V Texasu začal platit zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství

V Texasu dnes začal platit zákon zakazující potraty od okamžiku těhotenství, kdy lze u plodu detekovat srdeční tep, tedy zhruba od šestého týdne těhotenství. Proti normě se postavily zastánci práva na potrat, americký nejvyšší soud však jejich požadavek na zablokování zákona zatím nevyslyšel.

Těhotenství, ilustrační fotografie.

Pokud zákon zůstane v platnosti, jednalo by se o největší omezení práva na potrat ve Spojených státech od roku 1973, kdy byly v zemi potraty legalizovány, napsala agentura Reuters. Přijetí zákona odsoudil prezident Joe Biden.

Některé texaské kliniky odmítaly pacientky ještě předtím, než zákon o půlnoci vstoupil v platnost, uvedla stanice NBC. Organizace Plánované rodičovství (Planned Parenthood) přestala objednávat klientky k lékaři na zákrok po 1. září už od poloviny srpna.

Prezident Joe Biden texaský zákon razantně odsoudil a slíbil, že jeho vláda bude bojovat za ochranu ústavního práva na potrat. "Zákon výrazně zhorší přístup žen ke zdravotní péči, kterou potřebují; zejména v případě komunit jiné než bílé barvy pleti a osob s nízkými příjmy," zdůraznil Biden. "Bezostyšně přesouvá na občany povinnost žalovat lidi, kteří někomu pomohli s potratem, což může zahrnovat i členy rodiny, zdravotníky," napsal prezident.

Zákon u federálního soudu v Austinu napadla organizace Plánované rodičovství a další skupiny, které ženám poskytují zdravotní péči s podporou lékařů i duchovních. Norma podle nich porušuje ústavní právo na potrat.

Soud ještě stále může zákaz zrušit, pokud ho shledá protiústavním, uvedl Stephen Vladeck, právní odborník z univerzity v Texasu.

"Navzdory tomu, co se říká, toto není 'konec' Roeové," napsal Vladeck na twitteru s odkazem na přelomový verdikt nejvyššího soudu z roku 1973 v případu Roeová versus Wade, který se týkal ústavou daného práva žen na interrupci.

Od takzvaných zákonů srdečního tepu v jiných státech se ten texaský liší v tom, že státním činitelům zakazuje jeho vymáhání, píše agentura AP. Místo toho tuto část svěřuje do rukou "soukromých občanů" včetně lidí, kteří nežijí v Texasu a nemají nic společného s danou těhotnou ženou. Prakticky kdokoli může zažalovat poskytovatele potratu nebo například osobu, která by potrat zprostředkovala, pakliže by měl podezření na porušení zákona.

Podle zastánců práv na potrat se 85 až 90 procent těchto zákroků v Texasu provádí právě až po šestém týdnu těhotenství a nový zákon tak bude pravděpodobně znamenat, že se většina klinik ve státě uzavře. Pokud by se tak stalo, průměrná vzdálenost od zdravotnického zařízení poskytujícího tento zákrok se zvýší až dvacetinásobně, z 20 kilometrů na zhruba 400 kilometrů, uvádí výzkumný Guttmacherův institut.

Organizace Plánované rodičovství očekává, že se texaské ženy a dívky vydají ukončit těhotenství za hranice státu - pokud si to mohou dovolit. Některé z nich nemají přístup k vozidlu nebo možnost vzít si delší pracovní volno.

Zákaz rovněž může pobídnout "ostatní konzervativní státy, aby schválily podobné zákony," domnívá se Elizabeth Nashová z Guttmacherova institutu.

V Česku je interrupce legální do 12. týdne těhotenství, s lékařským doporučením až do 24. týdne a v případě závažných problémů s plodem bez omezení.

Témata: těhotenství | USA

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější