Vláda podle Kuby slíbila krajům, že budou kupovat energii za přesně danou cenu

Vláda slíbila, že kraje budou moci v příštím roce nakoupit energie za přesně danou cenu. Její výši a mechanismus nákupu vládní kabinet sdělí v příštím týdnu, řekl ČTK předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) po dnešním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Martin Kuba

Podle Kuby premiér hejtmany a zástupce obcí ujistil, že vláda zajistí dostatek dostupných energií pro nemocnice, školy a další veřejné instituce. Z vyjádření hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyplývá, že cena za megawatthodinu elektřiny by měla být pod 6141 Kč bez DPH. Podle premiéra Fialy je ale předčasné hovořit o konkrétních částkách.

"Číslovku říkat nebudu, nicméně mělo by to být níže, než za co teď nakupujeme, co jsme soutěžili v únoru," řekl Půta. Právě za 6141 korun za MWh se Libereckému kraji podařilo v únoru získat nového dodavatele. Jde o částku skoro pětkrát vyšší, než kolik kraj platil za nákup elektřiny před tím. Velkoobchodní ceny na trhu jsou ale nyní ještě dvakrát až čtyřikrát vyšší, než kolik Liberecký kraj nákup elektřiny stojí nyní.

Premiér Fiala na dotaz ČTK v Mikulově řekl, že je předčasné hovořit o konkrétních částkách. "Naše jednání s výrobci energie, ale hlavně naše práce na národním řešení, které doplní evropské řešení, směřuje k tomu, aby cena byla přijatelná pro občany, veřejné instituce i podnikatelský sektor," řekl premiér.

Předem dané ceny energií by měla vláda podle jihočeského hejtmana poskytnout i obcím a městům. O zastropování cen hovořil Fiala v Praze s dodavateli elektřiny a plynu ve středu. O energetice dnes jednali z iniciativy českého předsednictví unijní ministři v Bruselu.

Fiala ČTK odpoledne potvrdil, že vláda zajistí dostatek dostupných energií pro nemocnice, školy a další veřejné instituce. "O tom jsem na jednání informoval hejtmany a zástupce měst a obcí," uvedl premiér. Dodal, že národní řešení vysokých cen energií představí vláda na začátku příštího týdne.

Půta míní, že řešení připravované vládou je v této situaci jediné možné. "Takže budu určitě starosty i obecně veřejné instituce v kraji informovat o tom, ať v tuto chvíli nenakupují na burze ani jinak a vyčkají dalšího postupu a konkrétních kroků vlády. S tím, že ten plán je připravit legislativní nástroje včetně projednání v senátu a podpisu prezidenta do konce září, i když tam samozřejmě může nastoupit nějaký časový problém," dodal Půta.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) řekl, že je ještě předmětem jednání, jaká bude výše zastropované ceny. "Důležité je, že se to nebude týkat jenom elektrické energie, ale také plynu," řekl Vondrák.

Kuba řekl, že vláda nepřipravuje alternativu přesně daných cen energií pouze pro samosprávy. "Dostali jsme informaci, že mechanismus zastropování cen bude fungovat i pro rodiny a konečné spotřebitele a nějakým způsobem i pro průmysl. Ale vláda ještě v tomto případě dokončuje detaily a nebylo to předmětem dnešního jednání, protože my jsme na něm byli jako zástupci krajů,“ uvedl Kuba.

Podle Půty vláda chystá řešení i pro energeticky náročná odvětví. "I tam jsem byl ujištěn, že na ně bude vláda myslet a připravovat zvláštní krizový rámec, kdy mohou ta odvětví dotovat v souladu s evropskou legislativou," dodal Půta.

Kraje i ostatní municipality jsou podle Kuby připravené zavést úsporná opatření, která by zajistila, aby se energie nevyužívaly zbytečně. Podle něj podobný postup budou praktikovat i další evropské země. "Ovšem v žádném případě by se neměl omezovat provoz v domovech pro seniory, nemocnicích, protože to je pro nás nepřístupné. Budeme hledat (pro úspory) sektory přirozeně v oblastech, kde je to možné," řekl jihočeský hejtman.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl ČTK řekl, že ze schůzky odešli zástupci obcí a krajů s jistotou, že pro příští rok mají garantované dodávky nejen pro kritickou infrastrukturu, ale i běžnou činnost za zastropovanou cenu. "Zastropování a dodávky jsou jednoznačné pro veškerou činnost samospráv. Vláda o konkrétní výši o zastropované ceně a mechanismech bude jednat v pondělí a následně je představí. My nejsme oprávnění říkat detaily," uvedl Lukl.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější