Zákon o podpoře bydlení má projít vládou do konce roku 2023, uvedl Fiala

Do konce příštího roku by vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) měla schválit návrh zákona o podpoře bydlení, který by pomohl nejen lidem v bytové nouzi, ale i těm, kteří jsou ohroženi rostoucími cenami bydlení. Fiala to uvedl při dnešní návštěvě ministerstva pro místní rozvoj, kde hodnotil první rok působení ministra Ivana Bartoše (Piráti). "Bydlení nemůže být nedostatkovým zbožím," konstatoval.

Petr Fiala (ODS)

Zlepšit situaci by měla podle Fialy i novela stavebního zákona, která postoupila ve Sněmovně do druhého čtení. Bartoš doplnil, že poslanci by se novelou měli zabývat na schůzi začínající 7. března tak, aby mohla být koncem března postoupena Senátu.

Na zákonu o podpoře bydlení spolupracuje podle Bartoše jeho úřad s ministerstvem práce a sociálních věcí a také ministerstvem financí. "Zákon cílí nejen na lidi v bytové nouzi, například samoživitelky s dětmi v azylových domech nebo seniory žijící v nevyhovujících bytech, ale také na ty, které ohrožují rostoucí ceny nebo energetická krize a mohli by se v bytové nouzi brzy sami ocitnout," řekl Fiala.

Bartoš uvedl, že investice do bydlení budou muset být masivní, třeba z Národního plánu obnovy má podle jněho jít až 8,5 miliardy korun. Zmínil i soukromé investice či využití Národní rozvojové banky a Evropské investiční banky, která spolufinancuje důležité projekty v EU. "Chtěl bych, aby to bylo ve větší míře i u nás," řekl Bartoš.

Na ministerstvu pro místní rozvoj se připravuje i věcný záměr zákona o cestovním ruchu, který by se měl prezentovat v příštím roce. Podle Bartoše je turistika trochu ve skrytu, přitom zaměstnává obrovské množství lidí, přináší do ekonomiky potřebné finance a při koronaviru dostala největší úder kvůli nemožnosti cestovat. "Proto kromě zákona a projektu e-Turista, který pomůže obcím i s výběrem poplatků za ubytování, jsme připravili i věci do Národního plánu obnovy," řekl Bartoš.

Fiala zmínil na tiskové konferenci po schůzce s Bartošem digitalizaci státu a čerpání peněz z evropských fondů. Digitalizaci státní správy označil premiér za "nesmírně důležitou" pro stát i kvůli nutnosti cílit pomoc, kterou nyní není schopen posílat adresně, protože mu chybějí data.

Fiala postupně objíždí ministerstva a hodnotí naplňování programového prohlášení vlády, která má za sebou rok fungování. Začátkem prosince navštívil ministerstvo zemědělství, v listopadu třeba ministerstvo práce a sociálních věcí či ministerstvo zdravotnictví.

Vláda v programovém prohlášení uvedla, že bude řešit dostupnost bydlení jak směrem k vlastnickému, tak i nájemnímu bydlení včetně bydlení sociálního. Za zásadní označila zrychlení stavebního řízení. Velký důraz vláda klade i na sjednocení a digitalizaci procesů státu. Bartoš dnes zopakoval, že Česko by mělo spustit digitální peněženku na národní úrovni, takzvanou eDokladovku, která má sloužit k elektronickému prokazování totožnosti v EU, na přelomu let 2023 a 2024. Chystá se zavedení jednotné státní domény gov.cz a jednotného vzhledu webových stránek státu, v březnu nebo v dubnu příštího roku by měla začít fungovat Digitální informační agentura.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější