USA hlásí jeden případ opičích neštovic

V americkém Massachusetts se ve středu prokázal případ opičích neštovic, vzácné nemoci, která se vyskytuje zejména v Africe. Nakaženým je muž, který byl nedávno v Kanadě. Američtí zdravotníci nyní zkoumají, zda má tato infekce souvislost s malým ohniskem nemoci v Evropě. Informovala o tom agentura AP.

Ilustrační foto

Ve středu oznámilo pět potvrzených případů opičích neštovic Portugalsko. V Británii, kde se první případ objevil začátkem měsíce, úřady evidují sedm nakažených. Podezření na několik infekcí je také ve Španělsku.

Nakažený muž z Massachusetts je v nemocnici, ale jeho stav je dobrý. Opičí neštovice mají mírnější příznaky než pravé neštovice a mezi jejich příznaky patří horečka, bolesti hlavy a vyrážka. Prokázaný případ nepředstavuje riziko pro veřejné zdraví, upozornily podle AP úřady.

V letošním roce jde v USA o první potvrzený případ, v minulém roce se ale prokázala jedna infekce v Texasu a jedna v Marylandu, a to u lidí, kteří se vrátili z Nigérie.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány u člověka v 70. letech minulého století v Demokratické republice Kongo. Posléze byly hlášeny případy i z dalších afrických zemí. Název dostaly podle opice makaka, u něhož byl virus poprvé objeven koncem 50. let 20. století.

Státní zdravotní ústav uvádí, že virus se na člověka přenese kousnutím, škrábnutím nebo přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců, ale také primátů). K šíření viru dochází i respirační cestou, tělními tekutinami infikovaných osob a předměty kontaminovanými virem.

Inkubační doba onemocnění je obvykle 6 až 16 dní. Samotná nemoc trvá dva až čtyři týdny, přičemž klinické projevy jsou podobné pravým neštovicím. Smrtnost je 1-10 %.

První případy opičích neštovic potvrdily Španělsko, Itálie i Švédsko

Další evropské země dnes ohlásily první případy opičích neštovic. V Madridu se nemoc potvrdila u sedmi mužů, Itálie a Švédsko mají po jednom případu. Výskyt této vzácné nemoci, dosud známé především z Afriky, tento týden potvrdily i Británie a Portugalsko, uvedla agentura AP.

V Madridu zdravotnické úřady výskyt nemoci prověřují u 24 osob. "Je však možné, že se v příštích dnech objeví více případů," uvedl zástupce radního pro zdravotnictví v madridské oblasti Antonio Zapatero. Nakažení mají podle úřadů mírný průběh nemoci.

Podle deníku El País španělské ministerstvo zdravotnictví jedná o nákupu tisíců dávek vakcíny proti neštovicím, které vyrábí dánská firma Bavarian Nordik. Očkování by dostaly osoby, které přišly do blízkého styku s nakaženými.

Svůj první případ dnes ohlásila Itálie. V Římě skončil v izolaci mladý italský turista, který se nedávno vrátil z Kanárských ostrovů, a další dva případy hygienici prošetřují. Ve Švédsku dnes úřady rovněž potvrdily jeden případ opičích neštovic.

Ve Francii úřady prověřují výskyt nemoci u jednoho člověka v regionu Île-de-France, oznámilo dnes ministerstvo zdravotnictví. Dalších 17 případů vyšetřují i zdravotníci v kanadském Montrealu. První případ dnes oficiálně oznámil také americký stát Massachusetts.

V uplynulých dnech výskyt nemoci zaznamenaly Británie a Portugalsko, kde se počet nakažených zvýšil na 14. Britské úřady uvedly, že v zemi se případy prokázaly hlavně u homosexuálů a bisexuálů či mužů, kteří měli pohlavní styk s dalšími muži.

První letošní případ opičích neštovic v Evropě se prokázal na začátku května u muže cestujícího z Afriky do Británie. Od roku 2020 se Africe podařilo úspěšně čelit řadě ohnisek opičích neštovic. Rozšíření nemoci do neafrických zemích však mezi odborníky vzbudilo otázky, například ohledně mutace viru či nových způsobů přenosu.

Afrika řešila nákazu opičími neštovicemi roku 2020, v době covidu

Afrika zvládla vlnu nákazy virem opičích neštovic v době epidemie covidu-19, kdy byla pozornost světa upřená jinam. Řekl to dnes úřadující ředitel afrického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Ahmed Ogwell Ouma a vyjádřil znepokojení nad současnými případy nákazy v Evropě a v USA.

Několik nemocných je hlášeno z Británie, Portugalska, Španělska, Švédska a USA. K symptomům patří horečka, bolest hlavy a vyrážka. Nemoc, poprvé zjištěná u opic, se vyskytuje nejčastěji na západě a v centru Afriky.

Ouma řekl, že v roce 2020 byla nákaza zaznamenána v Kongu, Nigérii, Kamerunu a Středoafrické republice. "Měli jsme na kontinentu v době pandemie (covidu-19) značný výskyt opičích neštovic. Očekáváme, že budou další vlny a my se s nimi vyrovnáme běžným způsobem. Znepokojuje nás ale, že se případy vyskytly mimo Afriku, zejména v Evropě. Bylo by velmi užitečné předat si informace o zdroji této nákazy," řekl Ouma.

Dodal, že jeho pracoviště je v kontaktu se středisky CDC v evropských zemích, protože "vyskytnou-li se opičí neštovice tak daleko od zalesněných oblastí, pak to vyvolává mnoho otázek".

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány u člověka v 70. letech minulého století v Kongu. Posléze byly hlášeny případy i z dalších afrických zemí. Název dostaly podle opice makaka, u něhož byl virus poprvé objeven koncem 50. let 20. století.

Témata: USA | nemoci | lékaři

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější