Ceny potravin se řetězce nechystají zastropovat, řekl Prouza

Zastropovat ceny potravin se tuzemské řetězce zatím nechystají, řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Protože obchodníci častěji zavádějí slevové akce, ceny se podle něj drží na relativně nízké úrovni.

Ilustrační fotografie.

Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku ode dneška zastropuje ceny vybraných potravin, opatření bude trvat tři měsíce. Ceny potravin v Česku v únoru meziročně stouply o 23,9 procenta, v lednu to bylo o 24,8 procenta. Celkově byly spotřebitelské ceny proti loňskému roku vyšší o 16,7 procenta, růst tak zpomalil z lednových 17,5 procenta.

Řada Čechů kvůli rostoucím cenám jezdí za nákupy do Polska, kde vláda zrušila DPH na některé základní potraviny. České obchody u hranic s Polskem tak mají oproti období před snižením DPH o 30 až 40 procent nižší prodeje, řekl dříve Prouza. Už loni si někteří obyvatelé u polských hranic stěžovali na to, že tam Češi vykupují obchody. Vyhledávané jsou mezi Čechy také nákupy v Německu, kde se naopak vyzdvihuje kvalita potravin.

Zastropování cen potravin na Slovensku se dotkne asi 400 položek, jednat se bude především o produkty slovenského původu, oznámilo v pátek slovenské ministerstvo zemědělství a zástupci maloobchodu. Na vybraných položkách bude označení 'Protiinflační garance' a jejich ceny prodejci zveřejní na svých webových stránkách. Potraviny byly na Slovensku letos v únoru stejně jako v lednu meziročně dražší o 28,6 procenta. Meziroční míra inflace pak v únoru zrychlila tempo na 15,4 procenta z lednových 15,2 procenta.

"Ve slevách se v Česku aktuálně prodá přes 60 procent potravin. Zastropování cen přitom není nic jiného než dlouhodobá slevová akce na předem určenou část sortimentu. Považujeme za vhodnější slevy střídat, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované. Zároveň ale tyto zahraniční aktivity sledujeme a vyhodnocujeme jejich efektivitu, včetně zapojení dodavatelů, kteří také musí garantovat dobrovolné snížení cen," řekl dnes Prouza.

Šéf svazu obchodu dnes na svém twitterovém účtu opět vyzval ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby prosadil nižší sazbu DPH na základní potraviny a prověřil tržní sílu dodavatelských řetězců. V Česku jsou podle Prouzy u řady potravin jeden či dva dodavatelé, kteří ovládají třetinu trhu a diktují si ceny. "Když nemáte možnost zakoupit mezi pěti šesti dodavateli, tak ti velcí dodavatelé toho samozřejmě zneužívají," uvedl dříve Prouza.

Nekula již dříve uvedl, že zastropování cen potravin nepovažuje za vhodný krok. V Maďarsku podle něj zavedení cenového stropu naopak vedlo ke zdražování potravin. Vláda usiluje o zdravé konkurenční prostředí a nechce diktovat ceny, řekl Nekula.

Nekula koncem února vyzval veřejnost, aby ministerstvu zemědělství posílala podněty na nekalé praktiky obchodníků i potravinářských podniků nebo zemědělských výrobců. V březnu uvedl, že se významná část podnětů týká slevových akcí, kdy se deklaruje sleva, která ve skutečnosti slevou není. Podněty se podle Nekuly týkají i kvality potravin nebo například nepovolených provozoven. Ministerstvo podněty předává příslušným úřadům, jako je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa nebo Česká obchodní inspekce.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější