Zeman se sejde s Fialou. Koho pověří sestavením vlády Babiš neví

Prezident Miloš Zeman souhlasí se schůzkou s předsedou ODS a lídrem koalice Spolu Petrem Fialou. Na twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Fialovu žádost Zemanovi tlumočil jeho kancléř Vratislav Mynář. Schůzka se podle mluvčího uskuteční "v pozdějším termínu".

Miloš Zeman

Fiala dnes novinářům řekl, že o setkání se Zemanem požádal prostřednictvím Mynáře. Schůzka se podle něj uskuteční, až bude hospitalizovaný prezident mimo jednotku intenzivní péče. "Potvrzuji, že předseda ODS Petr Fiala požádal prezidenta republiky Miloše Zemana, prostřednictvím vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, o setkání," uvedl Ovčáček. "Pan kancléř již s panem prezidentem o žádosti předsedy ODS hovořil. Pan prezident souhlasí. Schůzka se uskuteční, v pozdějším termínu," dodal mluvčí.

Koalice avizovaly, že jejich kandidát na premiéra požádá prezidenta o schůzku, už v sobotu večer po sečtení výsledků sněmovních voleb. V neděli byl ale Zeman hospitalizován, před tím ho v Lánech navštívil Babiš. V Ústřední vojenské nemocnici je prezident na pracovišti intenzivní medicíny. Podle nemocnice je ve stabilizovaném stavu. Ovčáček uvedl, že Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Bližší informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici.

Koalice Spolu chce společně s koalicí Piráti a Starostové sestavit vládu. První pokus ale Zeman v minulosti opakovaně slíbil předsedovi nejsilnější strany, tou je hnutí ANO Andreje Babiše. V úterý premiér novinářům řekl, že Zeman v neděli hovořil o tom, že když nastane chvíle, osloví s pověřením k sestavení vlády právě jeho. Dnes se premiér vyjádřil, že se bude chtít se Zemanem setkat, až se zlepší jeho zdravotní stav. Zda případně pověření sestavit vládu přijme nebo ne, chce nejprve říct přímo prezidentovi.

Pověření k sestavení vlády je ústavní zvyklostí, nikoli ústavní pravomocí. Podstatné je až jmenování předsedy vlády a jeho kabinetu. Premiér poté musí do 30 dnů požádat Sněmovnu o důvěru. Pokud ji nezíská, prezident získává další pokus ke jmenování předsedy vlády. Když jí opět poslanci nedají důvěru, třetí pokus na sestavení vlády získává předseda Sněmovny.

Babiš: Je otázkou, koho Zeman pověří jednáním o sestavení vlády

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je stále otázkou, koho prezident Miloš Zeman pověří jednáním o sestavení nové vlády. Rozhodnutí, zda by pověření případně přijal, chce vysvětlit nejdřív hlavě státu. Řekl to dnes novinářům. Babiš nadále počítá s tím, že se Zemanem se bude chtít setkat, až se zlepší prezidentův zdravotní stav. Zároveň se podle Babiše ANO připravuje na opoziční roli.

Babiš řekl, že o žádné vládě hnutí ANO nevyjednává. "Čekáme na to, že zasedne Sněmovna, a my, když nás osloví pětikoalice (Spolu a Piráti se STAN), tak budeme vyjednávat o složení Sněmovny," uvedl premiér.

"Jedeme dál až do situace, kdy pan prezident někoho pověří. Otázka je, koho pověří, a jestli bych to byl já, jestli takové pověření přijmu," doplnil Babiš. Vysvětlit by svůj postup chtěl nejdřív Zemanovi.

Pověření k sestavení vlády je ústavní zvyklostí, nikoli ústavní pravomocí. Podstatné je až jmenování předsedy vlády a jeho kabinetu. Premiér poté musí do 30 dnů požádat Sněmovnu o důvěru. Pokud ji nezíská, prezident získává další pokus ke jmenování předsedy vlády. Když jí opět poslanci nedají důvěru, třetí pokus na sestavení vlády získává předseda Sněmovny.

Kancléře prezidenta Vratislava Mynáře požádal o schůzku s hlavou státu také předseda ODS a lídr koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala. Prezident podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se schůzkou souhlasí, uskuteční se v pozdějším termínu. Koalice Spolu chce společně s koalicí Pirátů a STAN sestavit vládu, jejímž předsedou bude Fiala.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější