Vláda oznámila nová opatření na svátky a začátek školního roku

Od 27. prosince bude moci na třetí dávku vakcíny každý starší 30 let, komu už uplynulo 5 měsíců od dávky druhé. V první polovině ledna pak budou žáci testováni ve školách dvakrát týdně. Upraví se také otevírací doba obchodů a změny se dotknou i hromadných akcí. Na tiskové konferenci vlády to dnes oznámili premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vláda ČR

Obchody nad 200 m2 mohou mít na Štědrý den otevřeno do 12:00, na Boží hod zavřou

Obchody nad 200 metrů čtverečních budou moci být na Štědrý den otevřené do 12:00, na Boží hod vánoční budou muset být zavřené. Za běžných okolností by tato pravidla platila podle zákona o prodejní době v maloobchodě. Vzhledem k tomu, že do 25. prosince platí v Česku nouzový stav, zákon by se neuplatnil. Obchodníci ale už dříve avizovali, že se budou řídit obvyklým režimem.

Hypermarkety Globus zákazníky na Štědrý den obslouží do 11:30, obchody sítě Tesco zavřou v 11:00. Albert poslední zákazníky do prodejen vpustí v 11:45, nákup budou moci dokončit do 12:00. V supermarketech Billa lidé nakoupí také do 12:00. Penny Market se tradičně rozhodl nechat své zaměstnance na Štědrý den doma, obchody tak budou celý den zavřené.

Všechny prodejny se v běžné provozní době znovu otevřenou po vánočních svátcích 27. prosince. Kurýři on-line supermarketů Rohlik.cz a Košík.cz nebudou nákupy rozvážet pouze 25. prosince. Přes služba Tesco On-line nákupy zákazníci nákupy nedostanou od 24. do 26. prosince a na Nový rok.

V obchodech by nadále měla platit omezená kapacita jednoho zákazníka na deset metrů čtverečních. Lidé musejí dodržovat odstup 1,5 metru od ostatních, musejí mít nasazený respirátor alespoň třídy FFP2. Při příchodu by si měli dezinfikovat ruce.

Omezení prodeje o vybraných svátcích v prodejnách nad 200 metrů čtverečních platí od konce roku 2016. Velké obchody musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Lidé nad 30 let mohou přijít pro posilující dávku vakcíny od 27. prosince

Od pondělí 27. prosince si mohou pro posilující dávku očkování proti covidu-19 přijít lidé starší 30 let po pěti měsících. Dosud tato věková skupina mohla absolvovat přeočkování po půl roce od dokončené vakcinace.

"Týká se to i lidí, kteří nejsou objednaní," doplnil Válek. Nyní tuto možnost mají lidé nad 45 let. Bývalá vláda to zdůvodňovala potřebou rozložení očkovacích kapacit. Pro lidi nad 35 let měla platit šestiměsíční lhůta až do 5. ledna.

Kdy bude lhůta pro přeočkování zkrácena i pro lidi ve věku 18 až 30 let, Válek neupřesnil. Podle harmonogramu bývalé vlády by se tak mělo stát 19. ledna.

Na akce může 1000 sedících lidí, na silvestrovské večírky pak nejvíc 50

Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob. Další zpřísnění nastane od středy 29. prosince a platit bude do neděle 2. ledna.

Na akce, večírky a silvestrovské oslavy bude moci maximálně 50 osob. U stolu budou moci být společně pouze čtyři osoby s výjimkou členů jedné domácnosti.

V restauracích budou moci od 29. prosince do 2. ledna sedět nejvýše čtyři lidé. Nadále bude vstup umožněn až na výjimky jen lidem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. Válek to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. V současné době může u stolu sedět maximálně šest hostů.

Organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty, a to prostřednictvím aplikace čTečka, jež se využívá k načtení QR kódu z aplikace Tečka, v níž jsou covidové certifikáty nahrány, případně jakoukoli jinou čtečkou QR kódů.

Minimálně do 3. ledna bude platit současný stav, při kterém mohou na hromadné akce pouze lidé s ukončeným očkováním nebo ti, kteří prodělali onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech. Prokázání negativním PCR testem se tak zatím další možností vstupu na akce či do restaurací nestane.

Všichni žáci a zaměstnanci škol se budou začátkem roku testovat dvakrát týdně

V prvních čtrnácti dnech nového roku se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanci škol dvakrát týdně, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali nemoc v posledním půlroce. Testování se uskuteční vždy v pondělí a ve čtvrtek. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doplnil, že opatřením chce vláda sledovat šíření nové varianty omikron. Testovat se bude antigenními testy, které prošly kontrolou kvality.

Žáci základních a středních škol se nyní testují antigenními testy vždy v pondělí. Podle Válka se po vánočních prázdninách bude ve školách nadále testovat antigenními testy, ověřovací PCR test u podezření na nákazu by měl být nově vždy spojen s diskriminačním testem, kterým se určují varianty koronaviru. Cílem opatření má být také minimalizace rizika karantén.

Vláda podle Válka v souvislosti s plánem rozšířeného testování ve školách rozhodla o nákupu nových antigenních testů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že nákup testů řešil Ústřední krizový štáb. Správa státních hmotných rezerv podle něj bude kontinuálně pokračovat v nákupech i během ledna, a to podle standardních pravidel výběrových řízení.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější