Turci mohou zmařit porážku Islámského státu, varují Kurdové

Kurdské síly na severovýchodě Sýrie tvrdí, že možná nebudou schopny nadále střežit tábory, kde jsou zadržováni lidé spojení s teroristickou organizací Islámský stát (IS). K takové situaci by podle Kurdů mohlo dojít, pokud by Turecko v oblasti podniklo pozemní ofenzivu. Informuje o tom dnes BBC.

Islámský stát

Turecko v posledních dnech v severní Sýrii zaútočilo na stovky cílů v odvetě za bombový útok v Istanbulu, při němž 13. listopadu zemřelo šest lidí a přes 80 jich bylo zraněno. Ankara z útoku viní kurdské separatisty sídlící v severní Sýrii. Syrské demokratické síly (SDF), ve kterých jsou kurdské milice většinově zastoupeny a které mají podporu USA, jakýkoliv podíl na útoku odmítají.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu prohlásil, že nálety jsou jen začátkem a že je odhodlán zabezpečit tureckou hranici se Sýrii prostřednictvím "bezpečnostního koridoru".

Šéf SDF generál Mazlúm Abdí řekl, že turecká pozemní operace na severu Sýrie by vedla k obnovení IS. "Vedlo by to ke druhé občanské válce v Sýrii a naše protiteroristické operace proti IS by se zastavily," řekl. "Jako součást mezinárodní koalice jsme bojovali a porazili IS, a to, co dělá Turecko, to všechno zmaří", dodal.

Spojené státy se v rámci mezinárodního boje proti IS spoléhaly na pomoc syrských kurdských sil. SDF nadále spravuje vězení a záchytné tábory, v nichž jsou drženi bojovníci IS a jejich rodiny. Největší z těchto provizorních zařízení, kde jsou umístěny rodiny bojovníků, se nazývá Al-Húl a žije tam na 50.000 lidí, z nichž zhruba dvě třetiny tvoří děti, píše BBC.

Řada tureckých náletů podle SDF zasáhla Al-Húl. O život při útoku podle téhož zdroje přišlo sedm členů ostrahy tábora a šest zahraničních zajatců při útoku uteklo, později byli dopadeni.

Abdí varoval, že další turecké útoky by měly přímý dopad na schopnost SDF kontrolovat tato zařízení. "Naše síly by byly zaměstnány ochranou vlastních lidí a rodin a my bychom nebyli schopni tábory střežit," dodal. "Turecké úřady zaútočily na civilní zařízení i služby, jako jsou elektrárny či zařízení na těžbu ropy," poznamenal. "To povede k masové migraci a vnitřnímu vysídlení."

Od roku 2016 podnikla turecká armáda s podporou spřátelených syrských povstaleckých skupin tři rozsáhlé operace v severní Sýrii a v současné době má pod kontrolou území podél více než 325 kilometrů dlouhé hranice.

Při poslední operaci v roce 2019 se Turecko zmocnilo oblasti mezi městy Tal Abjad a Rás al-Ajn, přičemž Kurdy kontrolovaný region Kobani zůstal mezi územími pod kontrolou buď Turecka, nebo Tureckem podporovaných milic. Rusko tehdy zprostředkovalo příměří a byly zřízeny hlídky tureckých a ruských vojáků, které na dodržování příměří dohlížely.

Nyní se kurdské síly obávají, že cílem Turecka je Kobani dobýt. SDF proto vyzvala Spojené státy i Rusko, aby využily svého vlivu k zastavení turecké ofenzivy. V opačném případě podle kurdských sil hrozí destabilizace celého regionu, což by mělo dopad i na zbytek světa.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější