Útok na JE vyrazil českým politikům dech. Někteří už si v označení Putina neberou servítky

Ruský útok na ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu je v rozporu se všemi normami mezinárodního práva, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby konala. Za nesmyslný, nezodpovědný a nebezpečný na twitteru označil útok ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

O válečných zločinech, které musí posoudit Mezinárodní trestní soud v Haagu, na stejné sociální síti v souvislosti s útokem píšou předsedové vládních stran Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN).

Po ruském útoku na záporožskou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení požár, který byl později uhašen. Ruské jednotky elektrárnu ovládly, na místě zůstávají zaměstnanci a kontrolují stav jaderných bloků. Podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň. Británie bude kvůli ruskému útoku žádat svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že je ostřelováním záporožské elektrárny naprosto zhrozeno. "Jde o vrcholně nezodpovědný akt ohrožující únikem radiace miliony lidí, který je v rozporu s veškerými normami mezinárodního práva a členstvím Ruska v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii," uvedlo na svém webu.

Rusko podle ministerstva zahraničí obratem porušilo ve čtvrtek přijatou rezoluci rady guvernérů agentury pro atomovou energii, která Rusko vyzvala ke stažení vojsk a tím zajištění bezpečnosti civilních jaderných zařízení na území Ukrajiny. "Vyzýváme Radu bezpečnosti jako primární orgán zodpovědný za udržování míru a bezpečnosti, aby konala," dodal úřad ve svém prohlášení.

"Jsem šokován nesmyslným, nezodpovědným a nebezpečným útokem na Záporožskou jadernou elektrárnu. Únik radiace z elektrárny by mohl ohrozit celou Evropu," napsal Lipavský. Ruská agrese podle něj musí okamžitě skončit.

Útok na jadernou elektrárnu je válečný zločin a důkaz psychopatické mysli jednoho malého ruského komunistického rozvědčíka, který ztratil zábrany a kontakt s realitou, napsal na twitteru Rakušan v narážce na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ještě se někdo diví, že Policie ČR považuje podporu těhle nikdy nevídaných hnusů za trestný čin?" doplnil šéf STAN, který je ministrem vnitra.

Podle Pekarové Adamové musí být ostřelování jaderné elektrárny další kolonkou žaloby k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. "To opravdu nespadá do našeho civilizačního okruhu. Vladimir Putin ohrožuje celou Evropu a musí být zastaven," doplnila na twitteru šéfka TOP 09, která je předsedkyní Poslanecké sněmovny.

"Válečný zločinec, který se neštítí vůbec ničeho, bandita, co masakruje civilní obyvatelstvo, a zmrd, co nechal útočit cíleně na jadernou elektrárnu!!!" uvedl na twitteru vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Ze strany celého světa podle něj musí přijít jasná reakce a přitvrzení.

Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný na twitteru napsal, že důsledky musí nést osobně prezident Putin. "Úrok na jadernou elektrárnu je útokem totálního cvoka a aktem mezinárodního jaderného terorismu," uvedl.

"Ruský útok na jadernou elektrárnu Záporoží považuji za jaderný terorismus, který znamená porušení Ženevských konvencí obsahujících ustanovení o ochraně nebezpečných objektů, kdyby se ocitly pod vojenským útokem," uvedla také dopoledne na twitteru ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) pak napsala, že se Putin asi opravdu zbláznil. "Útočit na jadernou elektrárnu může totiž jen šílenec. Jde o jasné porušení Ženevských konvencí, které nemá ospravedlnění," zdůraznila ministryně.

Noční útok na ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu ukazuje podle premiéra Petra Fialy (ODS) nebezpečnost postupu ruského prezidenta Vladimira Putina a to, že nectí žádná pravidla a dohody. Pro naději na diplomatické řešení válečného konfliktu na Ukrajině musí být Západ jednotnější a rozhodnější než kdy dřív, uvedl Fiala na twitteru.

"Noční útok ruských jednotek na největší jadernou elektrárnu v Evropě naplno ukazuje, jak nebezpečný postup Vladimir Putin zvolil a že žádná pravidla a dohody pro něj neplatí," uvedl Fiala a doplnil, že Západ musí postupovat jednotněji a rozhodněji než kdy jindy. "Jedině tak můžeme obnovit naději na diplomatické řešení," uvedl.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější