Vláda by mohla nařízení o kurzarbeitu schválit do dvou či tří týdnů

Vláda by mohla v příštích dvou či třech týdnech schvalovat nařízení, které by umožnilo při nedostatku plynu spustit kurzarbeit. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle návrhu by se zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy mohla zavést při omezení či zrušení dodávek plynu a ohrožení ekonomiky, a to do konce června.

Marian Jurečka

Podle Jurečky má opatření sloužit jako pojistka pro případ krizové situace. Členové vlády opakovaně ujistili, že Česko má zásoby plynu dostatečné.

"My jsme uzavřeli připomínkové řízení. Máme tam určitý drobný rozpor s ministerstvem financí, nicméně já předpokládám, že ten vypořádáme a že toto nařízení bude schváleno vládou. Nevím, jestli to bude v příštích dvou nebo třech týdnech," řekl Jurečka. S nařízením musí souhlasit pak i Evropská komise. Tato notifikace má bránit nedovolené podpoře v EU. Ministr práce už dřív uvedl, že by notifikační proces měl být rychlý.

ČR má nová pravidla kurzarbeitu v zákoně o zaměstnanosti od července 2021. Tento nástroj k ochraně pracovních míst může využívat třeba po přírodních pohromách, za epidemie či v různých krizích. Pracovníci by měli v době výpadku práce dostávat za neodpracovanou dobu 80 procent výdělku. Stát má poskytnout čtyři pětiny této náhrady i s odvody do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Na spuštění se musí nejdřív dohodnout tripartita. Ta o kurzarbeitu kvůli dopadům války na Ukrajině a energetické krizi jednala opakovaně. Loni v září se shodla na tom, že ministerstvo práce pravidla pro spuštění sepíše. Podle návrhu nařízení by se kurzarbeit mohl využít při vyhlášení stavu nouze podle odběrových stupňů, a to do konce června. Podporu by mohli dostat zaměstnavatelé, kteří by nemohli kvůli omezení dodávky plynu přidělovat práci od 20 do 80 procent týdenní pracovní doby.

"Beru to jako určitou pojistku, kdyby nastala nějaká nepředvídatelná krizová situace, kde bychom toto měli připraveno. Ale zatím, když se podíváme na celý energetický trh, na velmi vysoké zásoby plynu v zásobnících nejen v ČR, ale i v EU, tak si nemyslím, že bychom měli v nejbližší době třeba půl roku předpokládat, že by tady některé firmy musely omezovat svou výrobu z důvodu nedostatku plynu. To byla situace, na kterou jsme toto nařízení o kurzarbeitu vlastně psali," uvedl ministr práce.

Ministerstvo práce odhadlo, že by při významnějším krácení dodávek plynu mohlo na kurzarbeit přejít asi 400.000 zaměstnanců. Výdaje na tři měsíce spočítalo na 20,6 miliardy korun. Ministerstvo financí poukazuje na to, že letošní rozpočet s touto částkou nepočítá. Žádá, aby resort práce vyjasnil, odkud by peníze vzal. Navrhuje také dobu využití zkrátit do konce dubna. Podotýká, že ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU a na pracovním trhu jsou stále volná místa.

Před týdnem byly podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) zásobníky na zemní plyn v Česku naplněné z 86 procent. Spotřeba je nižší, a to hlavně díky teplému počasí. Ceny v Evropě teď poklesly. V Česku je vláda předtím zastropovala.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější