Asociace: Restauratéři nemohou náklady přenášet na hosty, zakročit musí stát

Restauratéři nemohou podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) za současné situace zvýšené náklady přenášet na hosty. Proti rostoucím cenám energií či pohonných hmot musí zakročit stát. Nutné je rychlé řešení, například přechodné snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na stravovací služby.

Restaurace, ilustrační foto

Trh si dokáže pomoci ve střednědobém či dlouhodobém horizontu, nikoliv krátkodobém za takto nepředvídatelného stavu. ČTK to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Nárůsty nákladů v gastronomii se podle Kastnera pohybují mezi 20 a 30 procenty, je nutné je pokrýt z marže. V oboru tak klesá profitabilita. Po dvou letech, kdy museli restauratéři čelit omezením ve spojitosti s nařízeními v boji proti šíření koronaviru, se dostali do další vratké situace, uvedl.

Kastner připomněl, že podnikatelé v gastronomii, stejně jako v mnoha dalších oborech, stále nemají vyplacené kompenzace kvůli pandemii za loňský listopad a prosinec. Ministerstvo průmyslu a obchodu sice už programy náhrad COVID nepokryté náklady - sektorová podpora či COVID 2022 - sektorová podpora představilo, ale zatím k nim nevypsalo výzvy ani nezahájilo příjem žádostí. Pro vyplácení je nutné schválení Evropské komise.

Vláda se k nastalé situaci musí podle Kastnera postavit, kromě snížení DPH na stravovací a ubytovací služby, případně na elektřinu a plyn, by bylo vhodné také určení maximálních cen u energií nebo paliv. "Není to systémové ani pravicové řešení, ale situace je historicky výjimečná," řekl Kastner.

Po rozvolnění se lidé do restaurací začali podle Kastnera vracet, především večery se dostávají na běžnou úroveň. Restauratéři předpokládali, že se zlepšujícím se počasím bude jako dříve do stravovacích podniků přicházet více hostů. "Dění na Ukrajině věci změnilo. Lidé si více hlídají výdaje a 'záchrannou brzdu' zřejmě zatáhnou hned," uvedl dále Kastner. Doplnil, že i proto je nutné, aby vláda přišla s účinným a rychlým řešením.

Inflace v ČR v únoru zrychlila meziroční růst na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta. Je tak nejvyšší od června 1998. Cena elektřiny stoupla proti únoru loňského roku o 22,6 procenta, cena zemního plynu vzrostla o 28,3 procenta. Více lidé platí také za teplo a teplou vodu, vodné, stočné i tuhá paliva. Pohonné hmoty zdražily zhruba o třetinu.

Témata: restaurace

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější