Jedna z největších záhad dosud nerozluštěna. Co se stalo na lodi Mary Celeste?

Píše se rok 1869 a v newyorském přístavu se připravuje na cestu do italského Janova menší dvojstěžňová plachetní loď pojmenovaná Mary Celeste, která převáží 1700 litrů lihu. Na cestu se vypravil kapitán Benjamin Briggs, který vzal na palubu svou manželku a dvouletou dceru s posádkou, která se skládala ze sedmi členů. O měsíc později vyrazila na stejnou trasu loď Dei Gratia, která blízko Azorských ostrovů spatřila ploužící se loď, kterou zjevně nikdo neřídil. Byla to Mary Celeste a to co kapitán lodi Dei Gratia našel na palubě se navždy zapsalo do historie.

Mary Celeste

Kapitán lodi Dei Gratia nařídil prvnímu důstojníkovi Oliveru Deveauovi, aby plavidlo prozkoumal. Ten později u soudu vypověděl, že loď vypadala, jako kdyby ji osazenstvo opustilo těsně předtím, než ji objevili, protože v kapitánově kajutě nalezl nedojedenou večeři, stále horký čaj, ze kterého se kouřilo a v dětské postýlce byl stále otisk dětské siluety.

Po větším prozkoumání zjistili, že v podpalubí je zhruba metr vody, chybí sextant, chronometr a navigační mapy. Jedno z nejzáhadnějších tajemství lodi Mary Celeste podle historického serveru History.com není dosud vyřešeno.

Stará námořnická pověra říká, že přejmenování lodi přináší neštěstí. Mary Celest, která byla původně pokřtěná jako Amazonka, dostala nové jméno po řadě nešťastných událostí.

Poslední událost, kdy ji majitel úmyslně rozbil na Haiti jako pokus o pojišťovací podvod, si loď našla nového majitele a ten ji dal jméno Mary Celeste.

Případ vzbudil tak velký zájem, že se začali množit různé teorie, kam se posádka poděla. Například teorie, že je stáhla pod vodu obří chobotnice je velmi nepravděpodobná, ale i dokonce Arthur Conan Doyle, otec Sherlocka Holmese uveřejnil roku 1884 v časopise Cornhill Magazine povídku „Prohlášení J. Habakuka Jephsona“, která pojednávala o vyvraždění posádky lodi bojovníkem za osvobození černochů.

Jedna teorie tvrdí, že loď přepadli piráti, ale na palubě se nalezla velká částka peněz, šperky kapitánovy ženy, oblečení, dýmky a zásoba jídla a pití. Během vyšetřování vyšlo najevo, že na lodi se nacházela rozebraná vodní pumpa a odřezaná lana od některých záchranných člunů.

Tím se jeví pravděpodobnější verze, že loď měla problémy a posádce se nepodařilo opravit vodní pumpu, poté nasedli na čluny a pokusili se dostat na ostrov Svaté Marie, ale kvůli vadnému chronometru se tam nikdy nedostali.

Poslední zápis z lodního deníků dokládá, že Mary Celeste se nacházela v dohledu ostrovu Svaté Marie, asi 800 kilometrů od místa, kde ji později nalezla posádka lodi Dei Gratia.

Témata: Mary Celeste

Nejnovější