USA uvalily sankce na kubánské činitele kvůli zásahu proti nedávným protestům

Spojené státy dnes uvalily sankce na kubánského ministra obrany Álvara Lópeze Mieru a na zvláštní útvar ministerstva vnitra známý jako černé barety kvůli potlačování nedávných protivládních protestů.

Bílý dům, ilustrační foto

Jde o první krok administrativy prezidenta Joea Bidena vůči komunistické vládě Kuby, jímž podle agentury Reuters Bílý dům reaguje na tlak některých amerických zákonodárců i zástupců kubánských emigrantů v USA. Biden v prohlášení uvedl, že dnes oznámené sankce jsou pouze začátek. Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez označil sankce za nepodložené.

Protesty v řadě kubánských měst se konaly 11. července a byly největšími protivládními demonstracemi v zemi od roku 1994, než je vláda masovým nasazením policie a armády potlačila. Příčinou demonstrací byla dlouhodobá nespokojenost velké části obyvatel země s autoritářskou vládou a zejména zoufalá životní úroveň Kubánců, kterou ještě zhoršila pandemie covidu-19 a s ní související omezení turistiky, na níž je ostrov závislý. Kubánská vláda viní z ekonomické krize letité americké obchodní embargo a zpřísnění amerických sankcí za předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

Dnes oznámené americké sankce se týkají ministra obrany a zvláštní jednotky ministerstva vnitra známé také jako "černé barety" či "černé vosy", které jsou nevládními organizacemi viněny z brutálních zásahů proti demonstrantům a z porušování lidských práv. Během nedávných protestů bylo zatčeno několik stovek lidí.

Kubánský ministr zahraničí dnes sankce na twitteru označil za nepodložené. "Měli by aplikovat sami na sebe Magnitského zákon, který upravuje mezinárodní sankce, za každodenní represe a brutalitu policie, která v roce 2020 stála 1021 životů," napsal na twitteru Rodríguez s odkazem na zákon, na jehož základě USA mohou zmrazit účty či zakázat vstup lidem, kteří podle Washingtonu porušují lidská práva.

"Tohle je pouze začátek," oznámil dnes prezident Biden. "Spojené státy odsuzují masové zatýkání a vykonstruované procesy na Kubě a budou nadále sankcionovat osoby, které jsou zodpovědné za utlačování kubánského lidu," pokračoval. "Kubánci mají stejné právo na svobodu projevu a pokojné shromažďování jako všichni lidé," dodal.

Od lednového nástupu Bidena do úřadu prezidenta si mnozí Kubánci, včetně tamní vlády, slibovali návrat k oteplování vztahů, které zahájil prezident Barack Obama. Ten po půlstoletí obnovil diplomatické vztahy s Kubou a zrušil i některé ekonomické sankce. Biden ale až do nedávných demonstrací na Kubě dával najevo, že Kuba není mezi prioritami jeho zahraniční politiky.

Bílý dům dnes také oznámil, že vytvořil pracovní skupinu, jejímž cílem je přijít na způsob, jak by mohli Kubánci žijící v USA zasílat peníze svým rodinám na karibském ostrově, aniž by je zabavil kubánský režim. Jedním z Trumpových kroků totiž bylo, že zasílání takzvaných remitencí na Kubu zakázal.

USA také již dříve uvedly, že spolupracují se soukromým sektorem na možnostech, jak Kubáncům umožnit svobodnější přístup na internet. Mluvčí americké diplomacie Ned Price pak Kubu vyzval, aby plně obnovila připojení na počítačovou síť, které úřady omezily ve snaze zabránit organizaci dalších protestů.

Biden dnes rovněž oznámil, že USA plánují navýšit počet zaměstnanců na své ambasádě v Havaně. Posílení pracovní síly by podle vlády mohlo pomoci při snahách o navazování kontaktů s tamní občanskou společností.

Témata: USA | newsbox.cz

Jurečka představil část revize dávek. Změny začnou platit v příštím roce

22.10.2024 16:38 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a…

Jižní Korea reaguje na zapojení souseda do války na Ukrajině

22.10.2024 14:10 Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu na Ukrajinu a přímé dodávky zbraní Kyjevu. Tento…

Putina čeká jednání se šéfem OSN Guterresem

22.10.2024 11:24 Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setká s generálním tajemníkem Organizace spojených…

Izrael odhalil několik špionů, které řídil Írán

21.10.2024 21:42 Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se…

Babišova kauza ohledně StB na Slovensku končí. Uzavřel smír

21.10.2024 18:28 Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal…

Izrael údajně předložil podmínky pro ukončení války v Libanonu

21.10.2024 11:03 Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit…

Izrael zvažuje, jak využít tělo Sinvára

20.10.2024 12:42 Izrael zvažuje, že by mohl využít tělo zabitého vůdce palestinské militantní skupiny Hamás, Jahji…

Za pokusem o atentát na Netanjahua stojí Hizballáh

20.10.2024 10:33 V sobotu došlo k pokusu o atentát na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, za který podle jeho…

První země podpořila Zelenského vítězný plán

19.10.2024 21:21 Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Noel Barrot přislíbil Ukrajině podporu při realizaci…

Izraelská armáda zlikvidovala osobního strážce šéfa Hamásu Sinvára

19.10.2024 18:54 Izraelská armáda v pátek oznámila, že zlikvidovala osobního strážce šéfa palestinského hnutí Hamás…

Související:

Nejnovější