Biden řekl, že by se Američané neměli obávat jaderného konfliktu

Spojené státy zatím nezaregistrovaly žádné větší pohyby ruských zbraní či sil po nedělním prohlášení prezidenta Vladimira Putina, v němž vyzval své jaderné síly, aby přešly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Podle agentury Reuters to dnes řekl nejmenovaný vysoký činitel amerického ministerstva obrany.

Joe Biden

Bílý dům pak oznámil, že nevidí důvod k tomu, aby zvyšoval vlastní úroveň jaderné pohotovosti. Experti nicméně tvrdí, že by nebylo moudré Putinova slova podceňovat. Prezident USA Joe Biden dnes řekl, že by se Američané neměli obávat jaderného konfliktu.

Bezpečnostní aparát Spojených států se za studené války řadu desetiletí zabýval především sledováním aktivity v tehdejším Sovětském svazu a dodnes velmi pečlivě monitoruje ruská úložiště jaderných zbraní a pohyby strategických bombardérů, ponorek i odpalovacích zařízení.

Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že po Putinově nedělním příkazu uvedlo svoje jednotky disponující jadernými zbraněmi v Severním ledovém a Tichém oceánu do "zvýšené" bojové pohotovosti.

Výraz "zvýšená" či "zvláštní" pohotovost však podle expertů v Pentagonu nezapadá do dlouholetého ruského vojenského žargonu, a americká armáda tak nyní zjišťuje, co by mohla signalizovat. "Analyzujeme to a vyhodnocujeme, abychom zjistili, co to přesně znamená," řekl nejmenovaný americký bezpečnostní činitel agentuře Reuters.

Vedení americké armády podle něj nevědělo o Putinově příkazu, dokud jej veřejně neoznámil, a od té doby rovněž nezaznamenalo žádné větší pohyby jednotek či zbraní, které by s ním souvisely.

Spojené státy a Rusko mají dohromady ve svých arzenálech přes 90 procent všech jaderných zbraní na světě, jen poměrně malé množství z nich je však připraveno k okamžitému použití.

"Nezměnili jsme naše vlastní výstrahy a nezměnili jsme naše vlastní odhady v tomto směru," řekla dnes k situaci mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Rusku se podle řady expertů nedaří postupovat s invazí na Ukrajinu tak rychle, jak původně očekávalo, a Moskva čelí mnoha nevídaně přísným sankcím, které znatelně dopadají na tamní ekonomiku. Ukrajinské armádě rovněž začínají proudit dodávky zbraní od západních zemí.

Podle bývalého blízkého poradce někdejšího prezidenta USA Baracka Obamy Jona Wolfsthala mají USA obavy z ruských jaderných zbraní dlouhodobě a nynější situace je zřejmě ještě zvyšuje. "Musíme být velice opatrní ohledně toho, co děláme a neděláme, když tu máme zemi, která je zahnána do kouta, má jaderné zbraně a skutečně hovoří o jejich případném použití," řekl.

"Lidé, kteří říkají, že (Putin) blafuje, se spoléhají jen na svou intuici. Zatímco ti, kteří tvrdí, že neblafuje, vychází z bohaté studnice nepřímých důkazů," řekl François Heisbourg z Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS). "Protože pokud jde o Ukrajinu, zatím neblafoval. On neblafuje. Ohledně toho, co chce, byl otevřený," dodal.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější