Babiš vyzval Fialu k odvolání Rakušana. Premiér k tomu nevidí důvod

Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš dnes odeslal dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS), v němž vyzval k odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Důvodem je jmenování Petra Mlejnka ředitelem civilní rozvědky i přes jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Pokud Fiala k výměně ministra nepřistoupí, vyvolá ANO hlasování o nedůvěře vládě, řekl dnes Babiš po jednání stínové vlády hnutí. Premiérovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Andrej Babiš

Vláda ve středu neshledala důvody k Mlejnkovu odvolání. Funkci by podle Rakušana nemohl vykonávat, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné, Podle Fialy mimo jiné kabinet obdržel informaci, že Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr. Jde o korupční kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem, v níž čelí vedle Redla stíhání také bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad vyšetřování kauzy Dozimetr dozoruje, nemá o Mlejnkově pozitivní roli v případu informace, řekla webům Deník N a Respekt.

V dopise, který má ČTK k dispozici, Babiš uvedl, že ho Fialův přístup zklamal. "Čekal jsem, že člověk, který se dlouhodobě zaštiťuje morálkou a slušností, podpoří v krizových okamžicích svá slova také činy. Mrzí mě, že jste nakonec upřednostnil zájmy své vlády před zájmy a bezpečností České republiky," píše.

Podle ANO je nepřijatelné, aby ministrem vnitra a druhým nejvyšším představitelem vlády byl "člověk, který je nejen zcela nekompetentní zastávat svou funkci, ale také člověk s prokazatelnými vazbami na mafiánské struktury."

"Ještě jednou vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana. Jeho setrvávání na postu ministra vnitra podkopává již tak chatrnou důvěru veřejnosti vůči vašemu kabinetu, ale především dělá ostudu České republice před našimi partnery v Evropské unii a zahraničí," citoval Babiš z dopisu. "Pokud to nedokážete, bude hnutí ANO donuceno vyvolat hlasování o nedůvěře vládě," dodal.

Bývalý ministerský předseda uvedl, že skandál kolem jmenování ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) nemá v dějinách České republiky obdoby a vyžaduje okamžitou reakci. Proto ANO zvažuje vyvolání hlasování o nedůvěře i v době českého předsednictví v Radě EU. "Řešení situace je v tuto chvíli ve vašich rukách. Věřím, že se vám situaci podaří vyřešit tak, aby k hlasování o nedůvěře vládě vůbec nedošlo," píše Babiš v dopise.

Příští čtvrtek se sejde poslanecký klub ANO. Podle Babiše je týden dostatečné množství času pro případnou Fialovu odpověď.

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 92 hlasů, vládní koalice občanských demokratů, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN jich má 108. Premiér ministry přímo neodvolává, podle ústavy navrhuje jejich odvolání prezidentovi.

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem napsal minulý týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek uvedl, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se v pátek proti těmto zprávám ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Setkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval Mlejnek ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Rakušan v České televizi ve středu připustil, že ho mrzí pozornost upřená na tajné služby. Uvedl, že v nynější atmosféře se dopustil chyby a zmínil jméno v souvislosti s prací v tajné službě. "Zmínil jsem jméno, které jsem zmínit neměl, na vládě jsem se za to omluvil," dodal. Babiš dnes uvedl, že Rakušanova chyba činí nedůvěryhodnou tajnou službu v ČR i v zahraničí.

Fiala nevidí důvod pro odvolání Rakušana, jak ho vyzval Babiš

Premiér Petr Fiala (ODS) nevidí důvod pro odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ke kterému ho dnes dopisem vyzval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Bývalý premiér výzvu zdůvodnil jmenováním Petra Mlejnka ředitelem civilní rozvědky i přes jeho kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. ANO chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud Rakušan zůstane. Fiala si je jistý, že vláda v hlasování uspěje, Babišovu výzvu označil za snahu o odvedení pozornosti od jeho vlastních afér.

Podle Fialy nebude mít případné hlasování o nedůvěře vliv na české předsednictví v Evropské unii.

"Pan Rakušan má důvěru nejen moji, ale celé vlády. Otevřený dopis Andreje Babiše chápu jako snahu odvést pozornost od jeho problémů, třeba od toho, že jeho firma bude muset vracet neoprávněně vyplacené dotace," uvedl Fiala.

Vláda je podle něj připravená na případné hlasování o nedůvěře. "Každý poslanec, i když do Sněmovny nechodí, má možnost pokusit se vyvolat hlasování o nedůvěře. My se tomu postavíme a jsem si jistý, že vláda svoji důvěru potvrdí. Myslím, že výsledky loňských parlamentních voleb jsou jasné a i většiny a menšiny ve Sněmovně jsou jasné," řekl Fiala. Koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 loni těsně zvítězila nad hnutím ANO, které do té doby vedlo vládu. S Piráty a STAN pak má ve Sněmovně většinu 108 hlasů, opoziční ANO a SPD mají celkem 92 hlasů. Ke svržení vlády je potřeba 101 hlasů.

Fiala připomněl Babišův slib, že v době českého předsednictví v EU hlasování o nedůvěře vlády nevyvolá. "Jeho slovům, myslím, ale nevěří ani on sám," poznamenal Fiala. Dodal, že vláda by chtěla s opozicí jednat o vážnějších věcech, které představují hrozbu pro občany České republiky.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější