V Afghánistánu po ničivém zemětřesení z velké části skončily záchranné práce

Záchranné operace v Afghánistánu, kde si středeční ničivé zemětřesení o síle 6,1 stupně vyžádalo přes 1000 mrtvých a 1500 zraněných, jsou téměř u konce. Oznámilo to dnes islamistické hnutí Tálibán, které je v Afghánistánu už téměř rok u moci. Do některých zasažených oblastí již dorazila humanitární pomoc, napsala agentura Reuters.

Ilustrační fotografie.

"Záchranné operace skončily, pod sutinami není nikdo uvězněn," uvedl dnes mluvčí vojenského velitele Tálibánu pro východoafghánskou provincii Paktika. Mluvčí ministerstva pro zvládání katastrof následně podle Reuters uvedl, že záchranné práce skončily ve většině větších oblastí, pokračují ale na některých izolovaných místech.

Právě Paktika a přilehlá provincie Chóst mají největší počet potvrzených obětí. OSN se snaží přeživším poskytnout potravinovou pomoc a přístřeší. Záchranáři a přeživší dříve BBC řekli, že v blízkosti epicentra zemětřesení jsou popadané telekomunikační věže a zcela zničené vesnice a silnice. Obávají se, že bilance mrtvých ještě poroste.

V Afghánistánu jde o nejtragičtější zemětřesení za dvě dekády a řešení jeho následků představuje pro Tálibán značnou výzvu. Hnutí se v zemi ujalo moci v polovině loňského srpna po bleskové ofenzivě v době, kdy ze země po 20 letech odcházeli poslední vojáci USA a jejich spojenců.

Epicentrum středečního zemětřesení se nacházelo na východě Afghánistánu, 44 kilometrů od města Chóst poblíž hranic s Pákistánem. Podle svědků byly otřesy cítit v afghánském hlavním městě Kábulu i pákistánské metropoli Islámábádu.

Afghánistán se nachází uprostřed humanitární a hospodářské krize. Vysoce postavený představitel Tálibánu Abdul Kahár Balchí uvedl, že vláda "není schopna finančně pomoci lidem v takovém rozsahu, jaký je potřeba". Dodal, že pomáhají humanitární agentury, sousední státy a světové mocnosti, avšak pomoc je třeba zintenzivnit, jelikož šlo o velmi ničivé zemětřesení.

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že OSN byla v souvislosti s katastrofou "plně mobilizována". Zdravotnické týmy, zdravotnický materiál, potraviny a nouzové přístřešky jsou podle představitelů OSN na cestě k potřebným.

Místní obyvatelé v rozhovoru s agenturou Reuters popsali rozsah zkázy. "Zničilo to domy našich sousedů," uvedl Fajsal. "Když jsme tam dorazili, bylo tam hodně mrtvých a zraněných," dodal. "V každé ulici uslyšíte lidi truchlit nad svými blízkými," řekl novinář z provincie Paktika. Jeden z lékařů v Paktice uvedl, že mezi oběťmi jsou i zdravotníci. "Před zemětřesením jsme neměli dostatek lidí a zařízení a teď zemětřesení zničilo i to málo, co jsme měli," řekl. "Nevím, kolik našich kolegů je ještě naživu," dodal.

V severním Afghánistánu a sousedním Pákistánu jsou zemětřesení častá, především v oblasti horského pásma Hindúkuš, kde se střetávají tektonické desky - eurasijská a indická. Škody a ztráty na životech tam bývají vysoké vzhledem k nestabilitě staveb. V posledních deseti letech podle informací Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) při zemětřeseních v Afghánistánu zahynulo více než 7000 lidí.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější