnímu systému však trvá oficiální potvrzení vítěze voleb asi dva měsíce. Trump se po volbách snažil se svými právníky napadat různé fáze povolebního procesu, které jsou za normálních okolností považovány jen za formalitu. Exprezident před volbami i po nich hovořil bez patřičných důkazů o volebních podvodech, svou prohru v hlasování, které mnozí volební činitelé označili za výjimečně bezproblémové, dodnes neuznává.

Témata: Donald Trump | USA

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější