190 miliard korun. Za tolik NortonLifeLock převezme českou firmu Avast

Česká nadnárodní antivirová společnost Avast se spojí s firmou NortonLifeLock z USA. Z oznámení obou společností vyplývá, že za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit 8,1 až 8,6 miliardy dolarů (asi 175,6 až 186,4 miliardy Kč). Generální ředitel Avastu Ondřej Vlček dnes zdůraznil, že jde o fúzi, nikoliv o akvizici jedné z firem - po spojení podle něj půjde o jednu z dvaceti největších softwarových společností na světě. Uvedl, že fúze by měla být dokončena nejdříve za devět až deset měsíců a nová společná firma ponese jméno, o kterém zatím nebylo rozhodnuto.

Avast

Současní akcionáři Avastu budou vlastnit 14 až 26 procent nové firmy, řekl Vlček. Podílníci obou firem dostanou možnost vybrat si mezi dvěma variantami sloučení. První počítá s tím, že obdrží 90 procent jejich podílu vyplacených v hotovosti a zbylých deset procent v podobě akcií nové spojené firmy. Držitelé akcií Avastu dostanou 7,61 dolaru (165 Kč) za akcii. Druhá varianta, kterou upřednostňuje vedení Avastu, počítá s vyplacením hotovosti za 31 procent dosavadního podílu při ceně 2,37 dolaru (51,4 Kč) na akcii. Za zbylý podíl získají vlastníci akcie nového podniku.

Členové vedení Avastu Vlček a Pavel Baudiš se stanou členy představenstva nové firmy, která po spojení vznikne. Generálním ředitelem bude generální ředitel NortonLifeLock Vincent Pilette. Nová společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než půl miliardě uživatelů. Aktuální značky produktů Norton a Avast podle Vlčka existovat nepřestanou. "Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity," dodal Vlček.

Analytici míní, že spojení firem by mohlo vytvořit konkurenci největším softwarovým firmám na světovém trhu. "Nejde o spojení dvou stejných firem, každá se specializuje na jinou oblast a cílem je vytvořit konkurenci těm největším hráčům, jako je například Microsoft či Google," uvedl ekonom společnosti Roger Dominik Stroukal. Podle manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera je obchod svým rozsahem srovnatelný pouze s akvizicí za 200 miliard korun japonské skupiny Asahi, která v roce 2017 převzala Plzeňský prazdroj. Tehdy však šlo o transakci za středoevropská aktiva, nikoli pouze za českou firmu.

Spojení Avastu s firmou NortonLifeLock bude podle analytiků znamenat také jeho odchod z pražské burzy. "Je škoda, že akcie takovéto technologické firmy zmizí z českého burzovního parketu, ale nabídka americké konkurence byla příliš lákavá," uvedl regionální ředitel společnosti 4fin Vojtěch Duffek. Sama pražská burza možný odchod Avastu nekomentovala.

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma dnes oznámila, že v prvním pololetí meziročně zvýšila upravený provozní zisk EBITDA o 11,9 procenta na 270,2 milionu dolarů (5,9 miliardy korun). Upravené tržby pak vzrostly o 8,8 procenta na 471,3 milionu dolarů (10,2 miliardy korun).

NortonLifeLock má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Témata: Avast | NortonLifeLock

Související:

Nejnovější