Ceny potravin se řetězce nechystají zastropovat, řekl Prouza

Zastropovat ceny potravin se tuzemské řetězce zatím nechystají, řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Protože obchodníci častěji zavádějí slevové akce, ceny se podle něj drží na relativně nízké úrovni.

Ilustrační fotografie.

Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku ode dneška zastropuje ceny vybraných potravin, opatření bude trvat tři měsíce. Ceny potravin v Česku v únoru meziročně stouply o 23,9 procenta, v lednu to bylo o 24,8 procenta. Celkově byly spotřebitelské ceny proti loňskému roku vyšší o 16,7 procenta, růst tak zpomalil z lednových 17,5 procenta.

Řada Čechů kvůli rostoucím cenám jezdí za nákupy do Polska, kde vláda zrušila DPH na některé základní potraviny. České obchody u hranic s Polskem tak mají oproti období před snižením DPH o 30 až 40 procent nižší prodeje, řekl dříve Prouza. Už loni si někteří obyvatelé u polských hranic stěžovali na to, že tam Češi vykupují obchody. Vyhledávané jsou mezi Čechy také nákupy v Německu, kde se naopak vyzdvihuje kvalita potravin.

Zastropování cen potravin na Slovensku se dotkne asi 400 položek, jednat se bude především o produkty slovenského původu, oznámilo v pátek slovenské ministerstvo zemědělství a zástupci maloobchodu. Na vybraných položkách bude označení 'Protiinflační garance' a jejich ceny prodejci zveřejní na svých webových stránkách. Potraviny byly na Slovensku letos v únoru stejně jako v lednu meziročně dražší o 28,6 procenta. Meziroční míra inflace pak v únoru zrychlila tempo na 15,4 procenta z lednových 15,2 procenta.

"Ve slevách se v Česku aktuálně prodá přes 60 procent potravin. Zastropování cen přitom není nic jiného než dlouhodobá slevová akce na předem určenou část sortimentu. Považujeme za vhodnější slevy střídat, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované. Zároveň ale tyto zahraniční aktivity sledujeme a vyhodnocujeme jejich efektivitu, včetně zapojení dodavatelů, kteří také musí garantovat dobrovolné snížení cen," řekl dnes Prouza.

Šéf svazu obchodu dnes na svém twitterovém účtu opět vyzval ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby prosadil nižší sazbu DPH na základní potraviny a prověřil tržní sílu dodavatelských řetězců. V Česku jsou podle Prouzy u řady potravin jeden či dva dodavatelé, kteří ovládají třetinu trhu a diktují si ceny. "Když nemáte možnost zakoupit mezi pěti šesti dodavateli, tak ti velcí dodavatelé toho samozřejmě zneužívají," uvedl dříve Prouza.

Nekula již dříve uvedl, že zastropování cen potravin nepovažuje za vhodný krok. V Maďarsku podle něj zavedení cenového stropu naopak vedlo ke zdražování potravin. Vláda usiluje o zdravé konkurenční prostředí a nechce diktovat ceny, řekl Nekula.

Nekula koncem února vyzval veřejnost, aby ministerstvu zemědělství posílala podněty na nekalé praktiky obchodníků i potravinářských podniků nebo zemědělských výrobců. V březnu uvedl, že se významná část podnětů týká slevových akcí, kdy se deklaruje sleva, která ve skutečnosti slevou není. Podněty se podle Nekuly týkají i kvality potravin nebo například nepovolených provozoven. Ministerstvo podněty předává příslušným úřadům, jako je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa nebo Česká obchodní inspekce.

Válek zažehnal avizovaný protest lékařů

22.10.2024 10:09 Praktičtí lékaři odvolali plánovaný protest, který měli uskutečnit koncem října. K rozhodnutí došlo…

Platy politiků nebudou nižší než 109 tisíc korun, vyplývá z návrhu

21.10.2024 16:55 Platy politiků se od ledna zvýší o necelých sedm procent. Řadový poslanec či senátor si polepší o…

Policie vyšetřuje případ vraha na Plzeňsku. Jednu zabil, u druhé se o to…

21.10.2024 08:47 Policie se od neděle zabývá řáděním vraha v Plzeňském kraji, který jednoho člověka zabil a druhého…

Hnutí ANO volby jasně vyhraje, ukazují průzkumy

20.10.2024 18:01 Podle aktuálních volebních průzkumů by hnutí ANO Andreje Babiše s výrazným náskokem vyhrálo říjnové…

Babiš řekl, s kým chce po volbách koalici

20.10.2024 15:30 Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v pořadu Partie na CNN Prima News jasně…

Bartošek a Hladík skončili ve vedení lidovců

19.10.2024 14:08 Ministr životního prostředí Petr Hladík odmítl nominaci na řadového místopředsedu KDU-ČSL a rozhodl…

Výborný porazil Jurečku a vrací se do čela KDU-ČSL

18.10.2024 18:31 Předsedou KDU-ČSL byl na pátečním stranickém sjezdu zvolen ministr zemědělství Marek Výborný, který…

Digitalizace stavebního řízení bude trvat ještě roky, oznámil Kupka

16.10.2024 18:26 Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) představili…

Spor mezi lékaři a Válkem bobtná. Protestovat chtějí celé nemocnice

16.10.2024 15:44 Česká lékařská komora (ČLK) a další zdravotnické odbory ostře kritizovaly dosavadní jednání s…

Vodafone měl výpadek. Návod pro případ, že vám služby stále nefungují

16.10.2024 10:32 Jednoho ze tří velkých mobilních operátorů v České republice postihl ve středu ráno výpadek.…

Související:

Nejnovější